Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ρήγας Φεραίος (1757- 1798)

Από το el.wikipedia.org


Ο Ρήγας Βελεστινλής ή Ρήγας Φεραίος θεωρείται εθνομάρτυρας και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο ίδιος υπέγραφε ως «Ρήγας Βελεστινλής» ή «Ρήγας ο Θεσσαλός» και ουδέποτε «Φεραίος», κάτι που ίσως να είναι δημιούργημα μεταγενέστερων λογίων.[1] Γεννήθηκε στο Βελεστίνο, τις αρχαίες Φερές, το 1757, από εύπορη οικογένεια. Από τη νεανική του ζωή τα μόνα γνωστά είναι ότι ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος Κυριαζής[1] (ο παππούς του Κωνσταντίνος Κυριαζής ή Κυρατζής από το Περιβόλι Γρεβενών εγκαταστάθηκε στο Βελεστίνο που είχε μεταβληθεί σε Περιβολιώτικη παροικία, στις αρχές του 18ου αιώνα[2]), ενώ η μητέρα του ονομαζόταν Μαρία και φέρεται πως είχε μία αδελφή, την Ασήμω. Ο Φραγκίσκος Πουκεβίλ αναφέρει πως είχε και ένα αδελφό, τον Κωστή, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στην επανάσταση του 1821. Η οικογένεια του υπήρξε από τα θύματα της τουρκικής μανίας. Από αυτούς διασώθηκαν μόνο η μητέρα του με τον αδερφό του και μεταφέρθηκαν στη Βλαχία, όπου συντηρούνταν από τον Ρήγα.

Μυκήνες – το παλάτι του Αγαμέμνονα

Από το theancientwebgreece
 
Εισαγωγή
Οι «πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του, είναι το πιο σημαντικό και πιο πλούσιο ανακτορικό συγκρότημα της ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα.
Σύμβολο της ηρωικής Ελλάδας, oι Μυκήνες, ένας από τους πιο σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, παγκόσμια γνωστός, περιβάλλονται με το μαγικό πέπλο του μύθου των Ατρειδών, που τις περιπέτειές τους ιστορούν οι αρχαίοι τραγικοί. Το όνομά τους δόθηκε σ’ έναν από τους πιο λαμπρούς πολιτισμούς της ελληνικής προϊστορίας, το μυκηναϊκό και οι μύθοι που συνδέονται με την ιστορία τους διαπέρασαν τους αιώνες, με τα ομηρικά έπη και τις μεγάλες τραγωδίες της κλασικής εποχής, ενώ ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν παγκόσμια την πνευματική δημιουργία και την τέχνη. Ως πόλη της Αργολίδας, απέναντι απ’ τον Αργολικό κόλπο, στο ΒΑ μυχό της πεδιάδας του Άργους, σε στρατηγικό σημείο, δέσποζε σε πολλές οδικές αρτηρίες. Σήμερα, στη θέση αυτή υπάρχει το μικρό χωριό Μυκήνες (Χαρβάτι, επί τουρκοκρατίας) και τα ερείπια της Ακρόπολης, που θυμίζουν πάντα τις μακρινές και ένδοξες εποχές.

ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ… ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ…ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από το nikosxeiladakis
 
Πραγματικά όσο και αν αυτό ακούγεται εκ πρώτης όψεως εκπληκτικό, και όμως είναι αλήθεια ότι στη Τουρκία υπάρχουν πολλοί που εμπιστεύονται την υγεία τους στις ιατρικές μεθόδους και στα… γιατροσόφια των Βυζαντινών όπως χρησιμοποιούνταν πριν από πολλούς αιώνες.

H ελευθερία της Καππαδοκίας

Του Ν. Λυγερού

Αν και οι ίδιοι οι Καππαδόκες δεν είναι έτοιμοι να φανταστούν ελεύθερη την Καππαδοκία, αυτή θα είναι. Έτσι όσοι θέλουν να προετοιμαστούν για να ενσωματώσουν τα νέα δεδομένα στη σκέψη τους θα ήταν καλό να μελετήσουν την πορεία του κουρδικού αγώνα για να κατανοήσουν πόσο θα λειτουργήσει καταλυτικά. Διότι το Κουρδικό θα επηρεάσει το Αρμενικό, το Ποντιακό, το Ασσυριακό και κατά συνέπεια το Καππαδοκικό. Αυτό σημαίνει ότι η προετοιμασία πρέπει να αρχίσει από τώρα όχι μόνο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, δηλαδή να γίνουν επαφές με τους δυναμικούς παράγοντες της αλλαγής φάσης.

Διάλεξη Ν.Λυγερού:"Πομάκοι, Έλληνες, μια στρατηγική"(Βίντεο)

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"Πομάκοι, Έλληνες, μια στρατηγική". 
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, Αλεξανδρούπολη.
Κυριακή 11 Ιουνίου, ώρα: 11.30

Ν. Λυγερός: "Sex, οικογένεια, γάμος"(Βίντεο)


Ν. Λυγερός: "Sex, οικογένεια, γάμος". 
Λαγονήσι, 10/06/2017

Ανατροπή: Δεν σκέφτεται να αλλάξει όνομα η ΠΓΔΜ -Αντιθέτως, ανάγκασε τους Financial Times να αλλάξουν τίτλο και πρόλογο!ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΕΞ Ν. ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ

Ένα απίστευτο παρασκήνιο εκτυλίχθηκε με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times για αλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, άρθρο των FT σήμερα το πρωί τιτλοφορείτο «Η ΠΓΔΜ εξετάζει να αλλάξει όνομα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», φιλοξενώντας στον πρόλογο δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ότι «η ΠΓΔΜ θα εξετάσει να αλλάξει την ονομασία της, σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει την αντίθεση της Ελλάδας στην ένταξή της (σ.σ.: της ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ».

Μέι: Δεν έχουν αλλάξει τα σχέδια για το Brexit «Είμαστε βέβαιοι ότι θα εξασφαλίσουμε μια συμφωνία που θα είναι καλή για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο»

Το σχέδιο της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αλλάξει, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Μέι, παρά το γεγονός ότι στις εκλογές της 8ης Ιουνίου η Μέι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία  σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η θέση μας έχει παρουσιαστεί με σαφήνεια σε διάφορα μέρη και δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτό», είπε ο εκπρόσωπος ο οποίος πρόσθεσε πως ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις εξέφρασε την ίδια θέση νωρίτερα σήμερα.
«Προφανώς θα υπάρξουν συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο αλλά (ο Ντέιβις) είπε επίσης σαφώς ότι έχουμε παρουσιάσει με μεγάλη σαφήνεια τα σχέδιά μας και δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτά».

Πρόκληση: Τουρκική παρέμβαση στις ασκήσεις Κύπρου – Ισραήλ (χάρτης)

Πέτρος Θεοχαρίδης
Από το philenews
 
Με μια εξαιρετικά προκλητική κίνηση των τελευταίων ωρών, η Τουρκία προχώρησε σε παράνομες δεσμεύσεις περιοχών εντός του FIR Λευκωσίας και σε αποστάσεις που ξεκινούν από τα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου, προφανώς σε αντίδραση των κοινών ασκήσεων Κύπρου – Ισραήλ.

Μάλιστα, στις δύο παράνομες δεσμεύσεις περιοχών νοτιοδυτικά της Πάφου, περιέλαβε και τμήμα της περιοχής που δέσμευσε με ΝΟΤΑΜ από τα τέλη του περασμένου μήνα η Κυπριακή Δημοκρατία – για τους σκοπούς της κοινής Κυπρο-Ισραηλινής άσκησης.

Πολύ ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ με επίκεντρο ανάμεσα σε Λέσβο - Χίο - Και στην Τουρκία έγινε πολύ αισθητός ο σεισμός -Οι Τούρκοι κάνουν λόγο για 6,3R(Βίντεο - Φωτο)

Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αντιληπτή μέχρι την Αθήνα - Πέντε μεγάλοι μετασεισμοί από 3 μέχρι 4,6 Ρίχτερ - Λέκκας: Δεν περιμέναμε τον σεισμό
Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:28 το μεσημέρι της Δευτέρας μεταξύ Λέσβου και του ακρωτηρίου της Χίου.

Η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν πως η δόνηση είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ, εκτίμηση που άλλαξε στα 6,1 R και τώρα το μέγεθος αναθεωρήθηκε στα 6,1 Ρίχτερ.