Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Ισπανία: Αρχαιολόγοι πιστεύουν πως ανακάλυψαν τον θρυλικό Ναό του Ηρακλή

Aεροφωτογραφία απο το μέρος της ιστορικής ανακάλυψης
[Credit: El Pais/Juan Carlos Toro]
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και το Ινστιτούτο Ιστορικής Κληρονομιάς της Ανδαλουσίας (ΙΑΡΗ) πιστεύουν ότι εντόπισαν τον μυθικό ναό του Ηρακλή. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας, ιερό δισκοπότηρο της συγκεκριμένης επιστήμης.

Ο θρυλικός ναός του Ηρακλή -ο οποίος ήταν γνωστός ως Mελκάρτ στους φοινικικούς χρόνους- ήταν βασικός τόπος προσκυνήματος στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με τις γραπτές πηγές της κλασικής περιόδου, από το ναό πέρασαν ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Καρχηδόνιος κατακτητής Αννίβας και χρονολογείται τουλάχιστον από τον 9ο αιώνα π.Χ.

Η Τουρκία έστειλε τον 8ο δορυφόρο της στο διάστημα

Η Τουρκία έστειλε τον 8ο δορυφόρο της στο διάστημα. Ο δορυφόρος Türksat 5B εκτοξεύτηκε στο διάστημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο νέος δορυφόρος, που θα λειτουργεί για 36 χρόνια, θα αυξήσει την επικοινωνιακή ικανότητα κατά 15 φορές.

Ο δορυφόρος Turksat 5B εκτοξεύτηκε στο διάστημα από τη βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ (Cape Canaveral) στη Φλόριντα των ΗΠΑ .

Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Ομέρ Φατίχ Σαγιάν, ο Πρόεδρος του

Ανάγκη συνεχούς αντίκρουσης της τουρκικής προπαγάνδας με διεθνή και εσωτερική ενημέρωση…

Του Δρ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου | πρώτη δημοσίευση: speaknews.gr

Η Τουρκία, συνεπής στην μη αποκρυπτόμενη πλέον ανθελληνική πολιτική της, επανήλθε, στις αρχές Δεκεμβρίου, με νέα επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ (είχαν προηγηθεί παρόμοιες τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο 2021) σε ανυπόστατες κατηγορίες κατά της Ελλάδας, επιχειρώντας μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις! Ταυτόχρονα με το διπλωματικό επίπεδο, συνεχίζεται η αήθης και προκλητική εκστρατεία εχθρότητας, λάσπης και παραπληροφόρησης από τον Τούρκο Πρόεδρο και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους (Τσαβούσογλου, Ακάρ κλπ.) κατά της Ελλάδας, με κάθε ευκαιρία…

Οι προσανατολισμοί της Τουρκικής στρατηγικής

Δρ. Παναγιώτης ΉφαιστοςΟμ. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών, Παν/μιο Πειραιώς, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
Από το huffingtonpost

Σκέψεις με αφορμή το νέο βιβλίο του Μάρκου Τρούλη «Τουρκική στρατηγική στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία»

Αφορμή για το παρόν είναι βιβλίο του Δρ. Μάρκου Τρούλη, αρθρογράφου της HuffPost, με τίτλο «Τουρκική στρατηγική στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία. Γεωγραφικές, ιδεολογικές και πολιτισμικές διαμορφώσεις στη σύγχρονη Τουρκία». Εξετάζει ζητήματα που εδώ και καιρό βρίσκονται στην αιχμή των γεωπολιτικών και στρατηγικών εξελίξεων και αφορούν την Τουρκική στρατηγική των

Έλλειμμα Στρατηγικής

Καθώς η κυβέρνηση τρέχει κυριολεκτικά πίσω από τις εξελίξεις που προκαλεί η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση και η συνεχής άνοδος τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εξασφαλίσει επιδοτήσεις κυρίως προς τους ευάλωτους καταναλωτές, αδυνατεί να σκεφθεί μακροπρόθεσμα και να οργανωθεί σε στρατηγικό επίπεδο. Αυτή όμως η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και συνολικής αντιμετώπισης του ενεργειακού, και όχι μόνο η πρόσκαιρη παρέμβαση προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα μαζικής ενεργειακής φτώχειας και περιθωριοποίησης πολλών χιλιάδων καταναλωτών, αφήνει την χώρα ενεργειακά ανοχύρωτη και ευάλωτη στις ορέξεις και παιχνίδια τρίτων, τόσο στην Ευρώπη όσο και από Ανατολάς

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ | Καταστροφή και εφιάλτης(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Ορισμός της καταστροφής! Θα ζούσαμε εφιάλτη αν ο Ερντογάν δεν έκανε γεωπολιτικήν ανοησία. Ποιοί και γιατί παγίδευσαν την Ελλάδα;

Την έναρξη της εκμετάλλευσης του βυθοτεμαχίου 10 και συγχρόνως την παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου, Harry S. Truman, ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος στάθηκε στη σημασία των εξοπλισμών προκειμένου η Ελλάδα να ασκεί εξωτερική πολιτική.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή Zoom στις 18 Δεκεμβρίου 2021.

Αποκαλυπτικό: Ποιοι στήριξαν την Κύπρο και ποιοι Τουρκία

Κώστας Βενιζέλος
Από το philenews

Το γερμανικό μπλοκ στην Ε.Ε. λειτουργεί αποτρεπτικά στην επιβολή κυρώσεων κατά της κατοχικής Τουρκίας ενώ η στάση εταίρων μας στέλνει στα αζήτητα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν συζητηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., την περασμένη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, το θέμα των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, απασχολεί μεν την Ένωση, έχουν διαμορφωθεί κείμενα αλλά στο διά ταύτα δεν υπάρχει πολιτική βούληση για αποφάσεις.

Παγκόσμια, οι κυβερνήσεις στηρίζουν τους ενεργειακούς κολοσσούς βλ. ExxonMobil(Βίντεο)

Η ExxonMobil και η Qatar Petroleum επιστρέφουν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Επιστρέφουν δυναμικά πρώτα στο οικόπεδο 10, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχει εντοπιστεί μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στο σημείο Γλαύκος. Θα ακολουθήσουν οι έρευνες στο τεμάχιο 5, για το οποίο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε απειλητική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth έφτασε στο σημείο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση. Η κίνηση αυτή του αμερικανικού κολοσσού -οι Καταριανοί είναι απλά επενδυτές- αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την ανάμειξή της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύντομα έτοιμο το πρώτο ελληνικό σύστημα anti-drone ΠΑΝΟΠΤΗΣ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Από το doureios

Πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε, θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμο και ολοκληρωμένο να παρουσιασθεί, το πρώτο ελληνικής σχεδίασης σύστημα αντιμετώπισης απειλών drone! Το πρόγραμμα ανάπτυξης του πρώτου anti-drone συστήματος ελληνικής σχεδίασης εξελίσσεται και θα διατεθεί σε συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) με την ελληνική εταιρεία Spirit Αεροναυπηγικα Συστηματα ΑΕ (SAS Technology). 

Με Bayraktar TB2 ως “όχημα” η φίλη Τουρκία δημιουργεί ένα ανθελληνικό βαλκανικό μέτωπο

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, οι περισσότεροι Ρώσοι συνέδεαν την Τουρκία με θέρετρα και ξενοδοχεία, αλλά όχι με την τεχνολογία. Η προληπτική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας «κέρδισε έδαφος» μόνο όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση του drone Bayraktar TB2 το 2014. Και την ίδια χρονιά οι Τούρκοι το δοκίμασαν αμέσως στα ανατολικά της χώρας, εναντίον Κούρδων ανταρτών, που θεωρούνται «τρομοκράτες». Ωστόσο, αυτό το φονικό όπλο του 21ου αιώνα δεν απέκτησε αμέσως δημοφιλία μεταξύ των αγοραστών. Το πρώτο τους «βάπτισμα», ή επιτυχημένη πολεμική χρήση σε διεθνές επίπεδο, τα αεροσκάφη αυτά το έλαβαν στη Συρία, τη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν και μετά στην Ουκρανία.

Του Yuriy Mavashev
(Διευθυντή του Κέντρου μελετών της νέας Τουρκίας)
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Από το defence-point 

Εν τω μεταξύ, για να είμαστε δίκαιοι, σημειώνουμε ότι σχετικός ενθουσιασμός παρατηρείται κυρίως

Άγγελος Συρίγος, Γιώργος Φίλης, Rafale, Λιβύη, Κατάρ και συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Αιγαίο

Οι θέσεις τις Τουρκίας και η πολιτική που προσπαθεί να ασκήσει τα τελευταία 65 χρόνια είναι δεδομένη και δεν πρέπει να περιμένουμε αλλαγές ακόμα και αν αλλάξει ο ηγέτης της γειτονικής χώρας δηλώνει ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Άγγελος Συρίγος. 

Παράλληλα τους στόχους της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο περιγράφει ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης 

Υπάρχει ανησυχία στην Τουρκία για τα εξοπλιστικά της χώρας μας, ειδικά για τα Rafale και μια