Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Η Απόβαση στη Νορμανδία

Το συννεφιασμένο πρωινό της 6ης Ιουνίου 1944 πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η μεγαλύτερη αμφίβια επιχείρηση στα στρατιωτικά χρονικά, η απόβαση στη Νορμανδία ή D-Day, όπως έμεινε στην ιστορία.

Επρόκειτο για ένα κρίσιμο πλήγμα εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και, όπως συμφωνούν οι ιστορικοί, ένα από τα σημεία που έκριναν την έκβαση του πολέμου.


Η προετοιμασία για την Απόβαση στη Νορμανδία
 Οι διαφωνίες των Συμμάχων για το αν θα έπρεπε να ασκηθεί πίεση από Νότο προς Βορρά ή να γίνει απόβαση μέσω Μάγχης, προκειμένου να ηττηθεί η Γερμανία, λύθηκαν στη Διάσκεψη της Τεχεράνης (28 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου 1943). Ο Στάλιν, υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ, επέμενε ότι η εισβολή στη Γαλλία ήταν ο μόνος τρόπος να ηττηθεί η Γερμανία.

Αποστομωτική απάντηση από Πομάκους στο ΚΙΕΦ: «Δεν είμαστε Τούρκοι»

Με επιστολή προς τα ΜΜΕ της Θράκης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης Εμινέ Μπορουτζή, δίνει τη δική της απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις της προέδρου του μειονοτικού κόμματος DEB, πως η μειονότητα είναι ... «τούρκική». Η κυρία Μπορουτζή, επισημαίνει πως οι ακραίες τοποθετήσεις της προέδρου του DEB Τσιγδέμ Ασάφογλου δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των συνιστωσών της μειονότητας.

Όταν η KGB ανακάλυψε στην Αίγυπτο μία μούμια που «ίσως δεν ανήκε σε άνθρωπο» (Φωτό - Βίντεο)

Υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με την γνησιότητα και αξιοπιστία του βίντεο και της ιστορίας αυτής.
Υπήρξε μόνο ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε αποκλειστικά από την τηλεόραση των ΗΠΑ από την λεγόμενη εκπομπή (Sci-Fi i) το 1998, είχε τίτλο:
«Το μυστικό της KGB φάκελοι απαγωγών από εξωγήινους»
Είναι πραγματικά δύσκολο να βρεθούν αντικειμενικά αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την ακρίβεια της έκθεσης αυτής.
Οι μόνες έγκυρες γνώμες που παρέχονται είναι από την ίδια την αμερικάνικη τηλεοπτική εκπομπή που κατά το χρόνο της μεταφοράς, σύμφωνα με το οποίο η ομάδα των εμπειρογνωμόνων μετά την αξιολόγηση της ταινίας επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητά του.

Η κυβέρνηση των διαπραγματεύσεων - Η ακύρωση ως κριτήριο εκλογών

Η κυβέρνηση των διαπραγματεύσεων
Του Νίκου Λυγερού

Όταν βλέπουμε την εικόνα που δείχνει η κυβέρνηση αυτήν την περίοδο, τουλάχιστον σε όσους ασχολούνται με τα εθνικά θέματα, πώς θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε τι έγινε με την υπόθεση της Μακεδονίας. Είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση να έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις, ενώ το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να σωθεί ως κόμμα ; Ποιος δεν κατάλαβε ακόμα πώς λειτουργεί ;

Serendipity Μακεδονίας - Η κομματική Βουλή

Serendipity Μακεδονίας
Του Νίκου Λυγερού

Την ώρα που όλοι αναρωτιόντουσαν τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες πολίτες σε ατομικό επίπεδο, γιατί πολλοί από αυτούς είχαν φτάσει σε απόγνωση, εντός της Μακεδονίας, εντός της Θεσσαλονίκης, μια ομάδα ανθρώπων δημιούργησαν το Serendipity Μακεδονίας που ασχολείται με την Έξυπνη Παιδεία. Έτσι έδωσαν το στίγμα ότι η αντίσταση της ιστορίας ξεκινά με πράξεις που σχετίζονται με τη νοημοσύνη και τη μνήμη, με τη στρατηγική και την ιστορία, διότι η Έξυπνη Παιδεία μαθαίνει στους μαθητές τι είναι η συνέχεια της ιστορίας και του πολιτισμού, συμπληρώνοντας τα κλασικά δεδομένα της εκπαίδευσης.