Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Παγκόσμια, οι κυβερνήσεις στηρίζουν τους ενεργειακούς κολοσσούς βλ. ExxonMobil(Βίντεο)

Η ExxonMobil και η Qatar Petroleum επιστρέφουν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Επιστρέφουν δυναμικά πρώτα στο οικόπεδο 10, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχει εντοπιστεί μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στο σημείο Γλαύκος. Θα ακολουθήσουν οι έρευνες στο τεμάχιο 5, για το οποίο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε απειλητική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth έφτασε στο σημείο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση. Η κίνηση αυτή του αμερικανικού κολοσσού -οι Καταριανοί είναι απλά επενδυτές- αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την ανάμειξή της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο. Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες απειλές της κατοχικής δύναμης:

Πάνω απ’ όλα η επένδυση είναι στρατηγική και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εταιρεία είναι ιδιωτική, βεβαίως, αλλά επειδή η ενέργεια είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά, που αφορούν και τον τελευταίο πολίτη στο τελευταίο σημείο του κόσμου, οι κυβερνήσεις συνεργάζονται απόλυτα με τους ενεργειακούς κολοσσούς όπως η ExxonMobil.

Στην περίπτωση αυτή, η αμερικανική κυβέρνηση προσφέρει προστασία στην εταιρεία. Και ο λόγος είναι οι απειλές της Τουρκίας, η οποία για πρώτη φορά επιτέθηκε και στην ExxonMobil χωρίς να την αναφέρει ονομαστικά, με αφορμή την αδειοδότηση του οικοπέδου 5.

Ο υπουργός Εξωτερικής της κατοχικής δύναμης Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι το μισό τεμάχιο ανήκει στην Τουρκία, κάτι που δεν ισχύει. Ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και αυτή το παραχώρησε ολόκληρο, όχι το μισό, στην ExxonMobil και στην Qatar Petroleum. Μιλήσαμε με αρμοδίους που έχουν γνώση της συμφωνίας. Μας είπαν ότι…  

                        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ  defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου