Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

ΓΕΕΘΑ: «Ουκ ελάσσω παραδώσω την Πατρίδα» το νέο podcast για την Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων(Βίντεο)

Με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, το ΓΕΕΘΑ συνεχίζει την σειρά των podcasts στρατιωτικής θεματολογίας που έχει εγκαινιάσει, με ένα αφιέρωμα στην ιερότερη και σημαντικότερη στιγμή στη ζωή κάθε στρατιωτικού.

Το τρίτο podcast έχει τον τίτλο «Οὐκ ἐλάσσω παραδώσω τὴν Πατρίδα» και αναφέρεται στους Στρατιωτικούς Όρκους που έδωσαν διαχρονικά οι Έλληνες στον διάβα των αιώνων, παρουσιάζοντας τα κοινά τους στοιχεία που ενώνουν ως αόρατος δεσμός αυτούς που υπερασπίστηκαν την Πατρίδα στο παρελθόν με αυτούς που την υπερασπίζονται σήμερα και θα την υπερασπισθούν στο μέλλον.

Αρχίζει η γεώτρηση της EXXON MOBIL στην κυπριακή ΑΟΖ - Εκδόθηκε η NAVTEX

Νίκος Μελέτης
Από το liberal 

Ο κύβος ερρίφθη από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό EXXON MOBIL καθώς παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας και το δυσμενές κλίμα στον παγκόσμιο ενεργειακό κλάδο ξεκινά τις εργασίες για τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε ο Σταθμός της Λάρνακας, θα πραγματοποιηθούν από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 30 Ιανουαρίου «προπαρασκευαστικές εργασίες και γεωτρητικές εργασίες» στην περιοχή που ορίζεται από τις συντεταγμένες στο στίγμα του μεγάλου κοιτάσματος Γλαύκος που είχε εντοπίσει το 2019 η αμερικανική εταιρία.

Παρέα στο αεροπλάνο για Μπαχρέιν οι ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Αιγύπτου!

Σε συνέχεια της χθεσινής τετραμερούς συνάντησης στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, στο Μπαχρέιν, όπου θα συμμετάσχουν στο ετήσιο φόρουμ «Manama Dialogue».

«Οι υποδειγματικές σχέσεις Ελλάδας- Αιγύπτου και οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική στο επίκεντρο» γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας παραθέτοντας φωτογραφίες του, μαζί με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, μέσα από το αεροπλάνο. Κατά την παραμονή του στο Μπαχρέιν από σήμερα έως τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών συναντήσεων με υψηλούς αξιωματούχους του Μπαχρέιν.

Μιχάλης Ιγνατίου, Η τετραμερής Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου, Κύπρου στο προσκήνιο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα τα τριμερή και τετραμερή σχήματα που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο με τελευταία συνάντηση την χθεσινή τετραμερή με την παρουσία Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου δηλώνει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου 

Μάλιστα τους επόμενους μήνες προετοιμάζεται νέα τετραμερής με την παρουσία Ισραήλ και Αμερικανών με την Ελλάδα και την Κύπρο 

Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι κυρίως θέματα ασφαλείας και ειδικότερα ενεργειακής ασφάλειας 

Iσπανός ΥΠΕΞ προς Δένδια: Υπεράνω αμφιβολίας η αλληλεγγύη προς τα μέλη της Ε.Ε.

«Η αλληλεγγύη της Ισπανίας προς όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι υπεράνω πάσης αμφιβολίας, και το λέω αυτό εδώ, στην έδρα του Κοινοβουλίου» τόνισε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (José-Manuel Albares), μιλώντας πρόσφατα στο ισπανικό Κοινοβούλιο, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Τα ανωτέρω κοινοποίησε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο Ισπανός ομόλογός του, μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική τους συνομιλία, γνωστοποιούν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

«Τσάμικο» αγκάθι στα ελληνοαλβανικά - Νέες αναταράξεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Μίχος Παναγιώτης
Από το tovima 

Αναταράξεις προκαλεί εκ νέου στις ελληνοαλβανικές σχέσεις το λεγόμενο «Τσάμικο», σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων χαρακτηρίζεται από αστάθεια. Η περιήγηση του Αλβανού Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), Ιλίρ Μέτα, σε έκθεση με φωτογραφίες και χάρτες που έχουν θέμα «τη γενοκτονία κατά των Τσάμηδων» και την «κατάκτηση αλβανικών εδαφών από πλευράς της Ελλάδας» -τα οποία είναι αναρτημένα στον περίβολο του Προεδρικού Μεγάρου- προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr: Χρειάζεται ένα Ευρω-Μεσογειακό “ΝΑΤΟ” με έδρα σε Ελλάδα-Κύπρο(Βίντεο)

Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr: Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής στα ΗΑΕ και επικεφαλής του Strategy International, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός Ευρω-Μεσογειακού "ΝΑΤΟ" και το ρόλο που θα είχαν σε αυτό, Ελλάδα και Κύπρος.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής στα ΗΑΕ και επικεφαλής του Strategy International Μάριος Παναγιώτης Ευθυμιόπουλος, μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στις συμμαχίες που αναδύονται στην ευρύτερη περιοχή, την ανάγκη δημιουργίας ενός Ευρω-Μεσογειακού “ΝΑΤΟ”, αλλά και το ρόλο των κρατών του Κόλπου.

Lethal Nationalism: Genocide of the Greeks 1913-1923: Την μία διάκριση μετά την άλλη κερδίζει ντοκιμαντέρ για την Γενοκτονία των Ελλήνων(Βίντεο)

Το ντοκιμαντέρ διερευνά στη λεπτομέρεια τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης μεταξύ 1913 και 1923, την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, σύμφωνα με μελετητές και πανεπιστημιακούς απ’ όλο τον κόσμο

Το ένα μετά το άλλο προστίθενται τα βραβεία στη συλλογή του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ), για το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Lethal Nationalism: Genocide of the Greeks 1913-1923 (Θανάσιμος Εθνικισμός: Γενοκτονία των Ελλήνων 1913-1923).

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ» - Eἰδικὴ διάλεξις γιὰ τὸ μοναστηριακὸ τυπικό

 Στὴν νέα σειρὰ δραστηριοτήτων τῶν σεμιναρίων «Γεώργιος Βιολάκης» μὲ ἔκτακτες εἰδικὲς διαλέξεις γιὰ τὴν περίοδο 2021-2022 ἔχει ἐνταχθῆ καὶ ἡ νέα ἑνότητα «Θέματα μοναστηριακοῦ τυπικοῦ».

 

Στὰ πλαίσια αὐτὰ θὰ πραγματοποιηθῇ ἔκτακτη εἰδικὴ διάλεξις

— τὴν Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, ὥρα 20.00 (8 μ.μ.), μὲ εἰδικὸ  θέμα·

Εἰσαγωγὴ στὸ μοναστηριακὸν τυπικόν.

῾Η τάξις τῶν διπλῶν ἀναγνωσμάτων.

 

Εἰσηγητής· Διονύσιος ᾿Ανατολικιώτης, δρ τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς ΕΚΠΑ, Βυζαντινο-μουσικολόγος, Τυπικολόγος, πτυχιοῦχος Κοινωνικῆς Θεολογίας.