Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Αν και στο τέλος θα φανεί ότι λίγοι ήθελαν τον αγωγό EastMed, η απόφαση των ΗΠΑ “πόνεσε”… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρυσώνει το χάπι στην Ελλάδα μετά την αποκάλυψη του άτυπου εγγράφου προς την Αθήνα, την Ιερουσαλήμ και τη Λευκωσία με το οποίο ανακοίνωσε ότι δεν υποστηρίζει την κατασκευή του αγωγού EastMed.

Με νέα δήλωση, σε απάντηση ερώτησης της ιστοσελίδας μας και του OPEN, ο εκπρόσωπος εκφράζει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον σε ότι αφορά την ενέργεια στη Μεσόγειο -εκτός βεβαίως του αγωγού. Στα υπόλοιπα, αναφέρει μάλιστα ότι θα περνούν μέσα από την Ελλάδα.

Τοποθετείται και για τις απαράδεκτες θέσεις που εξέφρασε ο υπεύθυνος της ενεργειακής ασφάλειας στο αμερικανικό υπουργείο Άμος Χόκσταϊν, για τον οποίο αναφέρει ότι ήταν ιδιώτης όταν έκανε τις δηλώσεις στο τουρκικό κανάλι TRT.

Το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις διότι ο κ. Χόκσταϊν, όχι μόνο τάχθηκε εναντίον του EastMed αλλά πρότεινε και ένα αγωγό από το Ισραήλ στην Τουρκία μέσω της Κύπρου. Μόνο που η Άγκυρα όταν ομιλεί για την Κύπρο εννοεί τα κατεχόμενα εδάφη. Αυτό εννοεί και ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Αμερική δεν είχε κανένα λόγο να αναμειχθεί στο θέμα, αφού δεν δήλωσε ποτέ ότι θα συμμετέχει επενδυτικά στο εγχείρημα. Οπότε, ο τρόπος που επέλεξε να ενημερώσει για τη νέα θέση της, ήταν τουλάχιστον απαράδεκτος…

Την ίδια στιγμή διεξάγεται και μία συζήτηση για το κατά πόσο η αμερικανική θέση για τον αγωγό είναι μία εκδικητική πράξη για την απόφαση της Αθήνας να επιλέξει τις γαλλικές φρεγάτες και όχι τις αμερικανικές…

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή την ανάγκη των Αμερικανών να δώσουν ξανά εξηγήσεις για το θέμα του αγωγού, στο οποίο έτσι κι αλλιώς δεν επρόκειτο να επενδύσουν οικονομικά:

Σύμφωνα με την απάντηση του εκπροσώπου στο OPEN ο κ. Χόκσταιν, από τη σημερινή του θέση, υποστηρίζει πλήρως την ενίσχυση της ενεργειακής διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας μάλιστα.

Και προσθέτει ότι ο κ. Χόκσταιν και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό να εστιάσουν στην ηλεκτρική ενέργεια και τις επιλογές διασύνδεσης.

Απ’ εκεί και πέρα, η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ενεργειακή ασφάλεια και στη συνδεσιμότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφέρει ότι η ηλεκτρική διασύνδεση με την Ευρώπη θα συνδέσει τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ τους και με την Ευρώπη, επιτρέποντας μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προς όφελος των εθνών της περιοχής.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνει ότι υποστηρίζει έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο προς την Κύπρο και την Ελλάδα, και την προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης.

Τέτοια έργα, υπογραμμίζει, όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθήσουν και στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Ο εκπρόσωπος σημειώνει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ορισμένα υπάρχοντα έργα που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποιούν τις προμήθειες φυσικού αερίου, όπως η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης (FSRU) και οι διασυνδέσεις της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες -όπως λέει- θα ολοκληρωθούν πολύ νωρίτερα και πολύ σύντομα με χαμηλότερο κόστος από τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

Όσον αφορά τον αγωγό EastMed, την τελική απόφαση θα τη λάβουν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος σε συνεργασία με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Μεσόγειο. Αν το επιθυμούν, θα κατασκευαστεί άσχετα από την μη υποστήριξη των Αμερικανών.

Και τον τελευταίο λόγο έχει το Ισραήλ που όλες αυτές τις μέρες δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος. Δεν αποκλείεται το όλο ζήτημα να οφείλεται και στη διαμάχη της Ουάσιγκτον με την Ιερουσαλήμ για το Ιράν. Οι θέσεις των δύο πλευρών βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μεγάλη απόσταση.

Το Ισραήλ επιμένει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολεμικά μέσα. Οι Αμερικανοί, από την άλλη πλευρά, προτιμούν τις διαπραγματεύσεις…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

 

ΠΗΓΗ  hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου