Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Η Μεγάλη Ελλάδα - Magna Graecia

Του Θώδη Κωνσταντίνου 
Από το ktdrus.gr

Προοίμιο

Οι ελληνικές αποικίες, πόλεις – κράτη στη νοτιοδυτική Ιταλία και την κεντρική και ανατολική Σικελία ιδρύθηκαν πολύ παλιά .Μόλις τον 7ο – 8ο αι . π.Χ. οι Έλληνες άποικοι άρχισαν να εγκαθίστανται στη Σικελία. Το ήπιο κλίμα, η πλούσια γη και οι καλές συγκομιδές, έκαναν ελκυστική τη γεωργία σε αυτά τα μέρη. Οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν και σε άλλα μέρη, ιδρύοντας όλο και περισσότερες πόλεις – την κάθε μια με το δικό της μοναδικό χαρακτήρα – σε όλες τις ακτές του Ευξείνου πόντου, την Ποντική Ηράκλεια, την Ολβία, το Παντικάπαιο, την Ταναίδα στις εκβολές του Ντόν, τη Χερσόνησο, τη Σινώπη, τη Σεβαστούπολη κ.ά.

Η Μάχη της Ισσού

Ψηφιδωτό στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης
Ο δεύτερος θρίαμβος του Μεγάλου Αλεξάνδρου επί των Περσών μετά τον Γρανικό. Αυτή τη φορά, αντίπαλός του ήταν ο ίδιος ο βασιλιάς τους, Δαρείος Γ'.
Μετά τη Μάχη του Γρανικού και τη λύση του Γόρδιου Δεσμού, ο Μέγας Αλέξανδρος ολοκλήρωσε την κατάκτηση της Μικράς Ασίας και στράφηκε προς τη Συρία. Ο Δαρείος ανησύχησε και συγκρότησε -σύμφωνα με τον αρχαίο ιστορικό Αρριανό- ένα πανίσχυρο στρατό, αποτελούμενο από 600.000 πεζούς (ανάμεσά τους και 30.000 έλληνες μισθοφόροι), και 100.000 ιππείς. Οι αριθμοί φαντάζουν υπερβολικοί για τους σύγχρονους ιστορικούς, που υποστηρίζουν ότι η δύναμη των Περσών δεν πρέπει να ξεπερνούσε τις 100.000 άνδρες. Επικεφαλής τους τέθηκε ο ίδιος ο Δαρείος, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις των ελλήνων συμβούλων του.

Μόνο στην Ελλάδα: Το Δημόσιο «διεκδικεί» 20.000 σπίτια πολιτών

«Σας αποστέλλουμε αντίγραφο της υποβληθείσας ένστασης από την Υπηρεσία μας στο Κτηματολογικό Γραφείο Ψυχικού Αττικής για ενημέρωσή σας. Προβάλλουμε ίδιο δικαίωμα κυριότητας, καθώς πρόκειται για δάση, δασικές εν γένει και χορτολιβαδικές εκτάσεις, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν σε σχέδιο πόλης και ενώ απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα, δεν έπαψαν να είναι δημόσια κτήματα, εφόσον δεν έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές».

Τα παραπάνω αναγράφονται σε ένα από τα δεκάδες χιλιάδες «ραβασάκια» (υπολογίζονται σε πάνω από 20.000 μόνο στην περιοχή της Αττικής) που έχουν λάβει από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, τις τελευταίες εβδομάδες έκπληκτοι πολίτες, κατά κύριο λόγο ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε περιοχές όπως το Ψυχικό, το Γαλάτσι, η Νέα Ιωνία, το Ν. Ηράκλειο και το Περιστέρι.