O κ. Λαμπρόπουλος επισήμανε την ανάγκη η ελληνική στρατηγική αποτροπής εξωγενών απειλών και κινδύνων, να γίνει περισσότερο αποφασιστική, ευθεία και εντέλει πιο πειστική, τόσο για την Τουρκία, όσο και στα μάτια των εταίρων και των συμμάχων μας.
Τις προφανείς επιπτώσεις που επισύρει για την Ελλάδα η γενικευμένη διπλωματική ένταση στην Ευρώπη, από τις παρεμβατικές πολιτικές της Ρωσίας σε ζητήματα άλλων χωρών, όπως στο Καζακστάν και τη κρίση στην Ουκρανία, ανάπτυξαν μεταξύ άλλων στην πολύν ενδιαφέρουσα συζήτησή τους, στην εκπομπή Point Zero του pagenews.gr, ο στρατηγικός αναλυτής και Διεθνολόγος, ειδικός επιστήμονας άμυνας και ασφάλειας Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, με τον δημοσιογράφο – αρθρογράφο Λάμπρο Καλλαρύτη. Εκτενώς δε, αναλύθηκαν οι τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στο pagenews.gr: Η ακαριαία επέμβαση των Ρώσων στο Καζακστάν
Εντυπωσιάζει η ετοιμότητα των Ρώσων να παρέμβουν.
Το Καζακστάν έχει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και ουρανίου.
Στα εδάφη του έχουν στρατιωτικές βάσεις οι Ρώσοι.
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στο pagenews.gr: Σύγκρουση Ρωσίας – Τουρκίας στο Καζακστάν
Είναι μέλος του οργανισμού τουρκικών χωρών
Η επέμβαση των Ρώσων αποδυναμώνει την τουρκική επιρροή στη χώρα.
Είναι πολύ πιθανόν οι Ρώσοι να ήθελαν να το εξαλείψουν αυτό, εξ αρχής.
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στο pagenews.gr: Έναν ¨τουρκικό κόσμο” στην αυλή της Ρωσίας ονειρεύεται η Άγκυρα
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ρωσία, είναι το δημογραφικό. Είναι ένα έθνος που βρίσκεται σε δημογραφική συρρίκνωση. Όπως όλα τα έθνη τα Ευρωπαϊκά, αλλά για τη Ρωσία, που έχει να υπερασπιστεί τη μεγαλύτερη επικράτεια παγκοσμίως και με περιοχές που βρίσκονται υπό διαρκή αμφισβήτησης. Εκεί πραγματικά βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σημαντικά διλήμματα εθνικής ασφαλείας.
Και έχει αποδείξει η η Ρωσία, ιδιαίτερα υπό την ηγεσία του Πούτιν, ότι δεν φείδεται χρήσης στρατιωτικής ισχύος για να προστατέψει τα εθνικά της συμφέροντα. Το είδαμε στη Γεωργία, το είδαμε στην Ουκρανία, όπου λειτούργησε και δρώντας προληπτικά μάλιστα.
Και στον Καύκασο βέβαια, όπου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι θα το πράξει, το έπραξε αν το οργάνωσε εκείνη, αλλά θα το πράξει εφόσον απειληθούν τα ζωτικά της συμφέροντα.
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στο pagenews.gr: Σε ψυχροπολεμικές καταστάσεις δεκαετίας ΄60 παραπέμπει η κρίση στην Ουκρανία
Σε ό,τι αφορά το σκέλος της διαπραγμάτευσης των Αμερικανών με τους Ρώσους για την Ουκρανία εκεί οδεύουμε προς αδιέξοδο.
Εκεί μπορούμε να ζήσουμε καταστάσεις που θα θυμίζουν τη δεκαετία του ’60. Τρίτες χώρες, όπως η Βενεζουέλα, η Κούβα, ή και η Νικαράγουα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν ορμητήρια. Ως αντιπερισπασμός.
Υπάρχει προηγούμενο που απορρέει από το Ρωσικό παρελθόν και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Η Σοβιετική παρακαταθήκη, παραμένει ενεργή. Δεν θα είναι απίθανο να απειληθούν οι Αμερικανοί με αντίποινα τέτοιου τύπου.
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στο pagenews.gr: Πολωνία, Σκανδιναβικές και Βαλτικές χώρες ανησυχούν για τα Ρωσικά αντίποινα
Ειδικά στην περίπτωση των Σκανδιναβών. είναι πολύ πιθανόν μια τέτοια αντίδραση της Ρωσίας, να φέρει τις Σκανδιναβικές χώρες πολύ πιο κοντά στο ΝΑΤΟ.
Είναι ένα παιχνίδι ισχύος και θα πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, καθώς μία κλιμάκωση, σαφώς θα δημιουργήσει πολύ μεγάλες καταστάσεις αποσταθεροποίησης, σε υπερπεριφερειακό επίπεδο.
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στο pagenews.gr: Οι Ευρωπαίοι “χαλάρωσαν” επί δεκαετίες λόγω των Αμερικανικών εγγυήσεων
Είναι ένα ζήτημα στρατηγικής κουλτούρας. Πέραν της Βρετανίας, δεν υπάρχει άλλη δυτική Ευρωπαϊκή χώρα που να συντάσσεται πλήρως με τους Αμερικανούς σε αυτό το ζήτημα.
Η Αμερικανική πρωτοκαθεδρία λειτούργησε σαν ένα μαξιλάρι ασφαλείας για την Ευρώπη και αυτό τώρα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Για τα ελληνοτουρκικά: Η Τουρκική επιθετικότητα και η soft ελληνική στρατηγική αποτροπής, που δεν πείθει ούτε καν τους συμμάχους μας
Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ο κ. Λαμπρόπουλος εξέφρασε τις εκτιμήσεις του αναφορικά με την επιθετική πολιτική εκφοβισμού, όπως τη χαρακτήρισε, που τηρεί η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, με όλο και πιο ανεβασμένους τόνους κατά το τελευταίο ειδικά διάστημα. Παράλληλα ο κ. Λαμπρόπουλος επισήμανε την ανάγκη η ελληνική στρατηγική αποτροπής εξωγενών απειλών και κινδύνων, να γίνει περισσότερο αποφασιστική, ευθεία και εντέλει πιο πειστική, τόσο για την Τουρκία, όσο και στα μάτια των εταίρων και των συμμάχων μας.
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στο pagenews.gr: Η Τουρκία πλειστηριάζει τη θέση της και προς τις δύο πλευρές
Αυτό που καταφέρνει η Τουρκία, είναι να εργαλειοποιεί την αδιαλλαξία της. Αδιαλλαξία που μεταφράζεται σε πολεμικές απειλές.
Η Τουρκία επειδή έχει διαγνώσει, ότι κανείς δυτικός, ούτε οι Αμερικανοί έχουν τη διάθεση να εμπλακούν ενεργά και να αποτρέψουν τετελεσμένα, έχει αντιληφθεί πως σε αυτήν της την αδιαλλαξία έχει περιθώρια ελιγμών.
Και μονίμως όταν η κατάσταση ζορίζει, ανεβάζουν το διακύβευμα στον ύψιστο βαθμό, όταν αισθάνονται ότι μένουν εκτός νυμφώνος. Ένα τέτοιο διακύβευμα είναι και η περίπτωση του East Med.
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στο pagenews.gr: Η ρητορική των Τούρκων κατά της Ελλάδας παραπέμπει σε προετοιμασία πολέμου
Οι Τούρκοι έχουν ενοχληθεί σφόδρα από την Ελληνογαλλική συμφωνία. Αυτό είναι ένα αγκάθι γι’ αυτούς. Είναι κάτι το οποίο δεν το είχαν υπολογίσει. Είναι σαφής ο εκνευρισμός τους.
Ο εξοπλισμός με συστήματα οπλικά, τα οποία γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.
Αυτό που κάνουν είναι να εκφοβίζουν. Οι δηλώσεις Ακάρ, δηλώσεις εκφοβισμού και δυνητικά προπαρασκευής για μία νομιμοποίηση μιας προληπτικής στρατιωτικής δράσης, εκ μέρους της Τουρκίας, εφόσον θεωρήσει ότι θίγονται τα συμφέροντά της.
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στο pagenews.gr: Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει αξιόπιστη αποτροπή
Το πρόβλημα της αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχόμενου, έχει να κάνει με την κουλτούρα η οποία διακατέχει το πολιτικό σύστημα, που αποφεύγει, όχι απλά αποφεύγει, αλλά απορρίπτει κατά βάση και κατά κανόνα την περίπτωση σύρραξης.
Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα, γιατί η αποτροπή εδράζεται στο τι πιστεύει ο αντίπαλος για εσένα. Δεν είμαστε πειστικοί ως προς αυτό.
Να πείσει πως είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα οπλικά της συστήματα, εάν χρειαστεί.
Οι εταίροι και σύμμαχοί μας, έχουν πολύ σκληρή κουλτούρα ασφαλείας. Αν εμείς κρατάμε πιο soft στάση, χάνουμε την εμπιστοσύνη τους, απέναντί μας.
Αυτό έχει να κάνει και με το πώς εμείς διαβάζουμε τις κρίσεις. Για το χάος των Ιμίων δηλαδή και αυτό που ακολούθησε, ακόμα δεν έχουμε αποκρυσταλλώσει το τι έφταιξε. Αυτή η ασυνεννοησία, μην τα ξαναλέμε.
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στο pagenews.gr: Η Τουρκία παραβιάζει όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, καθώς και την Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η κατάσταση πάντως ακόμα και σήμερα παραπέμπει σε μία κουλτούρα που αποφεύγει μετά βδελυγμίας να συζητήσει ενδεχόμενα. Αυτό είναι το χειρότερο.
Ουδείς επιθυμεί μία πολεμική αναμέτρηση. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά επειδή στον 21ο αιώνα, έχουμε δει ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος, όχι απλά υπάρχει, αλλά αυξάνεται κιόλας ως κανόνας.
Δηλαδή παρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, παρά τη Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτά παραβιάζονται. Και επειδή παραβιάζονται και επειδή η Τουρκία είναι μία χώρα, η οποία αποτελεί τον κύριο εκπρόσωπο αυτής της Σχολής, όχι μόνο το ’74, αλλά τα τελευταία χρόνια επίσης.
Από το ’16 και μετά έχει εμπλακεί σε 4 πολεμικές αναμετρήσεις. Το γεγονός δηλαδή ότι η Τουρκία έχει αναλάβει επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αυτό δημιουργεί από μόνο του, μία κουλτούρα στη γείτονα. Και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν.
ΠΗΓΗ pagenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου