Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Η Μέλισσα στην Αρχαία Ελλάδα: Σύμβολο Υγείας και Θεραπείας


Οι απεικονίσεις της μέλισσας εμφανίζονται πολύ νωρίς στην ανάπτυξη της νομισματοκοπίας στην αρχαία Ελλάδα, με την Έφεσο, μια αρχαία πόλη στην Ιωνία (ακτή του Αιγαίου της Τουρκίας) να έχει ιδιαίτερη αξίωση στην παράδοση αφού υιοθέτησε το έντομο ως έμβλημα του πολίτη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Φεβρουαρίου/8 Μαρτίου 1821: “Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος”, το έναυσμα της Ελληνικής Επανάστασης

 Στάθης Βασιλείου

Έχοντας διαβεί το σύνορο του ποταμού Προύθου δύο μέρες πριν, ο πρίγκηπας Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί την προκήρυξη «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», καλώντας από το Ιάσιο της Ρουμανίας, τους υπόδουλους στους Οθωμανούς να επαναστατήσουν κατά του δυνάστη τους, διαβεβαιώνοντας ότι μια «κραταιά δύναμις» θα προσέτρεχε γρήγορα σε βοήθειά τους. Η Επανάσταση του 1821 ξεκινά.

Εκδήλωση: «Η διαδρομή των Ελλήνων» – (ΙΑΝΟΣ Αθήνας 13/3/24)


Την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 20:30 ο Γιώργος Καραμπελιάς, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Συναντήσεις Κορυφής»,θα συνομιλήσει με τον βουλευτή και αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Άγγελο Συρίγο και την δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα με θέμα: «Η διαδρομή των Ελλήνων» με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά, «25 μαθήματα ελληνικής ιστορίας – Σταθμοί και οδοδείκτες της ελληνικής διαχρονίας»

Η ζαριά της φετινής Eurovision: Μεταξύ Μπόλιγουντ και ελληνικού κιτς


Η αχρονικότητα και το κομφούζιο που προσφέρει αυτή η εγκεκριμένη από την ΕΡΤ εικόνα είναι το συλλογικό μας Αλζχάιμερ. Μάλλον ο κύβος (ζάρι) ερρίφθη

Δημοσθένης Γκαβέας, Αρθρογράφος
Blog Editor

Τι γυρεύει ο «γκρίζος λύκος» στο παζάρι;


Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χακάν Φιντάν (φωτ.: EPA / Mick Tsikas Australia And New Zealand Out)

O Σάββας Καλεντερίδης αναλύει την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ

Η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ επιστρέφει στην Κύπρο και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο, τον κατοχικό ηγέτη και την κοινωνία των πολιτώ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ


Stéphane Dujarric (at podium), Spokesperson for the Secretary-General, briefs reporters at UN Headquarters. UN Photo, Paulo Filgueiras

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα επιστρέψει στην Κύπρο για συνέχιση των επαφών της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και την κοινωνία των πολιτών, δήλωσε την Πέμπτη ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Η Κοινή Δήλωση τεσσάρων εταίρων για τον ανθρωπιστικό διάδρομο


Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κυπριακής Δημοκρατίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Ηνωμένου Βασιλείου για την Υιοθέτηση της Ενεργοποίησης του Θαλάσσιου Διαδρόμου Παροχής Ανθρωπιστικής Βοήθειας στη Γάζα.

«Το ταξίδι μας μόλις τώρα αρχίζει» – Aνακοίνωσε την έναρξη της «Αμάλθειας» η Φον ντερ Λάιεν (εικόνες)

Την κοινή τους βούληση να εργαστούν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω της Πρωτοβουλίας Αμάλθεια για θαλάσσιο διάδρομο, o οποίος πιθανόν να τεθεί σε υλοποίηση την ερχόμενη Κυριακή, εξέφρασαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, στο ΚΣΕΔ, στη Λάρνακα

Η πρώτη μεγάλη έξοδος για τα ελληνικά Rafale: 4 «ριπές» εκκινούν κινητήρες με προορισμό την άσκηση «VOLFA 2024»


*Του Κώστα Σαρικά

Εκεί που μυήθηκαν στα μυστικά των Rafale επιστρέφουν τα επόμενα 24ωρα οι Έλληνες ιπτάμενοι και τεχνικοί της 332 Πολεμικής Μοίρας «Γεράκι».

«Παρέλαση» στις 25 Μαρτίου για τους «κυνηγούς» υποβρυχίων: Αγώνας δρόμου για την εκπαίδευση, ενώ αναμένονται και οι laser ρουκέτες των Romeo


Το 3ο ΜΗ-60 ROMEO, μόλις έχει βγει από το C-17 των ΗΠΑ στην πίστα του αεροδρομίου της Ελευσίνας. Πηγή εικόνας: Hellas Journal

TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

«Πιθανώς να χρειαστεί όλος ο Μάρτιος μέχρι να φτάσουμε στην τελική αποδοχή, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των δοκιμών που έχουν ξεκινήσει στα δύο MH 60 ROMEO και σύντομα θα αρχίσουν και στο τελευταίο απόκτημα».

ANZAC … εμείς απλά γράφουμε την άποψή μας αφού πρώτα ψάξαμε σχολαστικά, πολύ σχολαστικά!


ANZAC

… εμείς απλά γράφουμε την άποψή μας αφού πρώτα ψάξαμε σχολαστικά, πολύ σχολαστικά!

Συνέντευξη προέδρου ΣΕΚΠΥ: λείπει θεσμικό πλαίσιο και δομή για την Αμυντική Βιομηχανία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Τάσος Ροζολής Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και στον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη στην εκπομπή «Εμείς οι Έλληνες» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει για την ελληνική αμυντική βιομηχανία με τον επαναεξοπλισμό της Ευρώπης και την κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική που ανακοινώθηκε από την Κομισιόν. 

Τελικές δοκιμές FSRU Αλεξανδρούπολης, κανονική λειτουργία από 30/4


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να τεθεί στο τέλος Απριλίου σε εμπορική λειτουργία το FSRU Αλεξανδρούπολης, η πρώτη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου της χώρας. 

Δένδιας: Την εθελοντική στράτευση των γυναικών εξετάζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας


Την ενεργοποίηση του νόμου του 705/1977 περί στρατεύσεως Ελληνίδων εξετάζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως υπογράμμισε σήμερα, σε εκδήλωση του ΓΕΕΘΑ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

«DIMDEX 2024»: Ένα νέο πλοίο υποστήριξης πολλαπλών ρόλων MPSS της Damen για την Πορτογαλία, χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό Ταμείο


Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «DIMDEX 2024» η Πορτογαλία υπέγραψε συμβόλαιο για την προμήθεια ενός πλοίου υποστήριξης πολλαπλών ρόλων MPSS (Multi-Purpose Support Ship) της ολλανδικής Damen. 

Μέτα (πρώην πρόεδρος Αλβανίας): Ο Φρέντης Μπελέρης δεν συνελήφθη, απήχθη


Την άποψη πως ο Φρέντης Μπελέρης «απήχθη» και δεν συνελήφθη, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας και αρχηγός του κόμματος «Ελευθερία», Ιλίρ Μέτα.

Επιχείρηση «Ασπίδα»: Η φρεγάτα Ύδρα για ανεφοδιασμό στο λιμάνι του Τζιμπουτί

Εurokinissi

Η φρεγάτα «Ύδρα» που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ασπίδες», μέχρι την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 θα παραμείνει στο λιμάνι του Τζιμπουτί για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια θα συνεχίσει τις αποστολές συνοδείας - προστασίας στην περιοχή των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τη πρώτη επίσημη ενημέρωση από το στρατηγείο της Λάρισας.

Η διπλωματική διάσταση της επίθεσης στην Οδησσό

Αλεξία Τασούλη

Νέο κεφάλαιο στη διπλωματική αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση

Διπλωματικές πηγές: Άριστο το επίπεδο των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΑΕ


Το «άριστο επίπεδο» των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΑΕ επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλτάν Μπιν Αχμέντ αλ Τζάμπερ, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Συνάντηση Φιντάν με γερουσιαστές ΗΠΑ: Ανησυχίες για ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Εχουμε ανησυχίες για τους φυλακισμένους δημοσιογράφους και τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε ο Μπένιαμιν Καρντέν

Στο Κάιρο την ερχόμενη εβδομάδα η Φον ντερ Λάιεν με τους πρωθυπουργούς Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου


Tην Κυριακή, 17 Μαρτίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί στο Κάιρο μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κροο και την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Βέρλε Νατς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες.

Νεκροί δύο άμαχοι από τουρκικό αεροπορικό πλήγμα στο βόρειο Ιράκ


Έξι μαχητές του PKK σκοτώθηκαν επίσης στην περιοχή και άλλοι επτά από ξεχωριστό χτύπημα στην Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΑΜ.

Το Ισραήλ «χαίρεται» για το άνοιγμα του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου ανάμεσα στην Κύπρο και τη Γάζα


«Η κυπριακή πρωτοβουλία θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας (που εισέρχεται) στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από έλεγχο ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ισραηλινές προδιαγραφές»

Στην Κύπρο η Φον ντερ Λάιεν: Ελπίδες για άνοιγμα ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου ανάμεσα σε Κύπρο και Γάζα


Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα στην Κύπρο ότι ευελπιστεί για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα.

IDF για τους πυροβολισμούς κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας: Στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά «αρκετών υπόπτων» που πλησίαζαν απειλητικά


Μια πρώτη έρευνα της τραγωδίας που συνέβη στις 29 Φεβρουαρίου στη Γάζα όπου 115 άνθρωποι, σύμφωνα με την Χαμάς, σκοτώθηκαν γύρω από κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στο οποίο όρμησε το πεινασμένο πλήθος, δείχνει ότι Ισραηλινοί στρατιώτες «πυροβόλησαν συγκεκριμένα κατά αρκετών υπόπτων», ανέφερε σήμερα ο ισραηλινός στρατός (IDF).

Οι Αμερικανοί θα δημιουργήσουν στρατιωτικό λιμάνι στην ακτή της Γάζας


Μάρτιος 7, 2024. Ελλάδα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα δώσει εντολή στον αμερικανικό στρατό να δημιουργήσει ένα λιμάνι στην ακτή της Γάζας για την παροχή επείγουσας βοήθειας δια θαλάσσης.

Έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητούν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία με αίτημα του Ισραήλ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας AP Photo/Seth Wenig

Αίτημα για έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέβαλαν  οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία  για να εξετάσει τα εγκλήματα που προέκυψαν από την έκθεση του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. 

Τι φέρνει η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Το μεγαλύτερο όφελος


Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί ιστορική στιγμή για τη Συμμαχία. Παρά τα πάνω από 200 χρόνια ουδετερότητας, η Σουηδία είναι μια σύγχρονη στρατιωτική δύναμη.

Κρίστερσον: Η Σουηδία εντάσσεται στο ΝΑΤΟ για να υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΡΑ / MAGNUS LEJHALL

Η Σουηδία εντάσσεται στο ΝΑΤΟ για να υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία, δηλώνει ο πρωθυπουργός Κρίστερσον.

Γεραπετρίτης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία: Ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού και της συνεργασίας


Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της Διάσκεψης για την Ουκρανία, που οργάνωσε, την περασμένη εβδομάδα, στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron

ΥΠΕΞ Γαλλίας: Aμυντικές βιομηχανίες μας θα κατασκευάζουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο ουκρανικό έδαφος


Η Γαλλία σχεδιάζει μερικοί από τους γάλλους κατασκευαστές όπλων να παράγουν στρατιωτικό εξοπλισμό κατ' ευθείαν στο ουκρανικό έδαφος για να βοηθήσουν τη χώρα στον πόλεμο της εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Ουκρανικό σχέδιο ΕΙΡΗΝΗΣ παραδόθηκε σε Κινέζο μεσολαβητή


Υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι, σε συνάντηση που είχαν με Κινέζο απεσταλμένο, προώθησαν το σχέδιο του Κιέβου για τερματισμό της διετούς σύγκρουσης με τη Ρωσία και παρουσίασαν στοιχεία που είπαν ότι αποδεικνύουν πως η Βόρεια Κορέα παρείχε όπλα στη Μόσχα.