Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να προσφέρει αέριο στην Ιταλία (μέσω ενός σταθμού LNG στην Κύπρο) με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Το Ισραήλ αυξάνει έτσι το «προοπτικό επίπεδο» της προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντιμετωπίζοντας διαμαρτυρίες στο εσωτερικό κατά του σχεδίου της κυβέρνησής του να αναθεωρήσει το ισραηλινό δικαστικό σώμα, έφτασε στην Ιταλία την Πέμπτη για τριήμερη επίσκεψη.
«Θα ήθελα να δω περισσότερη οικονομική συνεργασία. Νομίζω ότι μια στενότερη σχέση με τις εταιρείες σας θα είναι θετική και για τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Αέριο με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ
«Και μετά υπάρχει το φυσικό αέριο: έχουμε πολλά και θα ήθελα να συζητήσουμε πώς να το μεταφέρουμε στην Ιταλία για να στηρίξουμε την οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα ζητήσει από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ , σύμφωνα με την Jerusalem Post .
«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα η Ρώμη να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την προγονική πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού για τρεις χιλιάδες χρόνια, όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες με μια χειρονομία μεγάλης φιλίας», είπε ο Νετανιάχου.
Το Ισραήλ διεκδικεί την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, αλλά δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια από τις περισσότερες χώρες και το καθεστώς του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αμφισβητείται εν αναμονή της επίλυσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Η Ιταλία έχει δεσμευτεί να αντικαταστήσει τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Τον περασμένο Ιούνιο, το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Τον Νοέμβριο, το Ισραήλ υπέγραψε μια αρχική συμφωνία με την TotalEnergies και την Eni που επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να ξεκινήσουν την εξερεύνηση για φυσικό αέριο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ορόσημο για τα θαλάσσια σύνορα με τον Λίβανο.
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
ΠΗΓΗ echedoros-a
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου