Κυριακή 28 Μαΐου 2023

28 Μαΐου 1453 – Η δραματική τελευταία νύχτα της Πόλης πριν την Άλωση

Η μέρα ξεκίνησε με μια παράξενη ησυχία. Οι Τούρκοι ξεκουράζονταν και προετοιμάζονταν για την τελική επίθεση. Μέσα στα τείχη η κούραση και η υπερένταση των τελευταίων ημερών θα εκδηλωθεί με αψιμαχίες και αμοιβαίες κατηγορίες μεταξύ Ελλήνων, Βενετών και Γενοβέζων.

 Θα υπάρξει σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στον Ιουστινιάνη και στον Λουκά Νοταρά, σχετικά με την ανάγκη της μεταφοράς κανονιών από τη ζώνη ευθύνης του Νοταρά στο Μεσοτείχιον, όπου αναμενόταν σφοδρή επίθεση.

Ο Κωνσταντίνος, κουρασμένος όσο ποτέ, θα επέμβει κατευναστικά για μια ακόμη φορά. Ωστόσο, κάτω από αυτήν την εικόνα της διχόνοιας και της απελπισίας, οι πολιορκημένοι όλοι μαζί θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για την άμυνα της τελευταίας ημέρας.

Η τοιχογραφία με το κυνήγι από τον Βασιλικό Τάφο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές (Βεργίνα): Μελέτη του αρχαίου χρώματος με σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής

(Φωτ. Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη)
Από τις 8 μέχρι τις 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών (μνημείο UNESCO) η πρώτη φάση της διεπιστημονικής, μη καταστροφικής μελέτης της τοιχογραφίας με παράσταση κυνηγιού που κοσμεί τη ζωφόρο της πρόσοψης του τάφου του Φιλίππου Β΄. Η μελέτη εντάσσεται στα πλαίσια του ερευνητικού έργου ReVis, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

Το έργο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε συνεργασία με το Εργαστήριο XRF του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής – Εθνικό Κέντρο Φυσικών Ερευνών «Δημόκριτος» και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας – Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Καλαβρυτινός Ήρωας Βασίλειος Καποτάς που δολοφονήθηκε από Τούρκους στην Κύπρο

Το Μάιο του 1964 ένας νεαρός αξιωματικός ο Βασίλειος Καποτάς από τα Καλάβρυτα, πότισε με το αίμα του το δένδρο της Κυπριακής ελευθερίας. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους Τούρκους στις 11 Μαΐου όταν από λάθος μπήκε στην τουρκοκρατούμενη Αμμόχωστο. Ο πατέρας του και ο αδελφός του είχαν δολοφονηθεί από τους Γερμανούς στη σφαγή των Καλαβρύτων την αποφράδα ημέρα της 13ης Δεκεμβρίου 1943. Ο Βασίλειος Καποτάς μεγάλωσε και σπούδασε με χίλιες στερήσεις. Τέλειωσε τη Σχολή Ευελπίδων το 1953 και ως λοχαγός είχε σταλεί το 1964 στην Κύπρο με τη δύναμη της ΕΛΔΥΚ όπου και δολοφονήθηκε από τους Τούρκους.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η δολοφονία του Καποτά έγινε κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες:

Και στο Αγρίνιο άναψε η φλόγα της μνήμης – Λαμπαδηφορία με αίτημα τη δικαίωση των Ποντίων

ΦΩΤΟ:Το πανό με το αίτημα για δικαίωση (φωτ.: agriniotimes.gr)

Η πόλη ανήκει στο Δίκτυο με Κοινότητες Απογόνων Ελλήνων της Καθ’ ημάς Ανατολής της ΚΕΔΕ

 Σε κλίμα συγκίνησης άναψε το απόγευμα της Παρασκευής η φλόγα της μνήμης στο Αγρίνιο, το οποίο έγινε άλλη μια πόλη της Ελλάδας που δήλωσε παρούσα στις εκδηλώσεις τιμής για τα 104 χρόνια από την έναρξη της σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η μεγάλη λαμπαδηφορία, στην κεφαλή της οποίας υπήρχε ένα πανό με το αίτημα για δικαίωση, εντάχθηκε στο πλαίσιο των θρησκευτικών, πολιτιστικών και ιστορικών εκδηλώσεων για τη γιορτή των Αγίων της Αιτωλοακαρνανίας, τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη μαρτυρική πορεία των Μικρασιατών προσφύγων.

Είναι απαραίτητη η εκμάθηση των αρχαίων Ελληνικών;

Η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο. Μερικές σκέψεις με αφορμή το άρθρο του Α. Νεχαμά αναφορικά με τις Κλασικές Σπουδές

«Νίκη»: Χρειάζεται η Ελλάδα “αδελφούς Χριστιανούς” (κατά τους “αδελφούς Μουσουλμάνους”);

Η Ορθοδοξία διαφέρει ουσιαστικά από το Ισλάμ, το οποίο δεν αναγνωρίζει κανένα όριο στη θρησκευτική σφαίρα και καταπλακώνει την πολιτική, την κοινωνική και ιδιωτική ζωή.

Του Γιώργου Ρακκά από την huffingtonpost.gr

Η «Νίκη» του δασκάλου-θεολόγου Δημήτρη Νατσιού, αποτελεί αναμφίβολα μια από τις εκπλήξεις της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου.

Αν και η άνοδός της υπήρξε μετεωρική, οι δυνάμεις που βρίσκονται από πίσω της δεν είναι κομήτες. Χριστιανικά σωματεία, οργανώσεις όπως η Ενωμένη Ρωμιοσύνη, και δίκτυα πιστών που διατηρούν Γεροντάδες του Αγίου Όρους, δούλευαν

Πρώτο βήμα ο αγωγός από το Ισραήλ στην Κύπρο

 Κώστας Βενιζέλος   

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί στην προώθηση εναλλακτικών λύσεων στο ενεργειακό πεδίο με βασικό στόχο τη διαμόρφωση συνθηκών για αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτή τη φάση και χωρίς να εγκαταλείπονται όποιοι άλλοι σχεδιασμοί και εναλλακτικά σενάρια, είναι προφανές πως ψηλά στην ατζέντα της Λευκωσίας βρίσκεται η μεταφορά με αγωγό, ισραηλινού φυσικού αερίου στην Κύπρο ενώ την ίδια ώρα δεν εγκαταλείπεται η προοπτική της Αιγύπτου.

Αύριο Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, θα παρουσιάσει τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.

Κύπρος: Συνεκπαίδευση Εθνικής Φρουράς με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις(Βίντεο - Φωτο)

Την Τετάρτη, 24 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο της συμφωνίας για συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό άλμα στατικού ιμάντα, στην Ζώνη Ρίψης Τερσεφάνου.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΓΕΕΦ, στη συνεκπαίδευση συμμετείχε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφος C -130, αλεξιπτωτιστές από την Διοίκηση Καταδρομών και Διοίκηση Ναυτικού, καθώς και εκπαιδευτές από την Σχολή Αλεξιπτωτιστών.

Δείτε βίντεο από την συνεκπαίδευση:

ΓΕΕΘΑ: Παρουσία του υπηρεσιακού υπουργού Α. Στεφανή η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Καταδρομέων

Στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Καταδρομέων στο Καβούρι, σήμερα Κυριακή, παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Το ετήσιο μνημόσυνο τελέστηκε, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, στο Ηρώο των ΛΟΚ.

Μετά το πέρας της τελετής ο Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Με επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, ομιλίες, κατάθεση στεφάνων και τον Εθνικό Ύμνο αποδώσαμε τιμή στους ήρωες πεσόντες Ιερολοχίτες και Καταδρομείς. Η αυτοθυσία τους αποτελεί ιερή παρακαταθήκη για τους νεότερους. Τους ευχαριστούμε, τους τιμούμε και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ισχυρή Ελλάδα. Αιώνια η μνήμη τους!».

Η Τουρκία ακύρωσε τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση «Deniz Kurdu»: Το παρασκήνιο της απόφασης του Ερντογάν, η οικονομική κατάσταση και ο ρόλος των ΗΠΑ

 Κώστας Σαρικάς 

Όπως ήδη είχε αναφέρει το Newpost όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι η πραγματοποίηση της ‘’Deniz Kurdu’’ βρισκόταν στον αέρα καθώς δεν είχαν καν δεσμευτεί με navtex θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο

Ως απόλυτα λογική κίνηση εκλαμβάνεται από την Αθήνα και το Ελληνικό Επιτελείο η απόφαση της Άγκυρας για ακύρωση της μεγαλύτερης ετησίως ναυτικής άσκησης των γειτόνων ‘’Deniz Kurdu’’ η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου.

Γνωριμία με το F-35 “Star Wars”

Από Κυριάκος Παλουλιάν

Στην διάρκεια της DEFEA 2023, στο περίπτερο της Lockheed Martin, μας περίμεναν τα γνωστά φιλόξενα πρόσωπα για μία σύντομη ευκαιρία εικονικής πτήσης με τον εξοιμειωτή του μαχητικού F-35. Οι διαδικασίες για την σύναψη σύμβασης προμήθειας του αεροσκάφους προχωρούν κανονικά, οπότε για δεύτερη φορά είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση για το περιβάλλον στο πιλοτήριο του μαχητικού 5ης γενιάς.

¨Ηταν αναπόφευκτο.

Όπως λέει και ο τίτλος του αεροπορικού βιβλίου που έγραψε ο Αμερικανός Ernest K Gann,

ΥΠΕΝ: “Αβλαβής διέλευση τουρκικών αλιευτικών ΕΚΤΟΣ χωρικών υδάτων μας”

Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα ότι τουρκικά αλιευτικά ρίχνουν δίχτυα κοντά στις ακτές των Κυθήρων. 

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο σκάφος που απεικονίζεται και σε βίντεο, δεν αλιεύει σε εθνικά χωρικά ύδατα αλλά πρόκειται για ρυμουλκό που σέρνει κενούς ιχθυοκλωβούς προκειμένου να τους μεταφέρει στην κεντρική Μεσόγειο ή στα ανοιχτά της Μάλτας, όπου εκεί θα μεταβιβάσουν από άλλα μεγάλα αδειοδοτημένα αλιευτικά σκάφη, ερυθρό τόνο.

Ελληνοτουρκικά: 27 ZAHA για απόβαση στα νησιά έχουν οι Τούρκοι ενώ μιλούν για αποστρατικοποίηση - «Τα παραδοθέντα τουρκικά ZAHA μπορούν να σκαρφαλώσουν σε κλίση 60%.

  Διονύσης Αντωνέλλος

Ελληνοτουρκικά: 27 ZAHA για απόβαση ακόμα και στα ελληνικά νησιά παρέλαβαν οι Τούρκοι την ώρα που ζητούν την αποστρατικοποίηση τους.

Σύμφωνα με τους Τουρκους το ZAHA «είναι το πιο σύγχρονο αμφίβιο επιθετικό όχημα στον κόσμο» ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι παραδόσεις του στις τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις.

«Τα παραδοθέντα τουρκικά ZAHA μπορούν να σκαρφαλώσουν σε κλίση 60% και να διασχίσουν μια τάφρο 2 μέτρων. Έχοντας τη δυνατότητα κίνησης

Πολεμικό Ναυτικό: Το μείζον εξοπλιστικό το νέων υποβρυχίων-Θα συνεχιστεί η παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων;-Ανασκόπηση των τεχνολογικών εξελίξεων και δεδομένων όλων των σχεδιάσεων

Η γερμανική τεχνολογία στον τομέα των συμβατικών υποβρυχίων έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι μπορεί να προσφέρει αξιόλογες σχεδιάσεις υποβρυχίων έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών ναυτικών δυνάμεων. Τα γερμανικά υποβρύχια προσφέρουν υψηλές απόδοσεις στο υποβρύχιο πεδίο επιχειρήσεων λόγω των εξελιγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων τους, της πολύ χαμηλής ακουστικής υπογραφής και της υψηλής απόδοσης του συστήματος ΑΙΡ κάνοντάς τα επικίνδυνους θηρευτές εφάμιλλους των εξελιγμένων αλλά πολύ ακριβότερων επιθετικών υποβρυχίων πυρηνικής πρόωσης.

Μητσοτάκης: Αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει ασύδοτη, αλλά αποτελεσματική – Τετραετία πολύ μεγάλων αλλαγών

«Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου είναι μία πολύ καλή ένδειξη για το πώς θα ξαναψηφίσουν οι πολίτες. Όμως, πρέπει να πάμε να ξαναψηφίσουμε. Τότε κληθήκαμε να νικήσουμε. Τώρα καλούμαστε να κυβερνήσουμε. Αν, συνεπώς, οι πολίτες επιθυμούν να επιστρέψω στο Μέγαρο Μαξίμου, αν αυτή είναι η επιλογή τους, τότε θα πρέπει να ξαναέρθουν να με ξαναψηφίσουν» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά.

Επισημαίνει ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει ασύδοτη, αλλά αποτελεσματική κυβέρνηση. «Μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν τις μεγάλες αλλαγές. Δεν έχω κρύψει τη φιλοδοξία μου, η δεύτερη τετραετία να είναι μια τετραετία πολύ μεγάλων αλλαγών. Όσο πιο ισχυρή νομιμοποίηση έχω για να κάνω τέτοιες αλλαγές, τόσο πιο εύκολα θα είναι να τις υλοποιήσω» προσθέτει.

Τα «θολωμένα μυαλά» είναι του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Ευαγγελίδης

Η απαράδεκτη συμπεριφορά που επιδεικνύουν η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική συντριβή του κόμματός τους είναι πραγματικά τραγική και φανερώνει ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν έλαβαν το μήνυμα της κάλπης και δεν έχουν κατανοήσει τους λόγους της βαριάς ήττας.

Αύξηση αφορολόγητου, μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ – Τα οκτώ μέτρα της ΝΔ

Η Ελλάδα οδεύει προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου που θα είναι διαφορετικές σε σχέση με αυτές της 21ης Μαΐου. Στις επαναληπτικές εκλογές ισχύει η ενισχυμένη αναλογική που επαναφέρει το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Οι κομματικές μηχανές δουλεύουν στο… φουλ και τα επιτελεία επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες εξαγγέλλοντας την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσουν σε βάθος τετραετίας σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας.

Η Νέα Δημοκρατία δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ανακοινώσει οκτώ μέτρα που θα φέρει σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές.

Σαρμάς στο Υπουργικό: Μην αναλάβετε πρωτοβουλίες πριν ενημερώσετε


Στη χθεσινή (27/5) συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου καθορίστηκε, σύμφωνα με το άρθρο 81 παρ.1 και 2 του Συντάγματος, η κυβερνητική πολιτική της υπηρεσιακής Κυβέρνησης.

Στην εισαγωγική εισήγησή του ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς επισήμανε ότι, λόγω του χαρακτήρα της Κυβέρνησης, η κυβερνητική πολιτική οφείλει να περιορισθεί στην εκτέλεση των προγραμματισθέντων από την απελθούσα πολιτική Κυβέρνηση και στη διαχείριση των κινδύνων που εντοπίζονται στο πεδίο αρμοδιότητας κάθε Υπουργείου.

Ορκίστηκε «η Βουλή της μίας ημέρας» - Φωτογραφίες από την προσέλευση


Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά ορκίζεται η νέα, αλλά σύντομη σε διάρκεια, Βουλή των Ελλήνων της ΙΘ' Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Το μεγάλο ερώτημα; Ο Ταγίπ Ερντογάν ή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου; Ποιος είναι ο καταλληλότερος για τα συμφέροντα του Ελληνισμού;


epa10659605 Turkish presidential candidate Kemal Kilicdaroglu (C), leader of the opposition Republican People’s Party (CHP), greets his supporters after voting at a polling station in Ankara, Turkey, 28 May 2023. The second round of presidential elections between Turkish President Recep Tayyip Erdogan and his challenger Kemal Kilicdaroglu, the leader of the opposition Republican People’s Party (CHP), is held 28 May. EPA, SEDAT SUNA

Του ΧΑΡΗ ΣΑΜΑΡΑ*

Οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία είναι για τον Ελληνισμό οι σημαντικότερες από τότε που η Τουρκική Δημοκρατία συστάθηκε το 1923.

Εκλογές στην Τουρκία: Η ελληνική διπλωματία μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

Στο Newsbomb.gr μιλούν για τις τουρκικές εκλογές τρεις επιστήμονες: ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου Οθωμανολόγος - Τουρκολόγος / Νομικός, ο κ. Γιώργος Τζογόπουλος, Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Νίκαιας, senior fellow στο ΕΛΙΑΜΕΠ και στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Μπέγκιν-Σαντάτ (Ισραήλ) και ο κ. Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Μουστόγιαννης Αλέξανδρος

Εκτός απροόπτου ο Ερντογάν σουλτάν επιστρέφει στο παλάτι… έβαλε μυαλό;


Η σημερινή μέρα, κατά πάσα πιθανότητα, θα σημάνει την επιστροφή του Ταγίπ Ερντογάν στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας και στο Μεγάλο Παλάτι της Άγκυρας.

Live Εκλογές στην Τουρκία: Ξεκάθαρη νίκη Ερντογάν με ενσωματωμένο σχεδόν το 50%


Με τον Ερντογάν επί 20 χρόνια στο τιμόνι της Τουρκίας να θεωρείται το φαβορί του σημερινού β' γύρου των προεδρικών εκλογών, η αντιπολίτευση ελπίζει για την ανατροπή.

«100η επέτειος της Λωζάνης: Οι Κούρδοι αδικήθηκαν ως έθνος»


Μάιος 27, 2023. Ελλάδα.

Λωζάνη.

Πραγματοποιείται συνέδριο στη Λωζάνη της Ελβετίας, με τη συμμετοχή πολλών Κούρδων πολιτικών και διανοουμένων, με την ευκαιρία της 100ής επετείου από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Τι διακυβεύεται στον πρώτο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας;


Καθώς η τελική μάχη για την τουρκική προεδρία φτάνει, εκατομμύρια Τούρκοι είναι έτοιμοι να ψηφίσουν αποφασιστικά. Θα επιλέξουν μεταξύ του νυν Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του οποίου η εκστρατεία επικεντρώνεται στη διόρθωση της οικονομίας.

Η Χειμάρρα και η Μεγάλη Ιδέα: Καλύτερα εκτός της ΕΕ και να έχουμε Αλβανία – παρά οι Αλβανοί στην ΕΕ χωρίς Αλβανία…


Μάιος 28, 2023. Ελλάδα.

«Η καμήλα δεν μπορεί να δει τη δική της καμπούρα»-ελληνική παροιμία

 Η απαγόρευση, και αργότερα η σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας κ. Φρέντι Μπελέρη προκάλεσε πολύ θόρυβο και ανέδειξε κάποια προβλήματα που υπήρχαν εδώ και καιρό, αλλά εμφανίζονται μόνο σε ειδικές περιστάσεις.

Ο μύθος του Κίσινγκερ: Μήπως είναι απλά ένας «πολύ υπερτιμημένος διπλωμάτης»;


Συμπληρώνει το 100ο έτος αλλά παραμένει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πολιτικά πρόσωπα στον 20ο αιώνα

Βρετανική καμπάνια για τους Αλβανούς μετανάστες: «Μην έρχεστε»!


Πέρασαν πάνω από δύο μήνες από την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Το γενικότερο κλίμα ήταν θετικό, όμως η ένταση και οι διαφωνίες μεταξύ των δυο χώρων συνεχίζονται.

Ενταξη στην «Brics Bank» εξετάζει η Σαουδική Αραβία


Η ένταξη θα ενίσχυε τους δεσμούς του Ριάντ με τις χώρες των BRICS σε μια εποχή που επιδιώκει επίσης στενότερες σχέσεις με την Κίνα.

Λαβρόφ για παραδόσεις F-16 στο Κίεβο: Οι δυτικοί «παίζουν με τη φωτιά»


Οι Δυτικοί «παίζουν με τη φωτιά» μετά το πρόσφατο πράσινο φως των ΗΠΑ για μελλοντικές παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο, κατήγγειλε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για «μια απαράδεκτη κλιμάκωση».

Ρωσία-Ουκρανία: Επίθεση ουκρανικών drones στο Κράσνονταρ καταγγέλλουν οι Ρώσοι

Τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας απέτρεψαν επίθεση με drones στο διυλιστήριο πετρελαίου στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας, σύμφωνα με ντόπιους αξιωματούχους.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία ζητούν παράταση της εκεχειρίας στο Σουδάν


Η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν σήμερα την παράταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία έχει επιφέρει κάποια ύφεση στον πόλεμο έξι εβδομάδων μεταξύ των στρατιωτικών παρατάξεων, αλλά ελάχιστη ανθρωπιστική ανακούφιση για τους αμάχους, σύμφωνα με το Reuters.

Μπατζελή: Θα σας πω πόσο κάνουν τα δίδακτρα σε πανεπιστήμιο στην Κύπρο, έψαχνα για το γιο μου.


Μπατζελή: Θα σας πω πόσο κάνουν τα δίδακτρα σε πανεπιστήμιο στην Κύπρο, έψαχνα για το γιο μου.

Μπήκαμε στον τάφο της Αμφίπολης


Η κάμερα της «Ζούγκλας» και ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαζάνης επισκέπτονται τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη και καταγράφουν από κοντά το εσωτερικό του μνημείου. Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης, Γιώργος Δαγαλάκης. Παραγωγή: Zougla.gr webTV 2023.

"History influencer" reacts to Netflix "Black" Queen Cleopatra documentary.


Netflix and Jada Pinkett-Smith have made a highly controversial documentary about Cleopatra, they have claimed Cleopatra was black but what other liberties with history have they taken?

Netflix Cleopatra is Worse Than I Thought. I watched it


Thanks to all of you noble ones for supporting my work during this difficult situation with youtube. You are the best. 

Γιώργος Φίλης, Επανέρχεται ο τουρκικός εθνικισμός; Ο δεύτερος γύρος και οι γεωπολιτικές προεκτάσεις


Σε δύσκολο μονοπάτι μπαίνει η Τουρκία την επόμενη μέρα ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί σήμερα, με τον Πρόεδρο Ερντογάν να είναι φυσικά το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα αλλά και η κλιμάκωση στην Ουκρανική κρίση δημιουργούν ένα δύσκολο πλαίσιο για τον επόμενο Τούρκο Πρόεδρο.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΤΙ;

Τον Δρ Γεώργιο Κωνσταντινίδη, Οικονομολόγο και Συγγραφέα του βιβλίου "Ψηφίδες Διεθνούς Οικονομίας, Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικής" έχει προσκεκλημένο για τον "Καφέ της Κυριακής" η ομάδα των Ανιχνεύσεων.

Ο Ερντογάν σαρώνει γιατί πουλάει αυτοκρατορικά όνειρα - Κ. Γρίβας


Ο Ερντογάν σαρώνει γιατί πουλάει αυτοκρατορικά όνειρα - Κ. Γρίβας

Αυτοί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα φάνε την πρώτη σφαλιάρα από τους Τούρκους (27-5-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: Αυτοί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα φάνε την πρώτη σφαλιάρα από τους Τούρκους !

Τουρκικά αλιευτικά σήκωσαν σημαία κοντά στις ακτές των Κυθήρων – Αποκλειστικές φωτογραφίες | OPEN TV


1. Τουρκικά αλιευτικά σήκωσαν σημαία κοντά στις ακτές των Κυθήρων – Αποκλειστικές φωτογραφίες
2. Σταθακόπουλος, Καμπάς και Σπανός για τις δεύτερες εκλογές στην Τουρκία
3. Τουρκικές εκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες - Μεγάλη προσέλευση και μυστικές δημοσκοπήσει

Σήμερα οι εκλογές στην Τουρκία – «Φαβορί» ο Ερντογάν


Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.