Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Κυπριακό και διμερείς σχέσεις συζήτησαν Αναστασιάδης - Λαβρόφ - Είχαν συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη: Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε χαρά που του δίνεται ξανά η ευκαιρία να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Είπε, επίσης, ότι μεταξύ άλλων θα δουν πώς προχωρά η εφαρμογή των θεμάτων που συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας, που διήρκεσε περίπου 25 λεπτά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας εντάσσεται στις επαφές που πραγματοποιούμε αυτές τις μέρες στα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου να ενημερώσουμε για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, αλλά και ταυτόχρονα για τις προοπτικές και την ανάγκη συνέχισης – ιδιαίτερα για τη Ρωσική Ομοσπονδία – της συμπαράστασης και της συμβολής στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι υπήρξε πλήρης κατανόηση από πλευράς του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών.

Τέλος, είπε πως είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για κάποια θέματα διμερούς ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στα διμερή θέματα συμπεριλαμβάνονται η αποφυγή διπλής φορολογίας, δικαστική συνδρομή κ.λπ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Ρώσων δημοσιογράφων σχετικά με τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήριξε την ανάγκη εξομάλυνσής τους, λέγοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Κύπρος καταβάλλει προσπάθειες.

«Πιστεύουμε ότι η διαδικασία του Μινσκ είναι ο μόνος τρόπος. Οι κυρώσεις δεν προσφέρουν την ευκαιρία για διάλογο και επίλυση προβλημάτων. Αντιθέτως, κρατούν τα μέρη χωριστά».

Πρόσθεσε ότι επιβάλλονται σε κάποιον κυρώσεις κι αυτός λαμβάνει αντίμετρα. «Αυτοί που πληρώνουν τελικά το κόστος είναι τα μικρά κράτη μέλη”, είπε.

Ακολούθησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου