Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Η Τουρκία πιέζει κρυπτόμενη: Αθέατος πόλεμος νοτίως της Κρήτης – Σε επιφυλακή ενάντια και στη Λιβύη το Π.Ν.

 Η Τουρκία έχει έως τώρα δείξει ότι δεν διστάζει να υποστηρίξει και με στρατιωτικά μέσα όσα διεκδικεί.

Η ένταση με την Τουρκία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Πόσο μάλιστα, όταν πλέον η Λιβύη λειτουργεί ως εντολοδόχος της Άγκυρας και επιχειρεί να βάλει «τρικλοποδιές» στις ενεργειακές έρευνες νοτίως της Κρήτης.

Η μεταβατική κυβέρνησή της δεν δέχεται  τόσο τη «μέση γραμμή» ως εργαλείο οριοθέτησης ΑΟΖ όσο και την επήρεια της Γαύδου, με αποτέλεσμα να αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνες νότια της Κρήτης. Έτσι ανοιχτό είναι  το ενδεχόμενο πέρα από την αντίδραση της Τρίπολης «με τα διαθέσιμα

νομικά και διπλωματικά μέσα» με τα οποία  προειδοποίησε η (υπό εκδίωξη) ΥΠΕΞ, Μανγκούς ότι θα υπερασπιστεί τα θαλάσσια σύνορά της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, να ενεργοποιήσει ως κίνηση  «αντεπίθεσης» τη συμφωνία με την Άγκυρα.

Atalayar Mevlut Cavusoglu ministro Asuntos Exteriores Turquia Al Manqoush ministra Asuntos Exteriores Libia

Και επί του πεδίου αυτό να μεταφραστεί σε «στρατολόγηση»  Τουρκικού σεισμογραφικού το οποίο με άδεια της Λιβυκής κυβέρνησης θα επιχειρήσει έρευνες ακόμα και εντός της περιοχής την οποία με navtex έχει δεσμεύσει η Ελλάδα για το Sanco Swift.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει έτοιμο σχέδιο και στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή με πολεμικά πλοία. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια Τουρκικές φρεγάτες βρίσκονται σε μόνιμη βάση ανοιχτά της Λιβύης και ήδη έχουν μετατρέψει τμήμα  του λιμανιού της Τρίπολης σε μια μικρή ναυτική βάση. Αφού η κυβέρνηση Ντμπειμπά στηρίζει την ύπαρξη της στην Τουρκική αρωγή και ποντάρει στον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία δίνοντας του συνεχώς ανταλλάγματα όπως μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Αφρικανική χώρα.

image145

Αν και η Τουρκία έχει έως τώρα δείξει ότι δεν διστάζει να υποστηρίξει και με στρατιωτικά μέσα όσα διεκδικεί αλλά και τις συμμαχίες της, μια τέτοια κίνηση θεωρείται σίγουρο ότι θα προκαλέσει έντονη αντίδραση του ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil ο οποίος έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα για έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή.

Και δεν είναι τυχαίο ότι τόσο το πανίσχυρο Αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.WBush όχι απλά παραμένει στη Μεσόγειο αλλά πλέει το τελευταίο διάστημα είτε νότια της Κρήτης είτε στην ευρύτερη περιοχή από το Ιόνιο έως την Κύπρο. Πάντα δηλαδή σε απόσταση ‘’επαφής’’ από την περιοχή των ερευνών. Όμως στη Μεσόγειο εξακολουθεί να βρίσκεται και το πυρηνοκίνητο Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle το οποίο τα τελευταία 24ωρα πλέει μεταξύ Ρόδου και Κύπρου συνοδευόμενο πάντα από την  Ελληνική φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ».

Κίνηση εμπλοκής της Τουρκίας όπως εκτιμά η Αθήνα θα είναι υψηλού ρίσκου αφού στην περιοχή ερευνών νότια της Κρήτης οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα με τη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας να βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής». Όμως με δεδομένο τον κίνδυνο η Τουρκία να επιχειρήσει να μεταφέρει και σε αυτή την περιοχή την κρίση ο Στόλος, όπως  έδειξε άλλωστε και στην πρόσφατη άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ» βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση.

ΠΗΓΗ newpost

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου