Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Η επανάσταση της Χίου το 1822- Κράτησε μόλις 19 ημέρες πριν την καταστροφή


Σαν σήμερα, στις 11 Μαρτίου 1822, κηρύσσεται η επανάσταση στη Χίο. Ο Λυκούργος Λογοθέτης με 2.500 Σαμιώτες και ο Μπουρνιάς με 150 Χιώτες που ήταν στη Σάμο, αποβιβάζονται στη Χίο και πολιορκούν την εντός του φρουρίου τουρκική φρουρά. 

Στις 27 Απριλίου 1821 ο Υδραίος Ιάκωβος Τομπάζης φτάνει στη Χίο με 25 πλοία με σκοπό να παρακινήσει τους Χιώτες να εξεγερθούν κατά των Τούρκων. Στέλνει κάποιον ψαριανό να μεταφέρει το μήνυμα της επανάστασης στην ύπαιθρο και στα χωριά , γιατί γνώριζε την αντίθετη στάση των προκρίτων και των κατοίκων της πόλης.

Κύπρος: Νέα πρόεδρος του ΔΗΣΥ η Αννίτα Δημητρίου - Το Who is Who της νέας Προέδρου του ΔΗΣΥ


Ισχυρή εντολή σε Αννίτα με ποσοστό 69% /LIVE 

Νέα πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού μετά από τις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, εξελέγη η Αννίτα Δημητρίου. Ο Δημήτρης Δημητρίου τηλεφώνησε στην Αννίτα Δημητρίου και τη συνεχάρη για τη νίκη της.  

Η σκυτάλη της ηγεσίας παραδίδεται στην κ. Δημητρίου, η οποία όπως δήλωσε αρκετές φορές στόχο έχει να φέρει την «ενότητα στο κόμμα».

Τηλεοπτικά απορρίμματα

Του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη από το liberal.gr

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ή να υποτιμήσει τον ρόλο του γελωτοποιού της αυλής κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα στη Δύση. Το ίδιο ισχύει για τους Δια Χριστόν Σαλούς τόσο στο Βυζάντιο, όταν στηλίτευαν την εκκλησιαστική ιστορία, όσο και στη Ρωσία, όταν στηλίτευαν την κοσμική εξουσία, αμφότεροι με ιδιαίτερα καυστικό, μα αυστηρό τρόπο. 

Η σάτιρα ως άσκηση πολιτικής κριτικής, έχει βαθιές ρίζες στους αιώνες του ανθρώπινου πολιτισμού και φτάνει μέχρι την περίοδο της κλασικής αρχαιότητας και τον πατέρα της, τον Αριστοφάνη. 

Διαχείριση κρίσεων και προπαγάνδα

Δρ. Άννα Κωνσταντινίδου, ΑρθρογράφοςΙστορικός - Διεθνολόγος,
Msc Βαλκανιολογίας, Διδάκτωρ Νομικής Σχολής ΑΠΘ

 
Η Ελλάδα έχει ζήσει μαύρες στιγμές, που στοίχειωσαν τον ψυχισμό του Έλληνα, και δε δικαιούται να τις ξαναζήσει...

Διαχείριση κρίσης και προπαγάνδα.... είναι δύο λέξεις που εν πολλοίς συμβαδίζουν, πολλώ δε μάλλον σε καταστάσεις που βιώνουμε ως Έθνος και Πατρίδα εδώ και μία εβδομάδα...

Όσοι είναι κυρίως οικονομολόγοι και επίσης όσοι έχουν σπουδάσει είτε διοίκηση επιχειρήσεων είτε

Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί η συγκυρία

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή και ειδικά σε Ελλάδα και Τουρκία, έδωσε το στίγμα για τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. Δεν επισκέφθηκε την Κύπρο καθώς ως γνωστό ήταν μεταβατική περίοδος για τη χώρα, μεταξύ των εκλογών και της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Προέδρου και της νέας κυβέρνησης. Χωρίς αυτό να σήμαινε ότι υπό διαφορετικές συνθήκες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήταν δεδομένο ότι θα επισκεπτόταν την Κύπρο. Βεβαίως το μείζον, αν και έχει μεγάλη σημασία μια επίσκεψη, είναι οι σχέσεις. Είναι σαφές πως οι Αμερικανοί επενδύουν περισσότερο στην Ελλάδα και την Τουρκία και στο πακέτο των σχεδιασμών εντάσσεται και η Κύπρος. Αυτή είναι η αντίληψη, παρόλο που θεωρούμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί και χωριστά και σε σχέση με δράσεις και τους σχεδιασμούς στην ανατολική Μεσόγειο.

«ΛΗΔΡΑ – 2023»: Εντυπωσιακές εικόνες από την ΤΑΜΣ της Εθνικής Φρουράς Κύπρου(Βίντεο)

Από 27 Φεβρουαρίου έως 10 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο του προγράμματος εξειδικευμένης εκπαίδευσης των εκπαιδευτών σε αντικείμενα του σύγχρονου μαχητή, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή ευθύνης της 4ης Ταξιαρχίας Πεζικού, η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «ΛΗΔΡΑ – 2023», με τη συμμετοχή προσωπικού της Διοίκησης Καταδρομών (ΔΚΔ) και Μονάδων της 4ης Ταξιαρχίας Πεζικού της Εθνικής Φρουράς Κύπρου.

Σκοπός της άσκησης «ΛΗΔΡΑ – 2023», ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού σε επιχειρησιακά

«Dynamic Manta»: To εντυπωσιακό ρεσάλτο σε Ιταλικό υποβρύχιο και η επιβλητική παρουσία του «ΠΙΠΙΝΟΣ» – Τα «βατράχια» έκλεψαν τις εντυπώσεις

Κώστας Σαρικάς

Mια ακόμη πολυεθνική «Dynamic Manta» ολοκληρώθηκε στη Σικελία με το Ελληνικό υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» να επιβεβαιώνει τον ηγετικό του ρόλο ως «σιωπηλός θηρευτής» χωρίς αντίπαλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Mια ακόμη πολυεθνική «Dynamic Manta» ολοκληρώθηκε στη Σικελία με το Ελληνικό υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» να επιβεβαιώνει τον ηγετικό του ρόλο ως «σιωπηλός θηρευτής» χωρίς αντίπαλο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» να αποτελεί εξαιρετικά υπολογίσιμη Μονάδα Επιφανείας στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο καθώς η εμπειρία και το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο του πληρώματος αντιπαρέρχεται την παλαιότητα των ανθυποβρυχιακών της συστημάτων και αντιμετωπίσει ως ίσος προς ίσο πολύ πιο σύγχρονα πλοία.

Νέα πλοία ALS NSD 65, 85, 95, 100, 105 και 110. Τα λέμε Surface Combatant Ships.

 Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Τα νέα πλοία της ALS NSD 65, 85, 95, 100, 105 και 110. Τα λέμε Surface Combatant Ships. 

( http://ALSNSD.com)

Θα κάνουμε ειδικό αφιέρωμα για όλα αυτά.

Ελληνοτουρκικά: Εκλογες ίδια μέρα σε Ελλάδα και Τουρκία;

Διονύσης Αντωνέλλος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη εξετάζει τις 14 ή 21 Μαΐου ως νέα ημερομηνία εκλογών, λένε οι Τούρκοι. 

Ελληνοτουρκικά: Εκλογες ίδια μέρα σε Ελλάδα και Τουρκία αν ο Έλληνας πρωθυπουργός προκρίνει την 14η Μαΐου ως μέρα εκλογών στην Ελλαδα.

Την πιθανότητα εκλογών την ίδια ημέρα, σε Ελλάδα και Τουρκία, σημειώνει η τουρκική Hurriyet.

Ερευνες στο Φαρμακονήσι για αγνοούμενους μετανάστες: Eντοπίστηκαν πέντε αλλοδαποί που επέβαιναν σε σκάφος, πέντε νεκροί στα τουρκικά ύδατα

 FILE PHOTO: Λέμβος με μετανάστες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

‘Ακαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες του λιμενικού σώματος για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, μετά τον εντοπισμό πέντε αλλοδαπών ανδρών στο Φαρμακονήσι που κατά δήλωσή τους επέβαιναν με άλλα άτομα σε λέμβο η οποία παρουσίασε εισροή υδάτων.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το συμβάν σημειώθηκε σε τουρκικά χωρικά ύδατα, όπου σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής έχουν περισυνελλέξει σώα 11 άτομα και πέντε σορούς.

Ελλάδα-Εξοπλισμοί: Θα “πέσουμε” άλλη μια φορά από τη… “φρενίτιδα” στην πολιτική χαλάρωση

Οι προσεχείς, πιθανά διπλές, εθνικές εκλογές είναι κρίσιμες όχι μόνο για τη χώρα, την πορεία των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού και δια αυτής τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και για την εθνική άμυνα. Η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί, αυτοδύναμη ή συνεργασίας, θα κληθεί, από το περιβάλλον ασφαλείας της χώρας όπως έχει διαμορφωθεί και εξελίσσεται, να δώσει απαντήσεις σε καυτά ζητήματα που αφορούν την εθνική άμυνα και τα οποία μέχρι και σήμερα είτε κρύβονταν κάτω από το χαλί είτε υποχωρούσαν σε δεύτερο πλάνο, στο φόντο, των αναθέσεων συμβάσεων υψηλού κόστους για εξοπλιστικά προγράμματα.

Του Περικλή Ζορζοβίλη
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Έλλειψη συνέχειας
Οι ενδείξεις ότι η πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα, περίπου 50 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, στην εθνική άμυνα έχει εξαντλήσει τα όρια της, συνεχώς αυξάνονται. Κύριο

Η Rheinmetall προτείνει στον Ελληνικό Στρατό ψηφιακές Τεθωρακισμένες και Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες καθώς και νέα θερμικά περισκόπιά

Γιάννης Νικήτας

Προτάσεις αναφορικώς με τη βελτίωση των συστημάτων διοικήσεως και ελέγχου παρουσίασε η γερμανική RHEINMETALL ELECTRONICS στους επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ). Η πρόταση της γερμανικής εταιρείας αφορά την επόμενη γενιά των συστημάτων διοικήσεως και ελέγχου όπως του ΗΝΙΟΧΟΣ Ι και ΙΙ που αξιοποιεί το Όπλο των Τεθωρακισμένων.

Στα νέα συστήματα διοικήσεως και ελέγχου υπάρχει η δυνατότητα να ενσωματωθούν και τα Όπλα του Πυροβολικού, του Πεζικού, των Διαβιβάσεων, του Μηχανικού και της Αεροπορίας Στρατού ώστε ο τακτικός διοικητής και το επιτελείο

Θύματα ενός… κατώτερου θεού;

 

Γιάννης Τσαπρούνης 

Οι μπαχαλάκηδες έσπασαν το μνημείο των νεκρών της Marfin. Ηταν στις 5 Μαΐου 2010, την ημέρα που η κυβέρνηση Παπανδρέου ψήφιζε στο Κοινοβούλιο το πρώτο Μνημόνιο της Ελλάδας. Στη διαδήλωση συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες. Μία ομάδα κουκουλοφόρων έσπασε τα τζάμια της τράπεζας και πέταξε μολότοφ στο εσωτερικό.

ΟΙ περισσότεροι από τους εργαζομένους κατάφεραν να ξεφύγουν. Οχι όλοι όμως. Τρεις εγκλωβίστηκαν μέσα στο κτίριο. Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, έγκυος τεσσάρων μηνών, η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης έχασαν τη ζωή τους. Εχουν περάσει 13 ολόκληρα χρόνια και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Αιτήθηκε την άρση απόσπασης της αναπληρώτριας εκπροσώπου και την επιστροφή της στη ΡΑΣ

Η Τάνια Καραγιάννη είχε αποσπαστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Αντιδράσεις από τη ΝΔ

Την επιστροφή της αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου Τάνιας Καραγιάννη στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, από την οποία είχε αποσπαστεί και ενταχθεί στις τάξεις του, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με σχετικό χθεσινό έγγραφο.

Σε αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει πως αιτείται την άρση απόσπασης, καθώς κατανοεί «το δύσκολο έργο που από εδώ και στο εξής θα έχει η Αρχή για τη διαλεύκανση των αιτιών του μοιραίου δυστυχήματος στα Τέμπη και προκειμένου να συνδράμουμε με κάθε τρόπο».

Προπηλακισμός του Δημήτρη Βίτσα σε πορεία για τα Τέμπη

Στόχος ομάδας ατόμων φαίνεται να σήμερα το μεσημέρι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Βίτσας, στη διάρκεια πορείας γειτονιάς στο Ίλιον για το έγκλημα στα Τέμπη.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες ο κ, Βίτσας συμμετείχε στη διαδήλωση με άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όταν ομάδα ατόμων κινήθηκε απειλητικά εναντίον του με σκοπό να τον διώξει από το σημείο.

Ωστόσο, μέλη του κόμματος τους εμπόδισαν με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σύρραξη, μέχρι που κατάφεραν να απωθήσουν.

Θεοδωρικάκος: Αναρχικοί χτύπησαν τον Βαρουφάκη – Αυτή είναι η αλήθεια και ας μη βολεύει κάποιους

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος αποκάλυψε με ανάρτησή του στο Τwitter ότι τα μέλη της ομάδας των αναρχικών που χτύπησαν τον Γιάνη Βαρουφάκη το βράδυ της Παρασκευής 10/3 στα Εξάρχεια, ταυτοποιήθηκαν από την Αστυνομία.

Η ανάρτηση του κ. Θεοδωρικάκου ήρθε την ώρα που στο διαδίκτυο επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί η εικόνα πως υπήρξε δήθεν παρακρατικό χτύπημα σε βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη. Εικόνα στην οποία συνέβαλε και ο ίδιος με την αρχική του ανάκριση στην οποία υποστήριξε πως τον χτύπησαν “μπράβοι της νύχτας” με τα στελέχη του ΜεΡΑ25 να υποστηρίζουν πως ευθύνονται οι αποκαλύψεις και η γενικότερη στάση του κόμματος κατά συμφερόντων.

Ακάρ: Έχουμε θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα

«Έχουμε θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, μετά την συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο

«Τους είπαμε ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα προβλήματα «θα επιλυθούν ειρηνικά μέσα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας».

Επιπλέον, σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη, υπογράμμισε ότι «υπήρξε ένα σιδηροδρομικό ατύχημα στην Ελλάδα, μεταφέραμε τη λύπη μας»

Ο Νετανιάχου προσφέρει αέριο στην Ιταλία με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να προσφέρει αέριο στην Ιταλία (μέσω ενός σταθμού LNG στην Κύπρο) με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Το Ισραήλ αυξάνει έτσι το «προοπτικό επίπεδο» της προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντιμετωπίζοντας διαμαρτυρίες στο εσωτερικό κατά του σχεδίου της κυβέρνησής του να αναθεωρήσει το ισραηλινό δικαστικό σώμα, έφτασε στην Ιταλία την Πέμπτη για τριήμερη επίσκεψη.

Κίνα για συμφωνία Ιράν – Σαουδικής Αραβίας: «Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα»

Η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις χώρες της Μέσης Ανατολής στην «επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων για την από κοινού προώθηση της διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας», λέει το Πεκίνο 

Μετά τη φιλοξενία των συνομιλιών στις οποίες το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις, η Κίνα δήλωσε σήμερα, Σάββατο, ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα και δεν προσπαθεί να καλύψει κανένα «κενό» στη Μέση Ανατολή.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή για την αποκατάσταση των σχέσεων Ιράν-Σαουδικής Αραβίας και το άνοιγμα των πρεσβειών έπειτα από επτά χρόνια θεωρήθηκε μια μεγάλη διπλωματική νίκη για την Κίνα, καθώς τα κράτη του Αραβικού Κόλπου αντιλαμβάνονται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν θα αγοράσει μαχητικά Su-35 από τη Ρωσία

Η Τεχεράνη επέτυχε μία συμφωνία για την αγορά τεχνολογικά εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών Su-35 από τη Μόσχα, όπως μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά ΜΜΕ στην ιρανική πρωτεύουσα, διευρύνοντας τη διμερή αμυντική συνεργασία, μετά τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

"Τα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi-35 είναι τεχνολογικά αποδεκτά από το Ιράν και η χώρα μας έχει ολοκληρώσει ένα συμβόλαιο για την αγορά τους”, μετέδωσε η Ραδιοφωνία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (ΙRIB) επικαλούμενη τη διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ.

Μέρος Ι - Ν. Λυγερός: ΑΟΖ, Ελληνισμός και Μακεδονία. Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτώριας

 

Μέρος Ι - Ν. Λυγερός: ΑΟΖ, Ελληνισμός και Μακεδονία. Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτώριας

Σπίρτζης για σιδηροδρομικό δυστύχημα το 2017: Φταίνε οι προηγούμενοι

 

Ούτε για το δυστύχημα το 2017 είχε καμία ευθύνη ο Σπίρτζης. Και τότε έφταιγαν όλοι οι άλλοι, εκτός από το ίδιο. Τεράστιος πολιτικός.

Α. Δρίβας: «Φαίνεται η Κίνα να γίνεται πιο επικίνδυνη για τις ΗΠΑ»

 

Ο Αλέξανδρος Δρίβας, Διεθνολόγος μιλάει στο NaftemporikiTV

Στο Αιγαίο ετοιμάζονται να βγάλουν οι Τούρκοι το νέο ελικοπτεροφόρο τους | Οι Δεκατιανοί

 

Στο Αιγαίο ετοιμάζονται να βγάλουν οι Τούρκοι το νέο ελικοπτεροφόρο τους | Οι Δεκατιανοί

Κ. Υφαντής: Τι περιμένει η Ελλάδα μετά τις Τούρκικες εκλογές

 

Κ. Υφαντής: Τι περιμένει η Ελλάδα μετά τις Τούρκικες εκλογές

Σάββας Καλεντερίδης: Η επόμενη μέρα μετά την Τραγωδία των Τεμπών (10-3-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Η επόμενη μέρα μετά την Τραγωδία των Τεμπών

Ι. Μπαλτζώης και Α. Δρίβας για τα ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί | 11/03/2023 | OPEN TV

 

Ι. Μπαλτζώης και Α. Δρίβας για τα ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί | 11/03/2023 | OPEN TV

Άρματα από τη Γερμανία και ερωτήματα για το δόγμα

 

Γιάννος Χαραλαμπίδης : Άρματα από τη Γερμανία και ερωτήματα για το δόγμα

Η μαφία του χαλκού: Λεηλατείται το δίκτυο του ΟΣΕ | Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο | 10/03/2023

 


1. Η μαφία του χαλκού: Λεηλατείται το δίκτυο του ΟΣΕ
2. Το σχόλιο των Αταίριαστων - Χ. Σπίρτζης: Δεν έχει ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
3. Εκλογές - Τουρκία: Ντέρμπι δείχνουν οι δημοσκόποι