Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Σκιές στο σκοτάδι – Τα υψηλής δυσκολίας νυχτερινά σενάρια των Special Operators στην «TROJAN FOOTPRINT 2024»

*Του Κώστα Σαρικά

Ειδικές Επιχειρήσεις και νύχτα αποτελούν τον πλέον αποτελεσματικό αλλά ταυτόχρονα υψηλής δυσκολίας συνδυασμό. Καθώς το σκοτάδι ναι μεν αποτελεί σύμμαχο σε κάθε μορφής αιφνιδιασμό, όμως ταυτόχρονα απαιτεί πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την άριστη χρήση της τεχνολογίας.

Η χθεσινή άσκηση-επίδειξη Μονάδων Special Operators «TROJAN FOOTPRINT 2024» από 6 χώρες στο Λευκαντί της Εύβοιας, με την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου να έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση μιας σειράς σεναρίων, κατέδειξε την δυνατότητα που έχουν πλέον τα Επιτελικά Στελέχη των Eλληνικών Special Forces να διοργανώνουν υψηλού επιπέδου πολυεθνικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, πολύ πάνω από τον μέσο όρο ανάλογων ασκήσεων της Συμμαχίας. Και ταυτόχρονα το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ συναγωνίζονται κορυφαία Units SOF όπως αποδεικνύεται επί του πεδίου.

«TROJAN FOOTPRINT 2024»

Όλα τα σενάρια στην εντυπωσιακή Media Day της «TROJAN FOOTPRINT 2024» πραγματοποιήθηκαν σε απόλυτα ρεαλιστικές συνθήκες χωρίς μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Onalert.gr, να τα έχουν επαναλάβει στο συγκεκριμένο τερέν τις προηγούμενες ημέρεςΗ προσέγγιση στο υπό κατάληψη πλοίο από το εξειδικευμένο για ειδικές επιχειρήσεις ελικόπτερο ΝΗ-90 ήταν ταχύτατη με το σύνολο της διαδικασίας καταρρίχησης με τη μέθοδο Fast Rope να ολοκληρώνεται σε ελάχιστο χρόνο για να ακολουθήσει η κατάληψη του πλοίου από τους πάνοπλους SOF.

Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε πόσο πολύτιμα για την ΔΕΠ είναι τα πανίσχυρα NH-90, τα οποία εδώ και πάνω από μια δεκαετία «υποφέρουν» σε ζητήματα υποστήριξης. Υπό άλλες συνθήκες τα NH-90 θα μπορούσαν να αποτελούν τα κύρια ελικόπτερα, με τα οποία θα επιχειρούσαν οι Μονάδες της ΔΕΠ.

Με ταχύτητα που ξεπερνά τους 160 κόμβους και δυνατότητα να μεταφέρουν σε ελάχιστο χρόνο σε οποιοδήποτε ακριτικό νησί, αλλά και σε άλλη περιοχή από τις βάσεις των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στην Αττική ομάδα 20 κομάντος μέσα σε ελάχιστο χρόνο, τα NH-90 εκτινάσσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΔΕΠ ειδικά σε νυχτερινές επιχειρήσεις κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Ανάλογα εντυπωσιακή και ταυτόχρονα ουσιαστική ήταν και η συμμετοχή του ελικοπτέρου CH-47 Chinook στα σενάρια της άσκησης-επίδειξης. Η ακριβής και ταχύτατη προσγείωση στο προκαθορισμένο σημείο, με την αποβίβαση δύο οχημάτων Polaris, έδωσε στους κομάντος της δυνατότητα γρήγορης κίνησης και συνδρομής με πυρά πολυβόλων στα Στελέχη, τα οποία είχαν ήδη αποβιβαστεί στην ακτή από το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου Mark IV.

Σημαντική, όμως, παράμετρος της άσκησης ήταν και η χρήση της τεχνολογίας, καθώς οι SOF ήταν εξοπλισμένοι με θερμικές και υπέρυθρες διόπτρες, οι οποίες έκαναν τη νύχτα μέρα αλλά και με καταδείκτες laser στον φορητό οπλισμό τους. Με δεδομένο ότι κάθε καταδρομική κίνηση μέσα στη νύχτα πόσο μάλλον σε άγνωστη περιοχή εμπεριέχει υψηλό ρίσκο, ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν και επιχείρησαν οι Ομάδες τόσο στο υπό κατάληψη πλοίο όσο και στις εγκαταστάσεις του λιμανιού ήταν υποδειγματικός.

Με το επιστέγασμα να έρχεται όταν ομάδα SOF εγκατέλειψε την περιοχή με το ελικόπτερο και τη μέθοδο Air Tep, την οποία εφαρμόζει με ιδιαίτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών. Ενδεικτική ήταν η απόλυτη ικανοποίηση στο τέλος της Media Day του πρασινοσκούφη Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, ο οποίος άλλωστε ως τον περασμένο Ιανουάριο ήταν επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου