Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Γεωργίου Α’

Η ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 είχε ρίξει βαριά τη σκιά της πάνω στην ελληνική κοινωνία. Η κοινή γνώμη «έβραζε» και αναζητούσε τους υπευθύνους της ταπείνωσης. Οι εφημερίδες ασκούσαν επιθετική αρθρογραφία κατά της δυναστείας και στους στρατώνες υπήρχε έντονη δυσφορία, κυρίως από τους νεώτερους αξιωματικούς.
Συν τοις άλλοις, η Ελλάδα εκαλείτο να αποζημιώσει την Τουρκία και να τεθεί υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, επειδή είχε πτωχεύσει. Μέσα σε αυτό το σκηνικό μπορούμε να εντάξουμε την απόπειρα δολοφονίας κατά του βασιλιά.

Το απόγευμα της 14ης Φεβρουαρίου 1898 ο Γεώργιος Α' και η κόρη του, πριγκίπισσα Μαρία, επέστρεφαν στο παλάτι από τον περίπατό τους στο Παλαιό Φάληρο. Κοντά στη θέση Ανάλατος (σημερινό Άγιο Σώστη) ρίχτηκαν κατά της βασιλικής άμαξας πυροβολισμοί, από τους οποίους τραυματίστηκε ελαφρά ένας σύνοδος.

Κύπρος - Κυβέρνηση: Διπλωματικά και πολιτικά μέτρα για Αμμόχωστο

«Παρά το γεγονός ότι δεν θέλουμε να Αμμοχωστοποιηθεί το Κυπριακό, εντούτοις έχουμε ισχυρές απόψεις και είναι αταλάντευτη η θέση μας ότι η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της, οι οποίοι είναι οι μόνοι δικαιούχοι», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, κληθείς να σχολιάσει την αυριανή εκδήλωση για την Αμμόχωστο υπό την καθοδήγηση του Κουντρέτ Οζερσάι. Την ίδια ώρα ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα, διπλωματικά και πολιτικά, για να εμποδίσει τους οποιουσδήποτε σχεδιασμούς των κατοχικών δυνάμεων που σκοπούν να αξιοποιήσουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο την Αμμόχωστο.

Ακάθεκτη προέλαση δυνάμεων Άσαντ προς την Ιντλίμπ… Λύσσα Άγκυρας

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προωθήθηκαν σήμερα περαιτέρω στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας όπου αντιμετωπίζουν τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες, καθώς ανακατέλαβαν μια στρατιωτική βάση την οποία είχαν χάσει πριν από πάνω από επτά χρόνια. Παράλληλα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πρόκειται να συναντηθούν την Κυριακή στο Μόναχο, στο περιθώριο της ετήσιας Διάσκεψης για την Ασφάλεια, για να συζητήσουν την κλιμάκωση των μαχών στη Συρία, ανακοινώθηκε από τη ρωσική πλευρά.

''Βόμβες'' Ρωσικού ΜΜΕ για Ερντογάν: ''Στόχος του η απόσχιση της Δ. Θράκης από την Ελλάδα''!

Μέσα στα σχέδια αυτά η Τουρκία θέλει να εξισλαμίσει τα Βαλκάνια και να υφαρπάξει την Δυτική Θράκη.   
Οι ίδιοι Ρώσοι ειδικοί θεωρούν επίσης, ότι ο Τούρκος πρόεδρος κινείται πλέον ως “φορτηγό με σπασμένα φρένα”, για να υλοποιήσει τα τρομερά σχέδια του, τα οποία θα γυρίσουν σίγουρα μπούμερανγκ εναντίον του. 

Προσφυγή στη Χάγη: Τα «αγκάθια» της διαδικασίας και το επικοινωνιακό «μασάζ» στους Έλληνες

Τη διαδικασία προσφυγής για επίλυση διαφορών Ελλάδας - Τουρκίας στο δικαστήριο της Χάγης βάζει στο μικροσκόπιο το Sputnik, εξετάζοντας παραμέτρους της και πιθανά σενάρια. Τι λέει στο Sputnik διακεκριμένος τουρκολόγος.
Το σενάριο της προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο στη Χάγη για την επίλυση διαφορών Ελλάδας - Τουρκίας φαίνεται να κερδίζει έδαφος υπό προϋποθέσεις. Ωστόσο, η διαδικασία, αν ξεκινήσει επίσημα, έχει πολλά στάδια για την υλοποίηση της.
Οι Τούρκοι φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να κλιμακώσουν την πίεση προς τη χώρα μας.

Η Βουλή της Συρίας αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η Βουλή της Συρίας αναγνώρισε ομόφωνα τη Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη.
Η Συρία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Η Βουλή της χώρας υιοθέτησε ομόφωνα ένα ψήφισμα που καταδίκασε και αναγνώρισε το έγκλημα της γενοκτονίας που διαπράχθηκε εναντίον των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο SANA.
Η απόφαση της συριακής Βουλής έρχεται τη στιγμή που η ένταση με την Τουρκία έχει αυξηθεί κι ενώ τουρκικά και συριακά στρατεύματα έχουν ανταλλάξει πυρά στην επαρχία Ιντλίμπ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο εξτρεμιστών.