Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Το παλάτι της Κνωσού σε μια εκπληκτική τρισδιάστατη απεικόνιση(Βίντεο)

ΑΠΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΣΕ ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ ΜΕΤΑ ΣΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από το nikosxeiladakis
 
Ο ρωμαίικος θρύλος ότι θα σηκωθεί ο μαρμαρωμένος και «πάλι με χρόνια και καιρούς πάλι δικά μας θάναι», ζωντανεύει με ένα ρωσικό θρύλο που αναζωπυρώθηκε τα τελευταία χρόνια για την Ιστανμπούλ που ξαναγίνεται Κωνστιαντίνιε, δηλαδή ξανά Κωνσταντινούπολη.
Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται για πολλούς φαιδρά και ίσως ανόητα, αλλά το γεγονός και μόνο ότι είναι αντικείμενο μελέτης πολλών γεωστρατηγικών ινστιτούτων για τις προσεχείς εξελίξεις, σίγουρα λέει κάτι το σοβαρό.

Η τοποστρατηγική και χρονοστρατηγική Ουκρανία

Του Ν. Λυγερού

Όταν εξετάζουμε την Ουκρανία τοποστρατηγικά βλέπουμε τέσσερις περιοχές που έχουν κυρίαρχα χαρακτηριστικά. Η μεγαλύτερη είναι χερσαία, οι άλλες τρεις έχουν πρόσβαση στη θάλασσα: η μια με κλειστό τρόπο, η επόμενη ως χερσόνησος και η τελευταία με ανοιχτό τρόπο. Αυτές οι διαφορές συνδυάζονται και με τα δεδομένα της γεωστρατηγικής. Έτσι δεν είναι τυχαία η κρίση στη χερσόνησο και η εμπλοκή στην κλειστή περιοχή. Λειτουργικά έχουν το ρόλο του προμαχώνα και του προπύργιου σε επίπεδο πολιορκητικής. Είναι λοιπόν σημαντικό να αναδειχτούν αυτές οι διαφορές που κάνουν τη διαφορά.

Κυπριακό και διμερείς σχέσεις συζήτησαν Αναστασιάδης - Λαβρόφ - Είχαν συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη: Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε χαρά που του δίνεται ξανά η ευκαιρία να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Είπε, επίσης, ότι μεταξύ άλλων θα δουν πώς προχωρά η εφαρμογή των θεμάτων που συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα.

Στουρνάρας σε Σπίρτζη: Κρείττον του λαλείν το σιγάν - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ

Ο Γιάννης Στουρνάρας σήκωσε το γάντι μετά τις αιχμές του Χρήστου Σπίρτζη για το θέμα της Attica Bank.
Ο Υπουργός Υποδομών απέδωσε ευθύνες στον Στουρνάρα, αλλά ο Διοικητής της ΤτΕ απάντησε μέσω συνεργατών του, οι οποίοι τόνιζαν για τον Σπίρτζη «Κρείττον του λαλείν το σιγάν», δηλαδή σε μετάφραση «η σιωπή είναι καλύτερη από τη φλυαρία».

Ιερώνυμος: Απαράδεκτα και επικίνδυνα τα Θρησκευτικά του Φίλη - Ρήξη εκκλησίας- κυβέρνησης

Ο Αρχιεπίσκοπος προειδοποίησε ότι η μεταρρύθμιση Φίλη θα προκαλέσει ρήξη στη σχέση με την Πολιτεία - Φίλης: Η Εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας
Απαράδεκτα κι επικίνδυνα χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τα νέα Προγράμματα Σπουδών για τα Θρησκευτικά και απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει όλη αυτή την προσπάθεια και να αναβάλει καθεμιά πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και να συνεργαστούν οι δύο πλευρές.