Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Ἀπό τόν «συνωστισμό» στήν «ἀναχώρηση» Ἡ Τραγωδία τῆς Σμύρνης δέν ἔχει τέλος!

Σκέψεις καί συμπεράσματα ἀπό τήν ἐκπομπή «Καταστροφές καί Θρίαμβοι» τοῦ Στ. Καλύβα

ΤΟ 1922 εἶναι ἕνας ἀριθμός πού ἔχει ἕνα μοναδικό εἰδικό βάρος στή συνείδηση τοῦ κάθε Ἕλληνα πολίτη. Ἀντιπροσωπεύει τό ἔτος τῆς Μικρασιατικῆς Τραγωδίας. Ἔχει δέ τό ξεχωριστά θλιβερό προνόμιο νά δημιουργεῖ εἰκόνες καί νά ἐγείρει μνῆμες δίχως νά χρειάζεται νά εἰπωθεῖ οὔτε μία λέξη.

Φέτος συμπληρώνεται ἕνας αἰώνας ἀπό τήν τραγική ἐκείνη χρονιά πού τό ὄνειρο τῆς Μεγάλης Ἰδέας μετατράπηκε σέ ἐφιάλτη.

Δυστυχῶς τό χρονικό διάστημα εἶναι ἐξαιρετικά σύντομο γιά νά ἐπουλωθοῦν οἱ πληγές.

Ο Πούτιν δεν μπορεί να "παγώσει" την Ευρώπη – αλλά και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σταματήσουν τον Πούτιν

Του John Tamny

Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τον τελικό προορισμό ενός αγαθού. Πρόκειται για μια αυτονόητη διαπίστωση που δυστυχώς παραβλέπεται από ένα τσούρμο σχολιαστών που αποφαίνονται –υπεροπτικά– πως τα πάντα είναι αυτονόητα.

Η τελευταία απόδειξη πως από τους βαθιά σκεπτόμενους λείπει η λογική είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Με αφορμή τη συγκέντρωση 100.000 Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, τόνοι δημοσιογραφικού μελανιού έχουν χυθεί για το τι θα έπρεπε να γίνει, τι θα μπορούσε να γίνει και ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση του Πούτιν σε αυτό που –θεωρητικά– θα έπρεπε ή θα μπορούσε να γίνει.  

Και βέβαια μπορούν να “σφραγισθούν” τα θαλάσσια σύνορα

Του Κώστα Γρίβα,
καθηγητή στην ΣΣΕ και μέλος του ΕΛΙΣΜΕ 

Είναι σύνηθες οι οπαδοί των “ανοικτών συνόρων” να κρύβουν για λόγους σκοπιμότητας τη θέση τους, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι τα θαλάσσια σύνορα δεν μπορούν να ελεγχθούν. Όμως, η άποψη αυτή είναι λάθος. Στην πραγματικότητα, τα θαλάσσια σύνορα φυσικά και μπορούν να ελεγχθούν, ενώ συνεχώς προκύπτουν νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν πολύ πιο αποτελεσματικό “σφράγισμα” των θαλασσίων συνόρων από ό,τι συμβαίνει σήμερα.

Με απλά λόγια, αυτό που χρειαζόμαστε είναι δυνατότητες να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο

Δώδεκα = 12 παντού Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην εθνική κυριαρχία.

Όλοι οι Έλληνες έχουμε βαρεθεί να ασχολιόμαστε με την Τουρκία από όταν γεννηθήκαμε. Αρκετά. Ως εδώ.

Η Τουρκία είναι μία πολύ ανασφαλής χώρα. Γιατί είναι ανασφαλής; Πρώτον, διότι εθνικά είναι μία ανομοιογενής χώρα, αλλά όχι εθελοντικά. Οι Τουρκογενείς ξέρουν ότι είναι μειοψηφία στην Τουρκία.

Δεύτερον, η Τουρκία βρίσκεται σε εδάφη με βαθειά ιστορία, που όμως στο μεγαλύτερο μέρος της δεν περιλαμβάνει την Τουρκία ως έθνος. Αυτοί οι δύο λόγοι κάνουν την Τουρκία και εξαιρετικά ανασφαλή και εξαιρετικά επιθετική.

Η Τουρκία επιστρέφει στην αγκαλιά της Δύσης

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Κορυφαίος αξιωματούχος της κυβερνήσεως Ερντογάν είχε μυστικές επαφές -κατ’ άλλους ταξίδεψε μυστικώς στη Νέα Υόρκη- και διαπραγματεύτηκε με την υφυπουργό Νούλαντ τα ανταλλάγματα που θα μπορούσε να εισφέρει η Δύση στον πρόεδρο Ερντογάν προκειμένου να της βάλει πλάτη στην κρίση της Ουκρανίας και γενικότερα να επιστρέψει σταδιακά πλήρως στο άρμα της.

Η πρώτη ένδειξη ότι οι επαφές του αξιωματούχου ήταν αποδοτικές υπήρξε η ακόλουθη είδηση, την οποία αλίευσα από το εξαιρετικό εμπιστευτικό συνδρομητικό σημείωμα (newsletter) του συναδέλφου Κώστα Καλλίτση:

Τα δίχτυα Ερντογάν στα Βαλκάνια, τα drones, και η επίσκεψη στα Τίρανα

Ηλίας Τασόπουλος 

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία έπειτα από πρόσκληση του Έντι Ράμα δείχνει τον παγιωμένο προσανατολισμό της Άγκυρας προς τη χερσόνησο το τελευταίο διάστημα. Η τουρκική παρουσία δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στη γειτονική χώρα, αλλά επεκτείνεται, πότε επιτυχημένα, πότε όχι, σε όλη τη βαλκανική, όπως για παράδειγμα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία, ή και μέχρι το Κόσοβο.

Τα εγκαίνια του τζαμιού που αναπαλαίωσε η Τουρκία στην Αλβανία, σε συνδυασμό με την ανέγερση κατοικιών μετά τον μεγάλο σεισμό στην Αλβανία ενισχύει την εικόνα που θέλει να προβάλει ο Ταγίπ Ερντογάν. Μίας Τουρκίας δηλαδή με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, που επιδεικνύει την αλληλεγγύη της στο εξωτερικό και προωθεί το Ισλάμ πέρα από τα όρια του κράτους της.

Ερντογάν – Μητσοτάκης: Μηνύματα για άμυνα και αμυντική βιομηχανία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην Τουρκία, συνηθίζουν να “κρατάνε” διάφορες εξελίξεις – τελετές συναφείς με τον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας για τον τελευταίο μήνα κάθε χρόνου. Οι λόγοι είναι προφανείς. Δηλώνεται με έμφαση ότι ακόμη και την τελευταία μέρα του έτους παρουσιάζεται έργο, σε ημέρες που στην Δύση (“άπιστοι”) επικρατεί χαλαρότητα, εορταστικές εκδηλώσεις και διακοπές εργασιών. Υπάρχει όμως και η διάθεση της παρουσιάσεως ενός απολογισμού για τα επιτεύγματα της χρονιάς, επειδή πρόκειται για έναν δυναμικό παραγωγικό κλάδο τον οποίο ενισχύει εντατικά το κράτος καθώς η ανάπτυξή του έχει αναχθεί σε κρίσιμο εθνικό στόχο.

Γάλλος πρέσβης: «Δεν έχω στοιχεία ότι πάμε σε μια κρίση στην Ανατ. Μεσόγειο»

«Ενδιαφέρον το σχέδιο του East med αλλά οικονομικά είναι πιο λογικό να προωθήσουμε άλλα σχέδια»

«Ο East Med παραμένει ένα σχέδιο ενδιαφέρον» ανέφερε ο πρέσβης της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ κατά την ενημέρωση που έκανε στον ελληνικό Τύπο με αφορμή την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Σήμερα οι οικονομικές συνθήκες συνηγορούν στην αναζήτηση άλλων τρόπων προμήθειας ενέργειας και κυρίως της ηλεκτρικής διασύνδεσης ή του υγροποιημένου φυσικού αερίου» είπε ωστόσο ο κ. Μεζονάβ.

Αν και στο τέλος θα φανεί ότι λίγοι ήθελαν τον αγωγό EastMed, η απόφαση των ΗΠΑ “πόνεσε”… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρυσώνει το χάπι στην Ελλάδα μετά την αποκάλυψη του άτυπου εγγράφου προς την Αθήνα, την Ιερουσαλήμ και τη Λευκωσία με το οποίο ανακοίνωσε ότι δεν υποστηρίζει την κατασκευή του αγωγού EastMed.

Με νέα δήλωση, σε απάντηση ερώτησης της ιστοσελίδας μας και του OPEN, ο εκπρόσωπος εκφράζει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον σε ότι αφορά την ενέργεια στη Μεσόγειο -εκτός βεβαίως του αγωγού. Στα υπόλοιπα, αναφέρει μάλιστα ότι θα περνούν μέσα από την Ελλάδα.

Τοποθετείται και για τις απαράδεκτες θέσεις που εξέφρασε ο υπεύθυνος της ενεργειακής ασφάλειας στο αμερικανικό υπουργείο Άμος Χόκσταϊν, για τον οποίο αναφέρει ότι ήταν ιδιώτης όταν έκανε τις δηλώσεις στο τουρκικό κανάλι TRT.

Λαμπρόπουλος στο pagenews.gr: Η ρητορική των Τούρκων κατά της Ελλάδας παραπέμπει σε ετοιμασία πολέμου(Βίντεο)

 

O κ. Λαμπρόπουλος επισήμανε την ανάγκη η ελληνική στρατηγική αποτροπής εξωγενών απειλών και κινδύνων, να γίνει περισσότερο αποφασιστική, ευθεία και εντέλει πιο πειστική, τόσο για την Τουρκία, όσο και στα μάτια των εταίρων και των συμμάχων μας.

Τις προφανείς επιπτώσεις που επισύρει για την Ελλάδα η γενικευμένη διπλωματική ένταση στην Ευρώπη, από τις παρεμβατικές πολιτικές της Ρωσίας σε ζητήματα άλλων χωρών, όπως στο Καζακστάν και τη κρίση στην Ουκρανία, ανάπτυξαν μεταξύ άλλων στην πολύν ενδιαφέρουσα συζήτησή τους, στην εκπομπή Point Zero του pagenews.gr, ο στρατηγικός αναλυτής και Διεθνολόγος, ειδικός επιστήμονας άμυνας και ασφάλειας Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, με τον δημοσιογράφο – αρθρογράφο Λάμπρο Καλλαρύτη. Εκτενώς δε, αναλύθηκαν οι τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Γιάννης Μάζης, Οι νέες δηλώσεις Ροζάκη, Ο EastMed και η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας(Βίντεο)

Με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να τρέχουν και τις Τουρκικές προκλήσεις σε ημερήσια διάταξη ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης μιλάει στον Γιάννη Μαγκριώτη για όλες τις τελευταίες εξελίξεις

Ο καθηγητής αρχικά αναφέρεται στην αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ρωσίας στο μέτωπο της Ουκρανίας. Ο καθηγητής εξηγεί ότι την περίοδο του ψυχρού πολέμου υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Διαφορές ιδεολογίας, φιλοσοφία διακυβέρνησης κλπ. Στην εποχή μας, κακά τα ψέματα, δεν υπάρχουν. Η αντιπαράθεση γίνεται για να εδραιώσουν οι ΗΠΑ και οι Αγγλοσάξονες γενικότερα την ηγεμονία τους όπως τονίζει ο καθηγητής. Μάλιστα τονίζει "Σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη βάζουν διάφοροι με τον τρόπο που πιέζουν την Ρωσία" και οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες 

Σταθακόπουλος Δ.: Τι θα κάνει η Τουρκία αν η κρίση μεταξύ ΝΑΤΟ & Ρωσίας κλιμακωθεί περαιτέρω;(Βίντεο)

                                                   Ο γνωστός νομικός και οθωμανολόγος 

Δημήτρης Σταθακόπουλος στα Παραπολιτικά 90.1 FM (14-01-2022). 

Πηγή: https://www.mixcloud.com/parapolitika...

Συνέντευξη Ν. Λυγερού(Βίντεο)

                                                                  Συνέντευξη Ν. Λυγερού:

 Ενέργεια, Αγωγός EastMed και Rafale. 

Status fm, 18/01/2022

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ» - Eἰδικὴ διάλεξις γιὰ τὶς πρῶτες ἑβδομάδες τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ Τριῳδίου

 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ

«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ»

᾿Αθῆναι, Νοέμβριος 2021 - ᾿Ιούνιος 2022

  

Eἰδικὴ διάλεξις γιὰ τὶς πρῶτες ἑβδομάδες

τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ Τριῳδίου

 [᾿Ενημερωτικὸν δελτίον, 17/01/2022]

 

Στὴν νέα σειρὰ δραστηριοτήτων τῶν σεμιναρίων «Γεώργιος Βιολάκης» μὲ ἔκτακτες εἰδικὲς διαλέξεις γιὰ τὴν περίοδο 2021-2022 ἔχει ἐνταχθῆ καὶ ἡ νέα ἑνότητα «Λειτουργικὴ τάξις βάσει τοῦ ἰουλιανοῦ ἑορτολογίου».