Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Γεώργιος Σουρής (1853 – 1919)

Έλληνας σατιρικός ποιητής, δημοσιογράφος και εκδότης, πολύ δημοφιλής στο κοινό της εποχής του, κυρίως χάρη στην εβδομαδιαία εφημερίδα Ο Ρωμηός, την οποία εξέδιδε από το 1883 έως το 1918.
Ο Γεώργιος Σουρής γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου στις 2 Φεβρουαρίου 1853. Ο πατέρας του με καταγωγή από τα Κύθηρα ήταν έμπορος (η μητέρα του καταγόταν από τη Χίο) και τον προόριζε για κληρικό, αλλά για οικονομικούς λόγους αναγκάστηκε να τον στείλει υπάλληλο στο κατάστημα ενός Έλληνα σιτεμπόρου στο Ταϊγάνιο (Ταγκανρόγκ) της Ρωσίας. Ήταν πάντα αφηρημένος γιατί δεν του άρεσε το εμπόριο και γέμιζε τα κατάστιχα με στίχους που έγραφε κρυφά.

ΝΑΤΟ: Στις 6/2 η υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της «μελλοντικής Β. Μακεδονίας» - ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ

Στις 6 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοινώνοντας την ημερομηνία μέσω Twitter, έκανε λόγο για ιστορική στιγμή, ενώ αναφέρεται στη γειτονική χώρα ως «μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Στις 6 Φεβρουαρίου θα γράψουμε ιστορία. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης με τη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ», έγραψε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ στην ανάρτησή του.

Έκθεση Κογκρέσου για Κυπριακό: Παραμένει απατηλή η ΔΔΟ

Θύμα των πραγματικοτήτων του διαχωρισμού πέντε δεκαετιών, χαρακτηρίζει τις συνομιλίες του κυπριακού ο Αμερικανός αναλυτής Βίνσεντ Μορέλι, της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου (CRS) – μιας ανεξάρτητης ερευνητικής υπηρεσίας επιφορτισμένης με την παροχή αναλύσεων για τα δύο νομοθετικά σώματα – στην τελευταία του έκθεση για την Κύπρο, με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι αν η επιστροφή της Τζλέιν Χολ Λουτ δεν καταφέρει να επιτύχει συμφωνία μεταξύ των δύο Κυπρίων ηγετών, οι διαπραγματεύσεις που φιλοξενούν τα Ηνωμένα Έθνη ενδέχεται να φτάσουν στο τέλος τους.

Πολεμικό σκηνικό «στήνει» ο Ερντογάν: Στέλνει το Μπαρμπαρός στην Κύπρο μαζί με φρεγάτες και κορβέτες

Έρευνες για φυσικό αέριο και ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ
Έρευνα για φυσικό αέριο ξεκινά στο τεμάχιο 9 της Κυπριακής Δημοκρατίας το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός ενώ θα συνεχίσει έρευνες και στα τεμάχια 1, 8 και 12 μέχρι τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι αυτό το μήνα η Τουρκία θα πραγματοποιήσει κοινή άσκηση με το ΝΑΤΟ σε τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα οποία η τελευταία έχει αδειοδοτήσει την ΕΝΙ και την ΤΟΤΑL. Άλλη άσκηση θα γίνει από κοινού με τη Γαλλία στο τεμάχιο 8.

Κωσταράκος: Πολιτική πράξη η κατάργηση των διακριτικών από τις στολές - «Η κατάργηση του Εθνοσήμου της χώρας με τη λέξη "ΕΛΛΑΣ" ήταν μια σημαντική ενέργεια»

Επίθεση εναντίον της πολιτική ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της κυβέρνησης εξαπολύει οι επίτιμος αρχηγός, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, με αφορμή την κατάργηση των διακριτικών από τις στολές, σύμφωνα με τον οποίο πρόκειται για μια βαθιά πολιτική πράξη.
Όπως αναφέρει στο κείμενο που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Πριν τρείς ημέρες με διαταγή του πρώην ΑΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Αποστολάκη που υπογράφτηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019, υλοποιήθηκε η πιο πρόσφατη πράξη (ίσως όχι η τελευταία)

Η απαγορευμένη ιστορία

Του Ν. Λυγερού

Κανείς δεν τους είχε προειδοποιήσει.
Νόμιζαν ότι η ιστορία ήταν απλώς ένα από τα μαθήματά του.
Αλλά σιγά σιγά κατάλαβαν ότι μερικά κομμάτια της
θα ήταν απαγορευμένα αν δεν αντιστεκόταν.

Η Βουλγαρία υποχωρεί και παίρνει πόντους - Το βάρβαρο όνειρο του κυβερνώντος κόμματος - Η κυβερνητική απαγόρευση

Η Βουλγαρία υποχωρεί και παίρνει πόντους
Του Ν. Λυγερού

Όσες αντιδράσεις και να είχε η Βουλγαρία για το θέμα της γλώσσας των Σκοπίων, είδαμε με την απόφασή της να υπογράψει το Πρωτόκολλο Εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ότι τελικά τα λόγια σε διπλωματικό επίπεδο δεν έχουν καμία αξία και μόνο τα κείμενα παραμένουν στην Ιστορία. Έτσι όσοι είχαν ποντάρει πάνω στην αντίσταση της Βουλγαρίας ενώ η ίδια μας η κυβέρνηση προωθούσε το όλο θέμα, αντιλήφθηκαν ότι δεν έχουν νόημα αυτές οι ζαριές διότι τα Βαλκάνια είναι μία γεωπολιτική σκακιέρα κι όχι βέβαια ένα ελληνικό τάβλι με πούλια. Οι χώρες εξετάζουν τα δικά τους συμφέροντα πρώτα και μετά το θέμα των συμμαχιών.

Τα Ελληνικά ως βιβλική γλώσσα - Η γεωγραφία ως εξώφυλλο του βιβλίου της Ιστορίας - Το Προσύμφωνο των Πρεσπών ενάντια στην Αρχαιολογία, την Ιστορία και την Παιδεία

Τα Ελληνικά ως βιβλική γλώσσα
Του Ν. Λυγερού

Οι βιβλικές γλώσσες είναι τρεις με την εξής χρονολογική σειρά: τα Εβραϊκά, τα Αραμαϊκά που είναι η γλώσσα του Χριστού και τα Ελληνικά. Όταν εξετάζουμε αποκλειστικά την Καινή Διαθήκη τότε τα Ελληνικά είναι ακόμα πιο σημαντικά και βέβαια ως μέσον ταιριάζουν με τους νέους πιστούς που δεν είναι Εβραίοι. Έτσι οι Επιστολές του Απόστολου Παύλου και ειδικά η Πρώτη Επιστολή προς Θεσσαλονικείς, η οποία γράφτηκε και πριν τα 4 Ευαγγέλια, αποδεικνύει τη σημασία που έχουν τα Ελληνικά για ν' αγγίξει ο Λόγος Του Χριστού και τους πιο απομακρυσμένους πιστούς.

Ο ρόλος του Ποταμιού για το Προσύμφωνο - Καμία διαπραγμάτευση δεν έγινε για τη γλώσσα

Ο ρόλος του Ποταμιού για το Προσύμφωνο
Του Ν. Λυγερού
 
Όσο και να θέλει να το κρύψει η ηγεσία του Ποταμιού, ο ρόλος του κόμματος ήταν σκοτεινός για το θέμα του Προσυμφώνου των Πρεσπών. Ακολουθήθηκε από την αρχή μια συνωμοσία με το κυβερνών κόμμα για να περάσει το Προσύμφωνο. Απλώς το ίδιο το Ποτάμι δεν μπόρεσε ν' αντέξει τις αποκλίσεις εντός του. Στην πραγματικότητα δεν εκτιμήθηκαν σωστά οι δυνάμεις που υπήρχαν και οι πιέσεις που ασκήθηκαν. Πάντως αν το Ποτάμι έχασε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, οφείλεται στην ίδια του τη λανθασμένη στρατηγική.