Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία ζητούν παράταση της εκεχειρίας στο Σουδάν


Η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν σήμερα την παράταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία έχει επιφέρει κάποια ύφεση στον πόλεμο έξι εβδομάδων μεταξύ των στρατιωτικών παρατάξεων, αλλά ελάχιστη ανθρωπιστική ανακούφιση για τους αμάχους, σύμφωνα με το Reuters.

Συγκρούσεις ακούγονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας και την Κυριακή στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, δήλωσαν κάτοικοι, ενώ παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν φονικές μάχες στο Ελ Φασίρ, μία από τις κυριότερες πόλεις στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ.

Η σύγκρουση μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) που ξέσπασε στις 15 Απριλίου έχει αφήσει την πρωτεύουσα να παραπαίει από τις σφοδρές μάχες, την ανομία και την κατάρρευση των υπηρεσιών, οδηγώντας περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους και απειλώντας να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Η εβδομαδιαία κατάπαυση του πυρός, η οποία επετεύχθη με τη μεσολάβηση συνομιλιών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ στην Τζέντα, θα διαρκέσει έως το βράδυ της Δευτέρας. Και οι δύο χώρες παρακολουθούν εξ αποστάσεως την εκεχειρία, η οποία έχει παραβιαστεί επανειλημμένα, και κάλεσαν τον στρατό και την RSF "να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την παράταση της εκεχειρίας".

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου