Στα τέλη του 2022, οι ΗΠΑ άρχισαν να «προετοιμάζονται πολύ σοβαρά και συστηματικά» για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χτυπήσει την Ουκρανία με ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, που θα ήταν η πρώτη πυρηνική επίθεση σε πόλεμο από τότε που οι ΗΠΑ έριξαν ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία (στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι σχεδόν ογδόντα χρόνια πριν) αποκάλυψαν δύο ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχούσε πολύ για το ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιούσε πυρηνικό όπλο (πεδίου μάχης), ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Συμπληρωματικά, στο νέο βιβλίο «Η επιστροφή των μεγάλων δυνάμεων, Κίνα, Ινδία, και ο επερχόμενος νέος παγκόσμιος πόλεμος» του Τζιμ Σιούτο, που επίσημα κυκλοφορεί σήμερα, 12 Μαρτίου, αποκαλύπτονται αποκλειστικές πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με το άνευ προηγουμένου επίπεδο σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης που πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ τότε καθημερινά ανησυχούσαν όλο και περισσότερο με την κατάσταση στα επιμέρους μέτωπα της Ουκρανίας, τις ρωσικές συμβατικές ήττες κ.λπ.
Αυτό που οδήγησε την κυβέρνηση Μπάιντεν σε μια τέτοια αξιολόγηση ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος από πλευράς Πούτιν δεν ήταν απλά κάποια ένδειξη, αλλά μια συλλογή εξελίξεων, αναλύσεων και -κυρίως- εξαιρετικά ευαίσθητων και απόρρητων πληροφοριών.
Τα τέλη του καλοκαιριού του 2022 αποδεικνύονται μια καταστροφική χρονική περίοδος για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούσαν στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Χερσώνα στον Νότο. Η πόλη της Χερσώνας ήταν το μεγαλύτερο «βραβείο» της Ρωσίας από την απαράδεκτη εισβολή. Τώρα, κινδύνευε να χαθεί από την ουκρανική αντεπίθεση. Το σημαντικό είναι ότι, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούσαν, ολόκληρες ρωσικές μονάδες κινδύνευαν να περικυκλωθούν. Η άποψη εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν ότι μια τέτοια καταστροφική απώλεια θα μπορούσε να αποτελέσει το «πράσινο φως» για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.
Στη Χερσώνα εκείνη την εποχή υπήρχαν αυξανόμενα σημάδια ότι οι ρωσικές γραμμές οδηγούνταν σε κατάρρευση . Δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα ήταν δυνητικά ευάλωτα. Η Ρωσία έχανε εδάφη εντός του ουκρανικού κυρίαρχου και νόμιμου χώρου, όχι εντός της Ρωσίας. Αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι ο Πούτιν το έβλεπε διαφορετικά. Είχε πει στον ρωσικό λαό ότι η Χερσώνα ήταν πλέον μέρος της ίδιας της Ρωσίας και, επομένως, θα μπορούσε να εκλάβει μια καταστροφική απώλεια εκεί ως άμεση απειλή για τον ίδιο και το ρωσικό κράτος. Σε μια τέτοια αξιολόγηση, η Ρωσία θα μπορούσε να θεωρήσει ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα ως αποτρεπτικό παράγοντα ενάντια σε περαιτέρω απώλειες ρωσικών εδαφών στην Ουκρανία, καθώς και σε οποιαδήποτε πιθανή επίθεση στην ίδια τη Ρωσία (αν και το δεύτερο το απέκλειαν οι ΗΠΑ).
Την ίδια στιγμή, η μηχανή προπαγάνδας της Ρωσίας κυκλοφόρησε τότε μια νέα «ψεύτικη ιστορία» για μια ουκρανική βρόμικη βόμβα (δηλαδή πυρηνικά ασταθή υλικά και συμβατική εκρηκτική ύλη), για την οποία οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι θα μπορούσε να προοριζόταν ως κάλυψη για μια ρωσική πυρηνική επίθεση. Τον Οκτώβριο του 2022, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, πραγματοποίησε μια σειρά τηλεφωνημάτων σε αξιωματούχους Αμυνας και Ασφάλειας στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία και την Τουρκία, λέγοντάς τους ότι το Κρεμλίνο «ανησυχεί για πιθανές προκλήσεις από το Κίεβο που συνεπάγονται τη χρήση βρόμικης βόμβας». Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι απέρριψαν τις ρωσικές συνωμοσιολογικές θεωρίες.
Αλλά υπήρχε ένα ακόμη κομμάτι που ανέβασε τέτοιες ανησυχίες σε ένα νέο υψηλό επίπεδο. Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν υποκλέψει επικοινωνίες μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων που συζητούσαν ρητά για πυρηνικό χτύπημα. Η πρόσβαση των ΗΠΑ στις ρωσικές εσωτερικές επικοινωνίες είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχής στο παρελθόν. Εν όψει της εισβολής στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ είχαν υποκλέψει Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές που συζητούσαν τις προετοιμασίες για την εισβολή και αποτελούσαν μέρος της αξιολόγησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών -αργότερα αποδείχθηκαν ακριβείς- ότι επίκειται εισβολή. Ωστόσο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν βέβαιοι ότι η Ρωσία τοποθετούσε τακτικά πυρηνικά όπλα στη θέση της. Σε αντίθεση με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, ικανά να καταστρέψουν ολόκληρες πόλεις, τα πυρηνικά όπλα τακτικής ή πεδίου μάχης είναι αρκετά μικρά ώστε να μετακινούνται αθόρυβα και να μπορούν να εκτοξευθούν από συμβατικά συστήματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο ουκρανικό πεδίο μάχης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου