Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Παναγιώτης Ήφαιστος, Η διαχρονική σημασία του «Όχι» για την εθνική στρατηγική και την επιβίωση ενός κράτους

Δρ. Παναγιώτης Ήφαιστος
Από το huffingtonpost

Το «ΟΧΙ» των Ελλήνων κατά του εισβολέα το 1940 είναι μια διαχρονικά αναλλοίωτη αξίωση ελευθερίας. Είναι ένα «ΟΧΙ» μορφικά πανομοιότυπο με χιλιάδες άλλα πολλών κοινωνιών της ιστορικής διαχρονίας. Όποτε και όταν απειλούνται οι έσχατες λογικές ενός έθνους και εφόσον τα μέλη του είναι έτοιμα να τις υπερασπιστούν επαναλαμβάνεται το «ΟΧΙ».

«ΌΧΙ» είπαν αναρίθμητες φορές οι πρόγονοί των Ελλήνων αλλά και οι πρόγονοι πολλών άλλων

Χαραλ. Κατσιμήτρος, ο ήρωας που τον «βάφτισαν» δωσίλογο

Σάκης Μουμτζής
Από το liberal

Ο στρατηγός Χ. Κατσιμήτρος ήταν ο ήρωας του Αλβανικού μετώπου. Ήταν αυτός που με την 8η Μεραρχία σήκωσε όλο το βάρος της επίθεσης των Ιταλικών στρατευμάτων τις πρώτες κρίσιμες ημέρες του πολέμου στη γραμμή Ελαίας—Καλαμά. Όταν το Φεβρουάριο 1938 του ανατέθηκε η διοίκηση της 8ης Μεραρχίας, τη συγκρότησε αποκλειστικά από Ηπειρώτες, ώστε σε περίπτωση πολέμου να υπερασπισθούν τα πατρογονικά τους εδάφη.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος το Γενικό Επιτελείο Στρατού έδωσε την ευχέρεια στον Χ. Κατσιμήτρο να αποφασίσει αν θα συμπτυχθούν οι δυνάμεις του μέχρι της κοιλάδα του Αράχθου για να μην περικυκλωθούν. Όμως αυτός συνέχισε να πολεμά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, αποφεύγοντας την περικύκλωση. Με τη στάση του αυτή ο Χ. Κατσιμήτρος συνέβαλε αποφασιστικά στη νίκη του Ελληνικού στρατού στο Αλβανικό μέτωπο.

Μετά τη συνθηκολόγηση συμμετείχε στην κυβέρνηση Τσολάκογλου, διατελώντας υπουργός Εργασίας από τις 30 Απριλίου 1941 ως τις 22 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, κάτι που σημάδεψε την μετέπειτα πορεία του.

“Αν κάνουν το λάθος οι Τούρκοι θα έχουμε και 3η Εθνική Εορτή σύντομα”(Βίντεο)

Στο παραλήρημα Τσαβούσογλου κατά Δένδια στάθηκε ο Γιώργος Φίλης, Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Αναλυτής Διεθνών Ζητημάτων και καθηγητής γεωστρατηγικής στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) στην εκπομπή στο Kontra News 10 με τον Κωνσταντίνο Μαραβελίδη.

“Η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί την παράμετρος της Ελληνικόγαλλικής συμφωνίας αλλά και με την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία…Να συνεχίζουμε με Επίδειξη Στρατιωτικής πυγμής”, τόνισε και συνέχισε λέγοντας “πως η τουρκική ήττα θα φέρει κατάρρευση του καθεστώτος”.

Θ. Μιχαλόπουλος (Microsoft) στην «Η»: Είμαστε κοντά στην έναρξη κατασκευής των Data center - Στην Αν. Αττική το πρώτο

Ενα χρόνο μετά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «GR for Growth», o Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας ανοίγει τα χαρτιά του στο «Ημερησία Talks» 

Γιάννης Φώσκολος - Στέφανος Σίσκος
ΠΗΓΗ imerisia  

Αρκετά κοντά στην έναρξη κατασκευής των Datacenter στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής βρίσκεται η Microsoft Ελλάδας όπως επισημαίνει με αποκλειστική συνέντευξη του στην Ημερησία και στο «Ημερησία Talks» ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.

ΝΑSA: Ο Ήλιος εκτόξευσε μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη που θα φθάσει σύντομα στη Γη

Ο Ήλιος εξέπεμψε μια σημαντική ηλιακή έκλαμψη την Πέμπτη, η οποία έγινε αντιληπτή από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Τα ηλιακά φορτισμένα σωματίδια από την έκλαμψη και τη συνοδευτική στεμματική έκρηξη μάζας αναμένεται να πλήξουν τη Γη σήμερα ή το Σαββατοκύριακο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει θεαματικό σέλας στις βόρειες αρκτικές περιοχές ή και να επηρεάσει τις δορυφορικές επικοινωνίες.

         Οι εκλάμψεις αυτές είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας, η οποία δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα και να βλάψει τους ανθρώπους, αλλά - αν είναι αρκετά ισχυρή όπως η συγκεκριμένη - είναι δυνατό να προκαλέσει ατμοσφαιρική διαταραχή, δηλαδή στον διαστημικό "καιρό" και κατ' επέκταση προβλήματα στο στρώμα όπου "ταξιδεύουν" τα σήματα GPS και επικοινωνιών.

Αντιπαράθεση Γαλλίας-Βρετανίας για την αλιεία: Για εξηγήσεις κλήθηκε η Γαλλίδα πρέσβης στο Λονδίνο

Η βρετανική κυβέρνηση θα καλέσει για εξηγήσεις την πρέσβειρα της Γαλλίας, μετά τις απειλές για αντίποινα που διατύπωσε το Παρίσι με αφορμή τις άδειες αλιείας στη μετά Brexit εποχή, ένα ζήτημα που έχει φέρει σε αντιπαράθεση τις δύο χώρες.

Υπογραμμίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί «αδικαιολόγητες» τις ενέργειες της Γαλλίας, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας ανέθεσε την Πέμπτη στην υφυπουργό, αρμόδια για την Ευρώπη, Γουέντι Μόρτον, «να καλέσει την πρέσβειρα» της Γαλλίας, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Έδωσα οδηγίες στην υπουργό Ευρώπης Γουέντι Μόρτον να καλέσει την πρέσβειρα της Γαλλίας

Η Κίνα κατηγορεί την Τουρκία για κατοχή εδάφους της Συρίας και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, Γκενγκ Σουάνγκ κατηγόρησε την Τουρκία ότι κατέχει τη βορειοανατολική Συρία στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, ανέφερε σήμερα, 28 Οκτωβρίου, η τουρκική Daily Sabah.

Ο Γκενγκ Σουάνγκ κατηγόρησε επίσης την Τουρκία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πτώση της στάθμης του νερού στον Ευφράτη λόγω της ζημιάς στον σταθμό διανομής νερού στο Αλλούκ.

Σε απάντηση, ο Τούρκος εκπρόσωπος Φεριντούν Σινιρλίογλου είπε:

Δένδιας: Θα ήθελα να μιλάω για μια Τουρκία που δεν θα ήταν απειλή για την Ελλάδα

 «Δεν μου κάνει καμία ικανοποίηση να επαναλαμβάνω τον μακρύτατο κατάλογο των τουρκικών προκλήσεων. Θα προτιμούσα να μιλάω για μια Τουρκία, ως μια χώρα υπόδειγμα που ασπάζεται το Διεθνές Δίκαιο και τις αξίες μας. Μια χώρα με εκσυγχρονιστική ευρωπαϊκή πορεία. Και πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή είναι η βούληση μεγάλου μέρους της τουρκικής κοινωνίας»,ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών

«Η Ελλάδα επιδεικνύει πάντα και θα επιδεικνύει μια ώριμη συμπεριφορά, μια συμπεριφορά σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου

Μητσοτάκης – Μέρκελ: Η ανασκόπηση, η αυτοκριτική και το «αντίο» με λόγια του Γκαίτε(Βίντεο)

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
Τι είπαν στην τελευταία κοινή συνέντευξη Τύπου για τη δεκαετία της κρίσης, την Τουρκία, το μεταναστευτικό και την επόμενη μέρα 

Αναφορές για την Τουρκία, τις ελληνογερμανικές σχέσεις -με παραδοχή από πλευράς Άγκελα Μέρκελ ότι απαίτησε πολλά από τους Έλληνες κατά την περίοδο της κρίσης- καθώς και λόγια του Γκαίτε, περιλάμβανε η κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αμέσως μετά τις διευρυμένες συναντήσεις που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι είχε επίγνωση για το βάρος που επωμίστηκαν οι Έλληνες πολίτες κατά την