Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Επιστροφή στα Αντικύθηρα


                            Υποθαλάσσιες ανασκαφικές εργασίες. [Credit: ESAG-UNIGE]


Νέα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως μικρά τμήματα γλυπτών και πρώιμα βυζαντινά θραύσματα αγγείων, ανέδειξε η φετινή έρευνα στο θαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιστροφή στα Αντικύθηρα», ενώ ήλθαν στο φως και νέες πληροφορίες για την κατάσταση διατήρησης του σκαριού του πλοίου.

Η τρίτη περίοδος του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» (2021-2025) διεξήχθη από τις 19 Μαΐου έως τις 18 Ιουνίου 2023. Στην έρευνα έλαβε μέρος μια πολυπληθής ομάδα αποτελούμενη από καταδυόμενους αρχαιολόγους, τεχνικούς βυθού και δύτες, αλλά και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, όπως γεωλόγους, χημικούς και φυσικούς.

Πώς έπεσε ηρωικά ο Δκτής της 33 Μοίρας Καταδρομών Τχης Κατσάνης – Μαρτυρία του Υδκτή του


Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Αντιστράτηγος ε.α.

Σαν σήμερα, ο Ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης, διοικητής της 33 Μοίρας Καταδρομών, έχασε τη ζωή του  κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

ΚΥΠΡΟΣ1974 …

Ο ΣΕΡΡΑΙΟΣ  ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΑΝΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 33 ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ,ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΛΑΡΙΩΝΑ …

Επιχείρηση «ΝΙΚΗ»: Η μαρτυρίες Ελληνοκυπρίων που κατέρριψαν κατά λάθος το ελληνικό μεταγωγικό

Επιχείρηση «ΝΙΚΗ»: Η αποστολή αυτοκτονίας των καταδρομέων στην φλεγόμενη Κύπρο. Πώς οι Ελληνοκύπριοι κατέρριψαν κατά λάθος τα ελληνικά μεταγωγικά στην τουρκική εισβολή.

20 Ιουλίου 1974. Ο «Αττίλας», η  Τουρκική εισβολή στην Κύπρο ξεκίνησε ξημερώματα με απόβαση στο νησί και αεροπορική επιδρομή. Συνολικά  40.000 εισβολείς πήραν θέσεις μάχης και άρχισαν την εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού. Η αντίδραση της Ελλάδας των συνταγματαρχών  ήταν ανεξήγητα αργοπορημένη παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τις κινήσεις των Τούρκων.  Οι τούρκοι ανενόχλητοι πάτησαν το πόδι τους κοντά στην Κερύνεια λίγο μετά τις 5 το πρωί και η Αθήνα αντέδρασε στις 8:40 το πρωί.

Πώς βύθισαν οι Τούρκοι το αντιτορπιλικό «Kocatepe»

To αντιτορπιλικό Kocatepe του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας (πηγή: Wikipedia)

Άρθρο του Εμίν Τσολασάν. Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Χωρίς το εθνόσημο, διακρίσεις για Ελληνόπουλα του εξωτερικού και με το εθνόσημο χωρίς τη στήριξη της πολιτείας


Με αφορμή τους αγώνες συγχρονισμένης κολύμβησης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Ιαπωνία.

του Τάσου Χατζηαναστασίου

Ήταν εφικτή η Ένωση την περίοδο 1950-1974;

15 Ιανουαρίου 1950 Κύπριοι στην Ελλάδα ψηφίζουν για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
VIA ASSOCIATED PRESS

Η Κύπρος υπέστη τεράστια καταστροφή ως αποτέλεσμα ενδογενών και εξωγενών παραγόντων. Και ακόμα δεν έχουμε δει το τέλος της κυπριακής τραγωδίας.

Ανδρέας Θεοφάνους - Καθηγητής, Αρθρογράφος

Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών - Διεθνών Υποθέσεων και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Παν/μιου Λευκωσίας

Δεν είναι μόνο θέμα των συγγενών οι αγνοούμενοι


Η Θέση του «Φ»

Η ΛΕΞΗ αγνοούμενος μπήκε στο λεξιλόγιο μας, εδώ στην Κύπρο, βασικά το 1974. Τότε που γονείς, παιδιά, σύζυγοι, αδέλφια, συγγενείς, αναζητούσαν στα ερείπια, στην καμένη γη από τους βομβαρδισμούς, την καταστροφή που προκάλεσε η τουρκική εισβολή, το δικό τους άνθρωπο. 

ΓΕΝ: Ξεκινά ο θερινός εκπαιδευτικός πλους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων [πics]


Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023, παρέστη στην τελετή απόπλου του ετήσιου Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) που πραγματοποιήθηκε στην Ακτή Ξαβέρη στον Πειραιά.

18 Rafale μέσα στο καλοκαίρι προκαλούν εφιάλτες στην Τουρκία – Και νέες «οχιές» εντάσσονται στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας


Έτσι έως τα τέλη του 2024 τα «γεράκια» της HAF θα διαθέτουν επιχειρησιακά ετοιμοπόλεμη μια πλήρη Μοίρα των υπερσύγχρονων μαχητικών που ήρθαν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή.

Κώστας Σαρικάς

Ποια LCS ενδέχεται να αποσυρθούν το 2025 και να προσφερθούν στην Ελλάδα


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η εμφάνιση στο προσκήνιο του ενδεχομένου προσκτήσεως μεταχειρισμένων LCS από τις ΗΠΑ, στηρίζεται σε αίτημα που με την σειρά του βασίζεται στην πιθανότητα αποσύρσεως πλοίων από αμερικανική υπηρεσία κι όχι σε εκπεφρασμένη προσφορά παραχωρήσεως πλοίων, τα οποία άλλωστε δεν είναι διαθέσιμα ακόμη.

Τούρκοι: Ο φόβος της Τουρκίας έκανε την Ελλάδα να θυσιάσει 600 εκατ. ευρώ – Τι πανικόβαλε την Αθήνα


Τι λένε ότι έχει προκαλέσει πανικό στην Ελλάδα.

Διονύσης Αντωνέλλος

Η πρωτότυπη «Οχιά» επέστρεψε στην πατρίδα: Το F-16 Viper αλλάζει την ισχύ της Αεροπορίας ενώ τα Rafale γίνονται 17


Αυτή είναι μια από τις πρώτες εικόνες που απαθανάτισαν την άφιξη του “005 tiger” στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα μετά από 2,5 χρόνια. Photo: Hellas Journal

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//ΗELLAS JOURNAL

Στις 17:20 το απόγευμα της Πέμπτης το πρωτότυπο F-16 Viper με κωδικό «005 tiger», ύστερα από 2,5 χρόνια αναβαθμίσεων στις ΗΠΑ, επέστρεψε στο «σπίτι του» από την βάση του Φορτ Γουόρθ στο Τέξας.

SAS Technology: Ελληνική νέα τάξη πραγμάτων σε UAV και τα LOITERING πυρομαχικά


SAS Technology – Η ελληνική νέα τάξη πραγμάτων στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα περιφερόμενα πυρομαχικά. Με αφορμή την παρουσίαση του μη επανδρωμένου SRS-1A στο ΓΕΣ και την εντυπωσιακή παρουσία της SAS Technology στο περίπτερο της Thales στη Διεθνή Αεροδιαστημική έκθεση του Le Bourget, αναφερόμαστε αναλυτικά τις νέες πρωτοποριακές και καινοτόμες λύσεις της ελληνικής εταιρείας στο χώρο των οπλισμένων UAV και Drones.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Ένοπλες Δυνάμεις: 1.700 προσλήψεις 1.700 Επαγγελματιών Οπλιτών το 2023


Την κατάταξη 1.700 Επαγγελματιών Οπλιτών στις Ένοπλες Δυνάμεις το 2023 προβλέπει κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εθνικής Άμυνας με την οποία καθορίσθηκε ο αριθμός των Επαγγελματιών Οπλιτών που πρόκειται να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, το τρέχον έτος.

Παύλος Μαρινάκης: Οι απώλειες από τις φωτιές θα αποκατασταθούν άμεσα


Οι απώλειες από τις φωτιές θα αποκατασταθούν άμεσα διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος επισήμανε ότι το κράτος δίνει καθημερινά μάχη και είναι παρόν. 

Μητσοτάκης: Το «ευχαριστώ» στις χώρες που βοήθησαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Για ανεκτίμητη προσφορά έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης που ευχαρίστησε όσες χώρες βοήθησαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Το «τείχος» Ερντογάν για λύση του Κυπριακού και οι επιπτώσεις στις σχέσεις με Ελλάδα και Ευρώπη


Νίκος Μελέτης

«Φρένο» σε κάθε προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό έβαλε χθες από τα Κατεχόμενα που πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη για τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής ο Τ. Ερντογάν, ενώ η Αθήνα χωρίς να ξεχνά τη διαδικασία επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών δηλώνει ότι υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Διπλωματικές πηγές: Ζητήματα κυριαρχίας ούτε ετέθησαν στη συνάντηση στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης


«Ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία μας ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές, .

Θα ενταχθεί στην Ε.Ε. μια χώρα, η οποία καταδικάζει παιδιά, ποιητές και δημοσιογράφους; Ένα άρθρο-κόλαφος για τον Ερντογάν που ξεπουλήθηκε στους Άραβες…


Islamist President Recep Tayyip Erdoğan met with President of the United Arab Emirates Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan at Qasr Al Watan in Abu Dhabi. Photo via Turkish Presidency

O ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) έκανε τα πάντα προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου, φροντίζοντας να μην βγει ο χαμένος της υπόθεσης, καθώς:

Συνεχές «πρέσινγκ» Ερντογάν στα Κατεχόμενα: Επιχείρηση για εξάρτηση του ψευδοκράτους από την Τουρκία


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Θρασεία και προκλητική χαρακτήρισαν στην Άγκυρα την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εισβολή στην Κύπρο, καθώς θεωρούν ότι στοχοποίησε την Τουρκία με τον χάρτη που χρησιμοποίησε, χαρακτηρίζοντάς τον σκανδαλώδη.

Ερντογάν για Σουηδία: Να λάβει μέτρα για να επικυρώσουμε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ


Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στις ενέργειες για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατ' αντιστοιχία με τα βήματα που θα γίνουν από την Στοκχόλμη προσθέτοντας πως ελπίζει ότι η Σουηδία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, μετέδωσε το δίκτυο Haberturk.

Η Ολλανδία απέσυρε τους περιορισμούς εξαγωγής όπλων σε Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα


Ίσχυαν μέχρι τώρα και βασίζονταν στην πολιτική του «τεκμηρίου άρνησης»

Στη Στοκχόλμη προσωρινά η σουηδική πρεσβεία του Ιράκ


Το προσωπικό και οι υπηρεσίες της σουηδικής πρεσβείας στη Βαγδάτη έχουν μεταφερθεί προσωρινά στη Στοκχόλμη

Μόσχα: Συνελήφθη ο εθνικιστής και επικριτής του Πούτιν, Ιγκόρ Γκίρκιν


O Ρώσος εθνικιστής Ίγκορ Γκίρκιν AP Photo/Dmitry Lovetsky, File

Τον γνωστό Ρώσο εθνικιστή Ίγκορ Γκίρκιν συνέλαβαν οι ρωσικές αρχές, όπως δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 21/7, σε ανάρτησή της στο Telegram η σύζυγός του, Μιροσλάβα Ρεγκίνσκαγια.

Ρωσία: Ο Πούτιν κατηγορεί την Πολωνία για εδαφικές φιλοδοξίες στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Πολωνία για εδαφικές φιλοδοξίες στην πρώην Σοβιετική Ένωση, ενώ τόνισε πως οποιαδήποτε επίθεση κατά της Λευκορωσίας, θα θεωρηθεί ως επίθεση ενταντίον της Ρωσίας.

Συμφωνία για τα σιτηρά χωρίς την Ουκρανία στήνει η Μόσχα


Τρόπο να «χαρίζει» σιτάρι στην Αφρική παραμερίζοντας το Κίεβο και αξιοποιώντας Τουρκία και Κατάρ επεξεργάζεται ο Πούτιν, μετά την αποχώρησή του από τη συμφωνία. Ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας βλέπει η Δύση.

Πολεμική φουρτούνα στη Μαύρη Θάλασσα - Με φόντο τη συμφωνία για τα σιτηρά

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Την ιδιαίτερη ανησυχία τους εκφράζουν αμερικανικοί και άλλοι δυτικοί κύκλοι για την προβληματική κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και προειδοποιούν ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί σε πολιτικά πλοία και να κατηγορήσει για την επίθεση την Ουκρανία.

Μέρος IΙI - Ν. Λυγερός: Διάλεξη: “Γεωπολιτικές Εφαρμογές Υπεριστορίας”. Galerie Δημιουργών.


Μέρος IΙI - Ν. Λυγερός: Διάλεξη: “Γεωπολιτικές Εφαρμογές Υπεριστορίας”. Galerie Δημιουργών. 17/07/2023

Αλ. Δρίβας: «Ο Ερντογάν έχει αυτοπαγιδευτεί και τα πράγματα δεν πανε καλά για την Τουρκία»


O γεωστρατηγικός αναλυτής και διεθνολόγος Αλέξανδρος Δρίβας μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο newshub.gr, σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και τη διαφαινόμενη μεταστροφή στην τακτική του Ταγίπ Ερντογάν.

Άγγελος Συρίγος, Η οριοθέτηση ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας είναι νομικό θέμα με γεωπολιτικές προεκτάσεις


Δύο τοποθετήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, μία στην συνέντευξη στο ΣΚΑΙ και μία στις δηλώσεις του Κυρίου Μητσοτάκη μετά την σύνοδο στο Βίλνιους έχουν προκαλέσει μία εσωτερική συζήτηση στην χώρα μας για την στρατηγική της χώρας μας στις συνομιλίες με την Τουρκία. Θυμίζουμε ότι

Αγώνας για την απελευθέρωση! (20-7-2023)


Αγώνας για την απελευθέρωση! (20-7-2023)

Ουκρανία: 3 νεκροί και ζημιές στο κινεζικό προξενείο από ρωσικούς βομβαρδισμούς


1. Ουκρανία: 3 νεκροί και ζημιές στο κινεζικό προξενείο από ρωσικούς βομβαρδισμούς
2. Ελληνοτουρκικά: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να εξαλείψει το ενδεχόμενο επεισοδίου με την Τουρκία

Νέες δηλώσεις του Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων | OPEN TV


1. Τουρκικό «μπλόκο» στο Πατριαρχείο για την Παναγία Σουμελά
2. Η απάντηση της Αθήνας στην Τουρκική πρόκληση για την Παναγία Σουμελά
3. Γεραπετρίτης: Αναφαίρετη η εθνική κυριαρχία - Καμία υποχώρηση στην εθνική γραμμή
4. Νέες δηλώσεις του Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ερντογάν: Προκλητική επίσκεψη στη Κύπρο ανήμερα της 49ης επετείου από την τουρκική εισβολή στο νησί


Ερντογάν: Προκλητική επίσκεψη στη Κύπρο ανήμερα της 49ης επετείου από την τουρκική εισβολή στο νησί

Ο Ερντογάν έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών | Οι Δεκατιανοί | 21/07/2023


1. Διπλωματικές πηγές: Δυσάρεστη εξέλιξη το "όχι" της Τουρκίας για τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά
2. Ο Ερντογάν έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών

Ανάλυση Σταθακόπουλου, Αλιγιζάκη, Λελεδάκη για τα γεωπολιτικά παιχνίδια της Τουρκίας στα κατεχόμενα


Ανάλυση Σταθακόπουλου, Αλιγιζάκη, Λελεδάκη για τα γεωπολιτικά παιχνίδια της Τουρκίας στα κατεχόμενα

Επισμηναγός ε.α.: Η χώρα μας έχει επάρκεια στα εναέρια μέσα | Ώρα Ελλάδος 21/07/2023 | OPEN TV

1. Εντοπίστηκε ιστιοφόρο με μετανάστες ανοιχτά της Καρπάθου
2. Επισμηναγός ε.α.: Η χώρα μας έχει επάρκεια στα εναέρια μέσα
3. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για το ναυάγιο της Πύλου και τα μειωμένα ακτοπλοϊκά εισιτήρια 

Προκλητικός Ερντογάν: "Το 1974 φέραμε την ειρήνη στην Κύπρο" | Σήμερα | 21/07/2023


1. Ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Παναγία Σουμελά
2. Προκλητικός Ερντογάν: "Το 1974 φέραμε την ειρήνη στην Κύπρο"
3. Ο Ι. Παπαφλωράτος και ο Σπ. Μπελεγράτης σχολιάζουν την στάση του Ερντογάν
4. Αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την Χριστίνα Σούζη

Σε πεδίο μάχης απειλούν να μετατρέψουν την Μαύρη Θάλασσα Ρωσία και Ουκρανία


1. Σε πεδίο μάχης απειλούν να μετατρέψουν την Μαύρη Θάλασσα Ρωσία και Ουκρανία
2. Μεγάλη διπλωματική κρίση μεταξύ Βαγδάτης και Στοκχόλμης
3. Τουρκία: Νέα επιτοκιακή αύξηση - Μικρότερη από το αναμενόμενο