Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Η αρχαιά βισαλτία του εύξεινου πόντου και το χρυσόμαλλο δέρας


Στον χάρτη «ΑRGONAVTICA», χάρτης του Ταξιδιού των Αργοναυτών (1624), του Abraham Ortelius, καταγράφονται όλες οι αρχαίες ελληνικές πόλεις που ιδρύθηκαν κατα την Αργοναυτική εκστρατεία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Φεβρουαρίου/12 Μαρτίου 1910: “Αβέρωφ”, η γέννηση ενός θρύλου


Στάθης Βασιλείου

Καθελκύεται στα Ναυπηγεία Ορλάντο του Λιβόρνο της Ιταλίας το βαρύ θωρακισμένο καταδρομικό «Γεώργιος Αβέρωφ».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Φεβρουαρίου/12 Μαρτίου 1826: Μάχη του Ντολμά, οι “Θερμοπύλες” του Μεσολογγίου


Στάθης Βασιλείου

Μετά από επική μάχη στις νησίδες γύρω από την πόλη του Μεσολογγίου, η οχυρωμένη νησίδα Ντολμάς δέχεται το βάρος της πίεσης του τουρκικού στρατού και στόλου και υποκύπτει με την θυσία όλων των υπερασπιστών της υπό τις διαταγές του οπλαρχηγού Γρηγόρη Λιακατά.

Ένα βιβλίο για τη βαρβαρότητα της Woke Culture


Γιώργος Παναγόπουλος: «Το βιβλίο μου απευθύνεται σε όποιον, μέσα στη γενικευμένη παράνοια, του έχουν μείνει ζωντανά ένα δύο εγκεφαλικά κύτταρα»

Woke Culture: Η βαρβαρότητα της «σωστής πλευράς» της Ιστορίας. Με αυτόν τον τίτλο, ο γνωστός δημοσιογράφος, αστρολόγος και ψυχοθεραπευτής Γιώργος Πανόπουλος παρατηρεί στοχαστικά και αποτυπώνει με τη δύναμη της καυστικής του πένας τι συμβαίνει στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό με επίκεντρο την ανάδυση της «πολιτικής ορθότητας». Από το #MeToo μέχρι το «ψόφα τρανσοφοβικέ», το βιβλίο διανύει αλήθειες που τις βλέπουμε καθημερινά και ανοίγει τεράστια θέματα για συζήτηση. Μία πρώτη γνωριμία με το βιβλίο, αυτή η «καταρχάς συνέντευξη».

Ό,τι του φανεί του λωλοστεφανή

του Γιώργου Ρακκά

Για την διαπόμπευση που εξαπέλυσε ένας όχλος ως επί το πλείστον εφήβων, εναντίον των τρανς στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, φταίνε ως γνωστόν «οι παπάδες» –που ζήτημα αν τους βλέπουν μια φορά τον χρόνο. Και όχι η τραπ που τους γανώνει κάθε μέρα το μυαλό στη βία, τον ανδρικό σωβινισμό, και τους κώδικες των συμμοριών. 

Ναι στα Νέας Μορφής Πανεπιστήμια! - Οχι στα Πανεπιστήμια του ''Ενός Ορόφου'


Τι θα προσφέρουν στην κοινωνία

Θωμάς Μαρκόπουλος, Αρθρογράφος
Επικοινωνιολόγος/Ραδιοφωνικός Παραγωγός

Από φωτογραφίες καλά πάμε!

Του Νικόλα Δημητριάδη

Η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στη φρεγάτα Ύδρα, που περιπολεί στον κόλπο του Άντεν, ήταν άλλο ένα κεφάλαιο στη δραστήρια υπουργεία του νέου ΥΕΘΑ. Προκάλεσε, όμως, ταυτόχρονα και έναν προβληματισμό, για τη χρησιμότητά της και τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε.

Συνολικά 458 μετανάστες έφτασαν τη Δευτέρα στην Κύπρο με έξι βάρκες


Συνολικά 458 παράτυποι μετανάστες, που εντοπίστηκαν χθες το μεσημέρι να επιβαίνουν σε έξι βάρκες στα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα.

Λετυμπιώτης για «Αμάλθεια»: «Οι προσπάθειές μας θα συνεχίσουν και θα εντατικοποιηθούν»


Το πλοίο που μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα αναχώρησε σήμερα, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας πως η σημερινή πιλοτική απόπλους θέτει ουσιαστικά σε επιχειρησιακή ενεργοποίηση τους μηχανισμούς του Σχεδίου Αμάλθεια.

Σκιές στο σκοτάδι – Τα υψηλής δυσκολίας νυχτερινά σενάρια των Special Operators στην «TROJAN FOOTPRINT 2024»

*Του Κώστα Σαρικά

Ειδικές Επιχειρήσεις και νύχτα αποτελούν τον πλέον αποτελεσματικό αλλά ταυτόχρονα υψηλής δυσκολίας συνδυασμό. Καθώς το σκοτάδι ναι μεν αποτελεί σύμμαχο σε κάθε μορφής αιφνιδιασμό, όμως ταυτόχρονα απαιτεί πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την άριστη χρήση της τεχνολογίας.

Νυκτερινή Media Day και χωρίς πρόβες στην TROJAN FOOTPRINT-24


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την νύκτα 11 Μαρτίου, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τους διοικητές των ΔΕΠ και ΔΔΕΕ, παρακολούθησε την Media Day της ασκήσεως Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων TROJAN FOOTPRINT-24, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λευκαντί Ευβοίας.

Εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματισμού των Ειδικών Δυνάμεων: Στην άσκηση «Trojan Footprint» ο Δένδιας με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ


O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρακολούθησε, το βράδυ της Δευτέρας 11 Μαρτίου 2024, τη Media Day της Άσκησης Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «TROJAN FOOTPRINT (TFP) – 24», συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, στο Λευκαντί Εύβοιας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, STR

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρακολούθησε στο Λευκαντί Εύβοιας, το βράδυ της Δευτέρας 11 Μαρτίου, τη Media Day της άσκησης Ειδικών Δυνάμεων-Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Trojan Footprint (TFP)-24», συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη.

Laser Iron Beam από τη Rafael εντός του 2025


Το ξέσπασμα του πολέμου μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου δεν έχει επηρεάσει τη Rafael Advanced Defense Systems, βασικό πυλώνα στην αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ, και η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο να παραδώσει το σύστημα λέιζερ Iron Beam το 2025, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος. 

Πολεμική Αεροπορία: Διασπορά μαχητικών αεροσκαφών με χρήση του οδικού δικτύου, υιοθετώντας το δόγμα ανορθόδοξων επιχειρήσεων της Σουηδίας

Ευθύμιος Λάζος

Στις 28 Φεβρουαρίου είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο: «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν από τη Φινλανδία για τη Πολεμική Αεροπορία: Επιχειρήσεις από αυτοκινητόδρομους και διασπορά μαχητικών στο οδικό δίκτυο», με αντικείμενο το δόγμα επιχειρήσεων της Φινλανδικής Αεροπορίας, με τη διασπορά μαχητικών αεροσκαφών, και άλλων μέσων, αξιοποιώντας το οδικό δίκτυο της χώρας. 

Rafale: Το μυστικό πίσω από την απόφαση των Γάλλων

Μάλιστα, την απόφαση ανακοίνωσε ο ίδιος ο ισχυρός άνδρας της Dassault Aviation, Ερίκ Τραπιέ.

Διονύσης Αντωνέλλος

Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού (SACT) του NATO


Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 12 Μαρτίου, με τον Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού (SACT) του NATO στρατηγό Philippe Lavigne.

Υπουργείο Μετανάστευσης: πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο εθελούσιων επιστροφών

ΑΠΕ-ΜΠΕ/LUKASZ KOBUS/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το 1ο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Εφαρμογή των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών και μέτρων επανένταξης καθώς και λειτουργία Δομής Φιλοξενίας αιτούντων εθελούσιας επιστροφής».

Α. Λοβέρδος: Τομή που καλώς έγινε η ρύθμιση για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια


Τομή που καλώς έγινε χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο επικεφαλής του κόμματος «Δημοκράτες» Ανδρέας Λοβέρδος τη ρύθμιση στον νόμο του Υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Νέες μεθοδεύσεις Ράμα για να ελέγξει τη Χειμάρρα – Το σχέδιο για νέες κάλπες τον Μάιο και η αντίδραση της Αθήνας


Τον προσεχή Μάιο, ακριβώς έναν χρόνο μετά τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, είναι πολύ πιθανό να στηθούν και πάλι κάλπες στη Χειμάρρα για την εκλογή δημάρχου. Την περασμένη Δευτέρα το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας για απόπειρα εξαγοράς ψήφων και τον καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης.

Των ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ, Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Φάτος Λουμπόνια: Που βρίσκει το θάρρος ο Ράμα να εναντιωθεί στην Ελλάδα, η Αθήνα θα δημιουργήσει μπελάδες


Μάρτιος 11, 2024. Ελλάδα.

Ο Φάτος Λουμπόνια ο οποίος επέκρινε τη δικαστή Irena Gjoka που δίκασε τον Φρέντη Μπελέρη, για διεφθαρμένο παρελθόν, σχολίασε τις εξελίξεις μετά την καταδίκη του Φρέντι Μπελέρι σε 2 χρόνια φυλάκιση στο στούντιο της εκπομπής «Open».

Ελληνοτουρκικός διάλογος: Το παρασκήνιο του 2ου κύκλου και τα επόμενα βήματα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Για την ώρα οι δύο πλευρές εστίασαν σε θέματα κυρίως χαμηλής πολιτικής

Συντήρηση του θετικού κλίματος με ορίζοντα τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν


Νίκος Μελέτης

«Χαμηλή τροχιά» για τον ελληνοτουρκικό Πολιτικό Διάλογο καθώς όπως αναμενόταν η συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών στην Άγκυρα ολοκληρώθηκε χωρίς να θιγούν τα επίμαχα ζητήματα με τη συζήτηση να περιορίζεται στις διμερείς σχέσεις και σε περιφερειακά ζητήματα.

«Σε καλό κλίμα αλλά...» ο ελληνοτουρκικός διάλογος


Αλεξία Τασούλη

Η δυσφορία της Αθήνας για τις  παράνομες ΝΑVTEX που εξέδωσε το τελευταίο διάστημα η Τουρκία ήταν το σημαντικότερο θέμα που έθεσε η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στον Τούρκο ομόλογο της,

«Αυτός είναι ο μοναδικός σκοπός της Αθήνας στον τουρκοελληνικό διάλογο!»


Μάρτιος 11, 2024. Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής που θα πραγματοποιήσει σήμερα στην Άγκυρα η Ελληνίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου τράβηξε την προσοχή στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Φον ντερ Λάιεν: Ο θαλάσσιος διάδρομος μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της βοήθειας που φθάνει στη Γάζα


Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε την ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με αναφορά στο πλοίο που απέπλευσε από την Λάρνακα με προορισμό την Γάζα και τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο στην Κύπρο.

Laser DragonFire… Αποτέλεσμα με κόστος 10 στερλίνες ανά βολή… (vid.)


Ένα όπλο λέιζερ που είναι εξαιρετικά ακριβές και κάθε του βολή κοστίζει μόνο 10 λίρες στερλίνες θα μπορούσε να είναι έτοιμο για χρήση από τις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το DragonFire Laser Directed Energy Weapon (LDEW) είναι ένα όπλο οπτικής επαφής που μπορεί να εμπλέξει οποιονδήποτε ορατό στόχο, σύμφωνα με το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Άμυνας (Dstl).

Κατάρ: Χαμάς και Ισραήλ δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων


Το Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς δεν βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων, αλλά το Κατάρ εργάζεται προς την κατεύθυνση επίτευξης μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα και όχι ολιγοήμερης κατάπαυσης του πυρός.

Ιταλικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε δύο drones στην Ερυθρά Θάλασσα


Το ιταλικό πολεμικό πλοίο συμμετέχει στην αποστολή «Ασπίδες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πριν από δέκα ημέρες, πριν από την επίσημη έναρξη της αποστολής, είχε καταρρίψει ένα ακόμη drone, στο πλαίσιο των επιθέσεων των Χούθι και της απειλής τους κατά της ελεύθερης ναυσιπλοΐας

Strykers με λέιζερ 50 κιλοβάτ στο CENTCOM για πείραμα/«Είναι 100 τοις εκατό έτοιμο; Θα λειτουργήσει τέλεια; Μάλλον όχι, αλλά θα μάθουμε από αυτό»,


Strykers με λέιζερ 50 κιλοβάτ στο CENTCOM για 'πείραμα'

«Είναι 100 τοις εκατό έτοιμο; Θα λειτουργήσει τέλεια; Μάλλον όχι, αλλά θα μάθουμε από αυτό», δήλωσε, ο Vice Chief of Staff του Επιτελείου Στρατού, στρατηγός James Mingus.

Πώς οι Χούθι μάς "διδάσκουν" τι θα πει ασύμμετρος πόλεμος


Του Marc Champion

Οι Χούθι της Υεμένης πιστεύουν ότι βρίσκονται σε πόλεμο με τη Δύση. Με την είδηση ότι τρία υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών αποκόπηκαν στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης και ότι ένας από τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύουν κόστισε ζωές για πρώτη φορά όταν χτύπησε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο μαζί τους. Το πολύ πιο δύσκολο ερώτημα είναι πώς να πολεμήσει κανείς ένα τέτοιο είδος ασύμμετρου εχθρού.

ISW: Το Κρεμλίνο θα «παραποιήσει» τα εκλογικά αποτελέσματα σε υπό τον έλεγχό του ουκρανικές περιοχές

Ρώσοι στρατιώτες σε περιοχές της Ουκρανίας που είναι υπό ρωσικό έλεγχο ψηφίζουν για τις προεδρικές εκλογές.  Russian Defense Ministry Press Service via AP

Καμπανάκι ότι το Κρεμλίνο και οι αξιωματούχοι που έχουν τοποθετηθεί στις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας σκοπεύουν να παραποιήσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν κρούει το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW). 

Ζοφερό σινιάλο για την έκβαση του πολέμου: Η Ρωσία παράγει σχεδόν τρεις φορές περισσότερα πυρομαχικά από ΗΠΑ και Ευρώπη προετοιμάζοντας τη νέα επίθεση στην Ουκρανία


FILE PHOTO: Russian military servicemen during the rehearsal for a military parade at the Dvortsovaya (Palace) Square in St. Petersburg, Russia, 25 April 2023. EPA/ANATOLY MALTSEV

Ζοφερή διαγράφεται η έκβαση του πολέμου της Ουκρανίας καθώς νέα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μεγάλη ποσοτική υπεροχή των Ρώσων στον τομέα της παραγωγής πυρομαχικών.

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς στα σύνορα των δύο χωρών

Από τον πόλεμο στην Ουκρανία AP Photo/Evgeniy Maloletka, File

Σφοδρές μάχες λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας. 

Ενα βήμα από χρήση πυρηνικών ο Πούτιν

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Στα τέλη του 2022, οι ΗΠΑ άρχισαν να «προετοιμάζονται πολύ σοβαρά και συστηματικά» για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χτυπήσει την Ουκρανία με ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, που θα ήταν η πρώτη πυρηνική επίθεση σε πόλεμο από τότε που οι ΗΠΑ έριξαν ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία (στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι σχεδόν ογδόντα χρόνια πριν) αποκάλυψαν δύο ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Κινεζικά και ρωσικά πλοία υποδέχεται το Ιράν, αρχίζουν τα κοινά γυμνάσια


Οι στρατιωτικές ασκήσεις αναμένεται να αρχίσουν σήμερα, Τρίτη βράδυ στον βόρειο Ινδικό ωκεανό. Στόχος η διασφάλιση της από κοινού περιφερειακής ασφάλειας και της ναυτικής οικονομικής δραστηριότητας.