Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

ΜΑΡΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ – ο «Λυκούργος» της ΕΟΚΑ

Της ΚΑΡΟΛ ΓΡΙΒΑ

Ο Θεός και η Πατρίδα με καλούν , πατέρα. - Ζητώ την ευχή σου
Μάρκος Δράκος

18 Ιανουαρίου 1957, 55 χρόνια πέρασαν απο εκείνη τη μέρα ... όπου γράφτηκε με χρυσά γράμματα το όνομα ΜΑΡΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ στην ενδοξότερη σελίδα της Ελληνικής μας Ιστορίας. Εκεί που η ελληνική περηφάνια , αψηφούσε κάθε κίνδυνο, εκεί που η παλικαριά αψηφούσε κάθε είδους φόβου και μετατρεπόταν σε αποφασιστικότητα και αγώνα, αναδεικνύοντας μέχρι και σήμερα πρότυπα ηρώων για τις παρούσες αλλά και τις μέλλουσες γενεές.

Ο Μάρκος Δράκος αποτελεί αναμφισβήτητα μια ξεχωριστή μορφή στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59.
Δεν λύγισε ούτε για ένα λεπτό απο φυλακίσεις και βασανιστήρια!

Ο «Λυκούργος» όπως τον φώναζαν διακρινόταν για την ανδρεία και την πίστη του στο Θεό. Γνώριζε πολύ καλά πως η ελευθέρια ήθελε αρετήν αλλά και τόλμην.

1453 – 1821: 124 επαναστάσεις ενάντια στους Οθωμανούς

Ένας ταχυδρόμος έφερε το δυσάρεστο μήνυμα στην Υψηλή Πύλη, την 1η Μαρτίου του 1821: Ο υπασπιστής του τσάρου Αλέξανδρου Α’ της Ρωσίας, στρατηγός Αλέξανδρος Υψηλάντης, εδώ και πέντε μέρες, ξεσήκωσε τους Έλληνες της Μολδοβλαχίας σε επανάσταση και βοηθά και τους Βλάχους του Βλαδιμηρέσκου που επαναστάτησαν από τις 17 Ιανουαρίου. Για τον σουλτάνο Μαχμούτ Β’, το μήνυμα ήταν σαφές: Ο τσάρος παρασπόνδησε τη στιγμή που η Οθωμανική αυτοκρατορία είχε προβλήματα και προσπαθούσε να του πάρει κι άλλα εδάφη. Το ίδιο άλλωστε είχε κάνει και η μεγάλη Αικατερίνη, καμιά τριανταριά χρόνια πριν.

Αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για το Κυπριακό

Αντιπαράθεση για το μοντέλο λύσης του Κυπριακού σημειώθηκε χθες στη «βουλή» με αφορμή δηλώσεις του «υπεξ» για συνομοσπονδία και αναφορές για την ενημέρωση των αρχηγών κομμάτων την περασμένη Παρασκευή στη σύσκεψη στο «προεδρικό» υπό τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Κίπρις γράφει ότι η αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν πρέπει να μεταβεί στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη με τη θέση για μια «λύση δύο κρατών».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν και ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφεραν ότι σε περίπτωση που η τ/κ πλευρά συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή με τη θέση για «λύση δύο κρατών», θα χαρακτηριστεί ξανά ως η αδιάλλακτη πλευρά και το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι πολύ βαρύ.  

Ποντιακό λεξικό 10.000 λημμάτων από τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης

 «Δέβα χαθ κορονοϊε», που σημαίνει «άντε εξαφανίσου κορονοϊέ», είναι μία φράση της ποντιακής διαλέκτου, που μπορεί να σχηματίσει κάποιος αν έχει ανά χείρας το ποντιακό-ελληνικό λεξικό της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας. Πρόκειται για μία έκδοση που περιλαμβάνει 10.000 ποντιακές λέξεις, οι οποίες μεταφράζονται στη νέα ελληνική γλώσσα. Η περίοδος της καραντίνας λειτούργησε ως σύμμαχος στην προσπάθεια των μελών του συλλόγου, τα οποία κατά την πολύμηνη παραμονή τους στο σπίτι, αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τον ελεύθερο χρόνο τους, με αποτέλεσμα, ύστερα από πολλή δουλειά, να εκδοθεί το συγκεκριμένο λεξικό.

«Μπορεί να μην είναι το πρώτο ποντιακό λεξικό που κυκλοφορεί, αλλά σίγουρα είναι από τα λίγα που

Ισπανική ξεφτίλα! Σάντσεθ & Podemos ΥΠΕΡ τουρκικού αεροπλανοφόρου!

Αρνητική ήταν η απάντηση Σοσιαλιστών, PODEMOS στο αίτημα Κύρτσου, Μεϊμαράκη, Ανδρουλάκη για «πάγωμα» της ναυπήγησης του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου. Η Προεδρία της ισπανικής Κυβέρνησης με επιστολή της (18 Ιανουαρίου 2021) απάντησε αρνητικά στο αίτημα Μεϊμαράκη, Ανδρουλάκη, Χριστοφόρου, Παπαδάκη, Κύρτσου, για «πάγωμα» του προγράμματος ναυπήγησης του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου από ισπανικές εταιρείες.

Την απαντητική επιστολή υπογράφει εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης ο επικεφαλής της Προεδρίας της κυβέρνησης και γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ιβάν Ρεντόντο (Redondo).

Το δικαίωμα της Ελλάδα στην επέκταση των χωρικώ υδάτων στα 12νμ, είναι αναγκαστικό δίκαιο

Το υφιστάμενο casus belli της Τουρκίας για τα 12 ναυτικά μίλια, που υφίσταται από το 1995, συνιστά μια διεθνή παρανομία 

Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης

Η Ελλάδα ευρισκόμενη σήμερα ενώπιον υπαρκτών και διαδηλωτικά καλλιεργούμενων προκλήσεων, προχωρεί στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στα 12νμ μόνο στο Ιόνιο πέλαγος, διακηρύσσοντας λόγοις εν προκειμένω πως εν ευθέτω χρόνω προτίθεται να ασκήσει το κατά τα ανωτέρω υφιστάμενο δικαίωμά της και σε άλλες ελληνικής κυριαρχίας θαλάσσιες ζώνες.