Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Ενταξη στην «Brics Bank» εξετάζει η Σαουδική Αραβία


Η ένταξη θα ενίσχυε τους δεσμούς του Ριάντ με τις χώρες των BRICS σε μια εποχή που επιδιώκει επίσης στενότερες σχέσεις με την Κίνα.

Η New Development Bank (NDB), η τράπεζα με έδρα τη Σαγκάη, πιο γνωστή ως «Brics bank», βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία για την αποδοχή της χώρας ως το ένατο μέλος της, μια κίνηση που θα ενίσχυε τις επιλογές χρηματοδότησής της καθώς η Ρωσία που είναι ιδρυτικός μέτοχος αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των κυρώσεων.

Η προσθήκη του βασιλείου θα ενίσχυε τους δεσμούς μεταξύ της τράπεζας, η οποία ιδρύθηκε από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου ως εναλλακτική έναντι των δυτικών ιδρυμάτων του Bretton Woods, και του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο.

«Στη Μέση Ανατολή, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και επί του παρόντος συμμετέχουμε σε έναν κατάλληλο διάλογο μαζί τους», δήλωσε η NDB στους Financial Times.

Η ένταξη θα ενίσχυε τους δεσμούς του Ριάντ με τις χώρες των BRICS σε μια εποχή που η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, επιδιώκει επίσης στενότερες σχέσεις με την Κίνα. Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping χαιρέτισε μια «νέα εποχή» στους δεσμούς των χωρών όταν επισκέφθηκε το βασίλειο στα τέλη του περασμένου έτους και το Πεκίνο τον Μάρτιο μεσολάβησε σε συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων.

Η NDB ιδρύθηκε το 2015 από τις λεγόμενες χώρες Brics — Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική — για να δανείσει αναπτυξιακά έργα στις αναδυόμενες οικονομίες. Έχει δανείσει 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 96 έργα στα πέντε ιδρυτικά κράτη μέλη και έχει επεκτείνει τα μέλη του για να συμπεριλάβει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου