Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη – Σαν σήμερα το 1893

Σαν σήμερα, στις 10 Δεκεμβρίου 1893, η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση. Ο Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στη Βουλή: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

Η φράση “Δυστυχώς επτωχεύσαμεν” αποτελεί μια ιστορική αναφορά που αποδίδεται στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Χαρίλαο Τρικούπη. Ο Τρικούπης λέγεται πως χρησιμοποίησε τη φράση σε ομιλία του στη Βουλή στις 10 Δεκεμβρίου του 1893, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του κράτους και την αδυναμία του να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος του.

Η Κυβέρνησή του κήρυξε πτώχευση, η οποία και επέφερε την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου σε βάρος της Ελλάδας. Έκτοτε, η φράση αυτή χρησιμοποιείται για να δηλώσει αποτυχία, τόσο για οικονομικά θέματα όσο και για γενικότερους λόγους.

Πορεία της Τουρκίας χωρίς επιστροφή

Δρ. Μάρκος Τρούλης, Αρθρογράφος
Διεθνολόγος

Τα πράγματα όντως «θα γίνουν καλύτερα» όταν ο ελληνισμός, διά των δύο κρατών του, αντιληφθεί ότι πρέπει να μεριμνήσει για την αυτοβοήθειά του.

Όλα ξεκίνησαν από τον «κακό Κεμάλ» και τον «κακό Ινονού», ενώ ορισμένες δεκαετίες αργότερα είχαμε τον «κακό Ετζεβίτ», τον «κακό Οζάλ» και την «κακιά Τσιλέρ», έως ότου φθάσουμε στον «κακό Ερντογάν» με μια δόση «κακού Νταβούτογλου». Η απλουστευτική ανάλυση της τουρκικής στρατηγικής συμπεριφοράς προφανώς βολεύει, γιατί διαχρονικά μεταθέτει την ανάγκη χάραξης μιας ορθοτομημένης στρατηγικής διαχείρισης της τουρκικής απειλής στο διηνεκές.

Η Τουρκία πιέζει κρυπτόμενη: Αθέατος πόλεμος νοτίως της Κρήτης – Σε επιφυλακή ενάντια και στη Λιβύη το Π.Ν.

 Η Τουρκία έχει έως τώρα δείξει ότι δεν διστάζει να υποστηρίξει και με στρατιωτικά μέσα όσα διεκδικεί.

Η ένταση με την Τουρκία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Πόσο μάλιστα, όταν πλέον η Λιβύη λειτουργεί ως εντολοδόχος της Άγκυρας και επιχειρεί να βάλει «τρικλοποδιές» στις ενεργειακές έρευνες νοτίως της Κρήτης.

Η μεταβατική κυβέρνησή της δεν δέχεται  τόσο τη «μέση γραμμή» ως εργαλείο οριοθέτησης ΑΟΖ όσο και την επήρεια της Γαύδου, με αποτέλεσμα να αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνες νότια της Κρήτης. Έτσι ανοιχτό είναι  το ενδεχόμενο πέρα από την αντίδραση της Τρίπολης «με τα διαθέσιμα

Ενημέρωση της Naval Group για την BAFO των κορβετών Gowind HN

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με σημερινό δελτίο Τύπου, η γαλλική Naval Group ενημερώνει επισήμως για την γενική αντίληψη της τελικής και βέλτιστης πρότασης που κατέθεσε για το πρόγραμμα προμήθειας κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Από τα στοιχεία που δίδονται, σημειώνουμε ότι εφόσον ανάθεση συμβάσεως λάβει χώρα στα μέσα του 2023, η πρώτη κορβέτα θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό στα μέσα του 2026, δηλαδή σε χρόνο που θα ολοκληρώνεται η παράδοση των 3 φρεγατών FDI HN. Κατόπιν, η παράδοση των κορβετών που θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα, θα λαμβάνει χώρα με διαφορά 12 μηνών, δηλαδή η δεύτερη στα μέσα του 2027 και η τρίτη στα μέσα του 2028 και, αν υπάρξει, η τετάρτη στα μέσα του 2029.

Γιώργος Προκοπίου: Κάνει την Ελλάδα κέντρο δημιουργίας drone πλοίων – Η δήλωση που προκάλεσε αίσθηση

Διονύσης Αντωνέλλος

Tι υποστήριξε ο Έλληνας εφοπλιστής, σε μία δήλωση που προκάλεσε αίσθηση.

Γιώργος Προκοπίου: Κάνει την Ελλάδα κέντρο δημιουργίας drone πλοίων, υποστήριξε ο Έλληνας εφοπλιστής και ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, σε μία δήλωση που προκάλεσε αίσθηση.

Ο Γιώργος Προκοπίου συμμετείχε στο πάνελ του 17ου φόρoυμ του Institute of Chartered Shipbrokers-Greek Branch ICS με θέμα «Προχωράμε μπροστά με τον κόσμο σε αναταραχή».

Υποβρύχιος εφιάλτης για κάθε πονηρή σκέψη τα ελληνικά υποβρύχια 214: Φόβητρο σε Αιγαίο και Μεσόγειο

 ΦΩΤΟ:Κατά την Ελληνοτουρκική κρίση του 2020, το τουρκικό επιτελείο γνώριζε ότι ο υποβρύχιος στόλος του, άπαξ και υπήρχε περαιτέρω κλιμάκωση θα ήταν “kill”, είτε από τα ανθυποβρυχιακά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, είτε από τα υποβρύχια του Ελληνικού στόλου. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ//HELLAS JOURNAL

Μεσ’ του Βοσπόρου τα στενά οι γείτονές μας πραγματοποίησαν αυτό που άργησε περίπου 17 χρόνια… Η πρώτη εν πλω δοκιμή του υποβρυχίου τύπου 214, ίδιο με τα Ελληνικά κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, διαφημίζεται ήδη από το τουρκικό υπουργείο άμυνας…

UH-60M Blackhawk: Αρκεί… να μην επαναλάβουμε τα τραγικά λάθη του παρελθόντος

Ελικόπτερα μέσης μεταφορικής ικανότητας – Η λύση άλλου ενός “γόρδιου δεσμού” οφείλει να περιλάβει ως απαράβατο όρο το βιομηχανικό έργο και την πλήρη υποστήριξη. Όψιμοι πανηγυρισμοί (;) για την επιλογή του UH-60M Blackhawk για την κάλυψη των αναγκών της Αεροπορίας Στρατού, αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας (!), θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ελληνικό ενδιαφέρον αγοράς του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Κι ενώ δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό σε όλη αυτή την υπόθεση, δεδομένου ότι το Blackhawk

Το παζάρι για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Αλεξία Τασούλη 

Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Στο θέμα των F-16 είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο παζάρι και όλα παίζονται. Διότι καλώς ή κακώς, η Τουρκία έχει κάνει βήματα.

Τον Οκτώβριο είχαν τεθεί εκτός του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) οι τροπολογίες που επέβαλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16.

Επίσης ο Ιμπραήμ Καλίν είναι διαρκώς σε ανοιχή γραμμή με τον Τζεικ Σάλιβαν. Είναι οι δύο απόλυτα έμπιστοι άνθρωποι του Ταγίπ Ερντογάν και του Τζο Μπαιντεν αντίστοιχα.

Αποκλειστικό enikos.gr: Νέα στολή παραλλαγής και νέες αρβύλες για τον Στρατό Ξηράς

Αλλάζει η φόρμα παραλλαγής του Στρατού Ξηράς καθώς και τα άρβυλα, με σύγχρονα υλικά, νέα χρώματα και βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δύο είναι τα σημαντικότερα πράγματα ενός μαχητή στο πεδίο, που θα του εξασφαλίσουν το σημαντικότερο ποσοστό κινήσεων συνεπώς κι επιβίωσης, η φόρμα και η αρβύλα. Η μεν φόρμα θα πρέπει να κρατάει στεγνό και σε σταθερή θερμοκρασία το σώμα επιτρέποντας ταυτόχρονα την ευχέρεια των κινήσεων ενώ η αρβύλα θα πρέπει να παράσχει πλήρη εφαρμογή στο πέλμα ταυτόχρονα με την στεγανότητα και την αποβολή κάθε ιδρώτα που θα μπορούσε να ευνοήσει την δημιουργία μυκήτων.

ΥΠΕΞ: Η ελληνική εξωτερική πολιτική καθοδηγείται από σεβασμό σε ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνές δίκαιο

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική καθοδηγείται από σεβασμό σε ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνές δίκαιο, με ενεργό δράση για προώθηση αξιοπρέπειας, ελευθερίας και δικαιοσύνης για όλους» 

τονίζει σε μήνυμά του, μέσω Twitter, το Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τη σημερινή Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 «Ένα κείμενο-ορόσημο υιοθετήθηκε πριν από 74 χρόνια από ΓΣ ΟΗΕ: η Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» επισημαίνει επίσης.

Τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για πόλεμο εναντίον της Ελλάδας

Συνεχίζουν να εξαπολύουν απειλές κατά της χώρας μας οι Τούρκοι όπου σταθούν και όπου βρεθούν. Μετά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος στις 6/12 απαίτησε για άλλη μια φορά την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, διότι σε διαφορετική περίπτωση η γειτονική χώρα θα έρθει μια νύχτα και μάλιστα ξαφνικά, σκυτάλη… πήραν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Εμφανώς ενοχλημένοι οι Τούρκοι από την άσκηση της Ελλάδας στη Λέσβο, άρχισαν πάλι να παραληρούν.

Για την προαναφερόμενη στρατιωτική άσκηση θεωρούν ότι είναι ένα βήμα πριν από τον πόλεμο και προειδοποιούν για εισβολή στα ελληνικά νησιά.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα διεκδικήσει για τελευταία φορά την προεδρία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει για τελευταία φορά μία προεδρική θητεία, ανακοινώνοντας ότι στη συνέχεια θα παραδώσει τη σκυτάλη στους «νέους».

«Θα ξεκινήσουμε την οικοδόμηση του αιώνα της Τουρκίας με την υποστήριξη που ζητάμε για τελευταία φορά προς το όνομά μας από τον λαό μας το 2023», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σαμψούντα το Σάββατο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές του 2023, θα είναι η τελευταία του θητεία.

«Θα παραδώσουμε αυτή την ιερή σημαία στους νέους μας», πρόσθεσε.

ΑΟΖ: Προβληματίζουν οι κινήσεις της Τρίπολης - Πλήρης η σύμπλευση με την Αγκυρα στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου

 ΦΩΤΟ:Την Τουρκία ενοχλεί η παρουσία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο από χώρες που δεν ενστερνίζονται τις αντιλήψεις της. Τελευταίο παράδειγμα, η μεγάλη άσκηση που πραγματοποίησαν αεροσκάφη «Rafale M» από το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» με μαχητικά της ισραηλινής αεροπορίας, στα ανοιχτά του Ισραήλ.

Βασίλης Νέδος

Προετοιμασμένη διά παν ενδεχόμενον είναι η Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση της Τρίπολης εξαπολύει απειλές περιγράφοντας τις έρευνες του «Sanco Swift» για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil / Helleniq Energy στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, ως παράβαση των δικαιωμάτων της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεδομένου ότι οι δηλώσεις αυτές προήλθαν από την υπουργό

9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΩΝ

 

ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Δρ Παντείου Πανεπιστημίου, Οθωμανολόγος/Τουρκολόγος, Νομικός   ΔΡ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Ιστορικός, Κοινωνιολόγος, Συντονιστής Ελληνικού Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών. Συζητούν για τις γενοκτονίες και την Τουρκία

Βασίλειος Μαρτζούκος: Χρειαζόμαστε μεγάλο στόλο-Το Π.Ν. πρέπει να καλύψει περιοχή από Ιόνιο ως Κύπρο

 

Βασίλειος Μαρτζούκος: Χρειαζόμαστε μεγάλο στόλο-Το Π.Ν. πρέπει να καλύψει περιοχή από Ιόνιο ως Κύπρο

Περικλής Νεάρχου: Η Κύπρος μεταξύ αυτοκαταστροφής & στρατηγικής αναβάθμισης - Κρίσιμες οι εκλογές

 

Περικλής Νεάρχου: Η Κύπρος μεταξύ αυτοκαταστροφής & στρατηγικής αναβάθμισης - Κρίσιμες οι εκλογές

Δημήτρης Αγάδης: Οι Κούρδοι θα βγάλουν τον Πρόεδρο στην Τουρκία

 

Δημήτρης Αγάδης: Οι Κούρδοι θα βγάλουν τον Πρόεδρο στην Τουρκία

Σάββας Καλεντερίδης: Οι πολιτικοί να σταματήσουν να φοβίζουν τον ελληνικό λαό | ZOOM (9-12-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε την Τουρκία

Μιχάλης Ιγνατίου, Η πραγματικότητα για την προοπτική πώλησης F-16 στην Τουρκία

 
Βιάζονται οι Τούρκοι να πανηγυρίσουν για την προοπτική πώλησης F-16 στην Τουρκία αλλά και κάποια Ελληνικά μέσα βιάζονται να μεταφέρουν μια άποψη για νίκη της Τουρκιάς στο συγκεκριμένο θέμα δηλώνει ο δημοσιογράφος, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας Μιχάλης Ιγνατίου (https://hellasjournal.com) μιλώντας στο Omega TV Cyprus (http://www.omegatv.com.cy) και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων

Δεσποτόπουλος και Καμπάς για τις τουρκικές προκλήσεις από τα νησιά και τη Θράκης έως… τον καφέ

 

Ο ειδικός του πολιτικού ρεπορτάζ, Γιάννης Πιτταράς που επιστρέφει στην ισχυρή ενημερωτική ομάδα του ΣΚΑΪ, και ο Γιώργος Γρηγοριάδης  που τιμά το ελεύθερο ρεπορτάζ εδώ και 22 χρόνια

Θεοδωρικάκος στον ΣΚΑΪ: Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει κανείς από τον Έβρο | Καλημέρα | 10/12/2022

 

1. Θεοδωρικάκος στον ΣΚΑΪ για παρακολουθήσεις και έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ στα σώματα ασφαλείας
2. Θεοδωρικάκος για επεισόδια σε καταυλισμούς Ρομά: Να σεβαστούν όλοι τις αποφάσεις της δικαιοσύνης
3. Θεοδωρικάκος στον ΣΚΑΪ: Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει κανείς από τον Έβρο

Ο Βασίλης Μαρτζούκος και ο Λάζαρος Καμπουρίδης για τα ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί | 10/12/2022

 

Ο Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ, Βασίλης Μαρτζούκος, και ο αντιστράτηγος ε.α, Λάζαρος Καμπουρίδης, αναλύουν τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη έθεσε ξανά ο Τσαβούσογλου

 

Συνεχίζεται η εμπρηστική ρητορική από πλευράς Άγκυρας με τελευταίο επεισόδιο τη δήλωση του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις.