Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Ε.Ο.Κ.Α. ΞΑΝΑ ΣΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΒΟΥΝΑ

 Δείτε ακόμα:
Έναρξη του Αγώνα την 1η Απριλίου 1955
(Δεν ήταν Πρωταπριλιάτικο ψέμα)
ΑΠΟ ΤΟ egolpion


      Στις 15 Ιανουαρίου 1950, η Εθναρχούσα Εκκλησία Κύπρου πραγματοποίησε Δημοψήφισμα, στο οποίο ο Ελληνικός Κυπριακός λαός ψήφισε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, σε ποσοστό 95,7%. Οι Άγγλοι, όμως, τήρησαν και πάλι αρνητική στάση. Στις 28 Ιουλίου 1954, ο Υφυπουργός Αποικιών, Χένρυ Χόπκινσον, ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η Κύπρος είναι περιοχή με στρατηγική αξία, και γι' αυτό ουδέποτε θα τύχει αυτοδιάθεσης. Η Ελλάδα, με αίτησή της στον Ο.Η.Ε., το 1954, ζήτησε, από τον Οργανισμό, την «Εφαρμογήν, της αρχής των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών, στην περίπτωσιν του λαού της Κύπρου». Στις 17 Δεκεμβρίου 1954, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. απέρριψε την αίτηση της Ελλάδας. Έτσι, την 1η Απριλίου 1955 ξεκίνησε τη δράση της η Ε.Ο.Κ.Α. Όπως προανέφερα, πολιτικός αρχηγός της υπήρξε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, και Στρατιωτικός ο Γεώργιος Γρίβας, με το ψευδώνυμο Διγενής. Σκοπός της Ε.Ο.Κ.Α. ήταν η απελευθέρωση της Κύπρου και η Ένωσή της με την Ελλάδα. Ο Αγώνας αγκαλιάστηκε απ' όλο το λαό της Κύπρου, κι ανέδειξε αγωνιστές, οι οποίοι με αυταπάρνηση προσέφεραν τη ζωή τους στην πατρίδα, είτε πέφτοντας νεκροί στα πεδία των μαχών, είτε ξεψυχώντας από τα βασανιστήρια, ή δι' απαγχονισμού.

Ποια ήταν η ΕΟΚΑ; 1η Απριλίου 1955 ξεκινά ο απελευθερωτικός αγώνας της

Η Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) ήταν οργάνωση των Ελληνοκυπρίων που έδρασε κατά την χρονική περίοδο 1955-1959 για την ελευθερία της Κύπρου από την Βρετανική κυριαρχία, εθνική αυτοδιάθεση και την ένωσή της με την Ελλάδα. Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ ξεκίνησε την 1η Απριλίου 1955 με εκρήξεις βομβών στις κυριότερες πόλεις της Κύπρου και αιφνιδίασε τις Βρετανικές Αρχές αλλά και τον Κυπριακό λαό. Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε το πρώτο φυλλάδιο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ για το σκοπό του Αγώνα.

Η Μονή στην Κρήτη με το μαρτυρικό παρελθόν - Η μονή Αρκαδίου έγινε γνωστή από το ολοκαύτωμα της – Δείτε τις φωτογραφίες

Η Μονή Αρκαδίου στην Κρήτη κουβαλά μία μεγάλη ιστορία κι έγινε παγκοσμίως γνωστή με το ολοκαύτωμά της κατά την κρητική επανάσταση (1866-1869), το Νοέμβριο του 1866. Μετά από δύο ημέρες πολιορκίας από τους Τούρκους, ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης κλείστηκε με άντρες, γυναίκες και παιδιά στην πυριτιδαποθήκη πυροδοτώντας τα βαρέλια με το μπαρούτι.
Και γράφτηκε, έτσι μία από τις πιο μαρτυρικές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου είχε 864 Έλληνες νεκρούς και περίπου 1.500 Τούρκους. Ωστόσο, το γεγονός συγκλόνισε τον δυτικό κόσμο και η ηρωική αντίσταση των Κρητικών έστρεψε πάνω τους τα βλέμματα των ισχυρών του κόσμου, αλλά και πολλών διανοούμενων, όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ. Μετά το ολοκαύτωμα άνοιξε ο δρόμος για την ελευθερία.

Τι ανακάλυψαν Έλληνες επιστήμονες. Μπορεί να ανακόψει τον κορωνοϊό;

Το τεράστιο αυτό επίτευγμα, ωστόσο, δεν σταματά εκεί, καθώς η Ε.Ο.Μ.Σ. είναι σε θέση να προτείνει και την ακριβή θεραπεία που θα οδηγήσει τους ασθενείς στην ίαση!

Ένα νέο, βαρύ «όπλο» στη «μάχη» για την ανάσχεση της εξέλιξης της λοίμωξης Covid-19 σε ολόκληρο τον κόσμο, το οποίο μπορεί να ανακόψει τη ραγδαία επιδείνωση και τη διασωλήνωση των πασχόντων, είναι σε θέση να παρουσιάσει σήμερα το, για άλλη μια φορά πρωτοπόρο, Ελληνικό επιστημονικό «οπλοστάσιο»!  

Η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης (Ε.Ο.Μ.Σ.), με επικεφαλής τον Καθηγητή Παθολογίας –

Ελληνικό λιμενικό & ΠΝ ταπείνωσαν τους Τούρκους: Αποτυχημένη αποβίβαση μεταναστών στην Κω

Πυρ και μανία ήταν ο τουρκικός τύπος μετά το χθεσινοβραδΙνό φιάσκο με την αναχαίτιση λέμβων με μετανάστες που ξεκίνησαν μέσα στην νύκτα από τα τουρκικά παράλια της Μούγκλα για την Κω, αλλά απωθήθηκαν αποτελεσματικά από τις ελληνικές αρχές.

“Οι Έλληνες άφησαν τους αιτούντες ασύλου να πεθάνουν”, ξεφωνίζει ψευδέστατα τουρκική ιστοσελίδα η οποία μας καταδεικνύει ότι το παιχνίδι για την Άγκυρα θα παιχθεί όπως φαίνεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Κορονοϊός: Αστυνομικοί θα κάνουν ντου σε σπίτια στην Κύπρο για ελέγχους

Αυστηροποιούνται σε αδιανόητο βαθμό τα μέτρα στην Κύπρο καθώς οι μετακινήσεις περιορίζονται σε μια φορά την ημέρα, ενώ αστυνομικοί θα μπαίνουν σε σπίτια για ελέγχους, γεγονός που προκαλεί αμφιβολίες για τη νομιμότητα του μέτρου. "Αυτό θα το δείξει ο χρόνος" απάντησε ο αόριστα ο αρμόδιος υπουργός.

Στο όνομα της δημόσιας υγείας και με το μπαλάκι των ευθυνών να το έχουν ρίξει στους πολίτες, τα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μοιάζουν με τη "γέννηση" μιας οργουελικής κοινωνίας, όπου κάθε κίνηση ελέγχεται.

Αναλυτής των FT: Οι «εννιά» της ευρωζώνης να εκδώσουν μόνoι τους κορωνοομόλογα - «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΘΥΜΩΝ»

Υπέρ της συγκρότησης μιας «συμμαχίας των προθύμων» από τις εννιά χώρες της ευρωζώνης που ζητούν την έκδοση κορωνοομολόγων, τάσσεται ο αναλυτής των Financial Times Wolfgang Münchau επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση αξίζει το ρίσκο, προκειμένου οι χώρες αυτές να μοιραστούν το οικονομικό βάρος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Σχολιάζοντας το πρόσφατο ναυάγιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ και τη σφοδρή αντιπαράθεση για το κορωνοομόλογο μετά την επίιμονη άρνηση Γερμανίας, Ολλανδίας και άλλων βόρειων χωρών, ο γνωστός αναλυτής σημειώνει στο άρθρο γνώμης στους FT:

Νέα μέτρα για τη μετακίνηση επιβατών με ΙΧ και μεταφορικά μέσα - Εγκύκλιος Κεφαλογιάννη: Μέχρι ένας σε ΙΧ πλην μεταφοράς ασθενούς

Νέα, συμπληρωματικά,  μέτρα για τη μετακίνηση των επιβατών με κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης (ταξί, τρόλεϊ λεωφορεία, πούλμαν κ.λπ.) προβλέπει η εγκύκλιος του υφυπουργού  Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννη,  προς αποφυγή της διασποράς και της διάδοσης του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρεται στη  σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα εν λόγω μέτρα έχουν ισχύ έως 31.5.2020 και μπορεί να παραταθούν, εφόσον οι έκτακτες συνθήκες το επιβάλουν.

Ο πλανήτης σε καραντίνα: Το σοκ της παγκόσμιας οικονομίας σε αριθμούς - Τα τρομακτικά στατιστικά στοιχεία και οι αστρονομικοί αριθμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλον.


Αφότου ο νέος κορονοϊός "φρέναρε" απότομα την παγκόσμια οικονομία, τα τρομακτικά στατιστικά στοιχεία και οι αστρονομικοί αριθμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλον.

Ιδού ορισμένα από αυτά τα δεδομένα, από τα Χρηματιστήρια μέχρι τις αερομεταφορές και την απασχόληση, που καταγράφουν το ιστορικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία.