Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Η Σφαγή του Δοξάτου

Ορφανά στα χαλάσματα του Δοξάτου
Μετά την απελευθέρωση των Σερρών, το 21ο Σύνταγμα της 7ης Μεραρχίας διατάσσεται να κατευθυνθεί προς τη Δράμα και να συνεχίσει την καταδίωξη των Βουλγάρων, που κατείχαν την περιοχή από τον Οκτώβριο του 1912. Το πρωί της 30ης Ιουνίου, μία ίλη ιππικού της 10ης Μεραρχίας του βουλγαρικού στρατού, με επικεφαλής τους ταγματάρχες Μπίρνεφ και Σιμεόνοφ, συνεπικουρούμενη από ένα τάγμα πεζικού και ομάδες κομιτατζήδων, κυκλώνει το Δοξάτο (9 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Δράμας. Σκοπός τους να σφάξουν και να λεηλατήσουν το πλούσιο χωριό της Δράμας, που κατοικείται από Έλληνες χριστιανούς και μουσουλμάνους. Ως δικαιολογία προβάλλουν το επιχείρημα ότι είχαν παρενοχληθεί από ομάδες Ελλήνων προσκόπων (στρατιωτικό σώμα από εθελοντές απόμαχους του Μακεδονικού Αγώνα).

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από το nikosxeiladakis
 
Μετά την αήθη τουρκική πρόκληση να διαβαστεί το Κοράνιο μέσα στον ναό της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης, τώρα οι Τούρκοι με ανακοίνωση τους κάνουν γνωστό πως ούτε φέτος θα τελεστεί Θεια Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, καθώς οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να εκτελούν έργα.
Σύμφωνα με ανακοινωθέν των Τούρκων, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

«Ρεκόρ» καύσωνα στην Αττική: Το θερμόμετρο στην Ελευσίνα έδειξε... 45,3°C - Η υψηλότερη θερμοκρασία της ημέρας στην Ευρώπη

Στους 44 βαθμούς ο υδράργυρος σε Καλαμάτα και Ασπρόπυργο - «Καμίνι» η χώρα και για τις επόμενες δύο μέρες - Μετεωρολόγοι μιλούν για τις υψηλότερες θερμοκρασίες της 10ετίας
Όσοι ήλπιζαν ότι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για... 45άρια κατά τη διάρκεια του τετραήμερου καύσωνα που πλήττει την χώρα μας ήταν απλώς υπερβολές, διαψεύστηκαν σήμερα πανηγυρικά από το καμίνι στο οποίο μετατράπηκε η Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Έξυπνη Παιδεία και Disomas

Του  Ν. Λυγερού

Πριν μάθουμε στους μικρούς μαθητές στοιχεία της Θεωρίας Somas του Carathéodory, είναι καλό να εξετάσουμε την περίπτωση όπου έχουμε δύο Somas Α και Β.

Έξυπνη Παιδεία και Heraldo

Του  Ν. Λυγερού

Με το έξυπνο παίγνιο Heraldo παρατηρούμε την ώρα του μαθήματος με μικρούς ανθρώπους ότι ο ισομορφισμός μεταξύ χρωμάτων και σχημάτων δεν είναι συμμετρικός για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Έτσι βλέπουμε ότι πιο εύκολα παίζουν βάζοντας τα χρώματα πάνω στα σχήματα του άλλου παρά τα σχήματα στα χρώματα του άλλου. Στην πραγματικότητα αυτή η ασυμμετρία είναι φυσιολογική, διότι τα χρώματα που έχουν λένε ήδη τη φύση τους και δεν έχουν ανάγκη να βρουν ένα ισομορφισμό την ώρα που κοιτάζουν τα κομμάτια τους για να επιλέξουν αυτό που θα τοποθετήσουν στη σειρά, ενώ με τα σχήματα πρέπει ήδη να κάνουν αυτήν την επεξεργασία.

Η ρομποτική είναι τρόπος σκέψης

Του  Ν. Λυγερού

Όσο και παράξενο να φαίνεται η ρομποτική δεν είναι μόνο μία επιστήμη μεταξύ άλλων, διότι είναι και τρόπος σκέψης. Από την κατασκευή και τον προγραμματισμό, ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι πρόκειται για μία δημιουργία ενός παράλληλου κόσμου κι αν αυτός είναι εφοδιασμένος με μία τεχνητή νοημοσύνη που βασίζεται όλο και περισσότερο στα βαθιά νευρωνικά δίκτυα, τότε μιλάμε πραγματικά για μια καινοτομία τόσο για τη μεθοδολογία, όσο και για την ολιστική προσέγγιση. Η ρομποτική δεν είναι απλώς ένα εξελιγμένο εργαλείο που αποτελεί την επέκταση του χεριού μας και μόνο.