Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

15η Ιανουαρίου 1950.. Και αξίωσαν ΕΝΩΣΗ της Κύπρου μετά της Μητρός πατρίδος.(Βίντεο)

Σαν σήμερα στις 15/01/1950 - ΕΝΩΤΙΚΟ δημοψήφισμα στη Κύπρο με τίτλο «ΑΞΙΟΥΜΕΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Το 95,7% του Ελληνισμού της Κύπρου προσήλθε στους ναούς όπου είχαν τοποθετηθεί οι σχετικοί τόμοι και προσυπέγραψε. Το 4,3% δεν επεθύμησε να προσυπογράψει.

Η πρώτη διπλωματική αναγνώριση της Ελλάδας

Η Αϊτή -το Χαΐτιον, σύμφωνα με τα ελληνικά της εποχής- ήταν η πρώτη κρατική οντότητα που αναγνώρισε την Επανάσταση του '21 και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση, με την επιστολή του προέδρου της Ιωάννου Βόγιερ (Jean Pierre Boyer) προς τον Αδαμάντιο Κοραή, η οποία φέρει ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 1822.
Είχε προηγηθεί επιστολή του Κοραή και άλλων επιφανών Ελλήνων των Παρισίων προς τον Βόγιερ, με την οποία του ζητούσαν βοήθεια για την Επανάσταση, κατόπιν συστάσεων του περίφημου Γάλλου στρατηγού Λαφαγιέτ και του Επισκόπου Βλαισών Γρηγορίου, που είχε επισκεφθεί την περιοχή.
Η Αϊτή, μια φτωχή χώρα της Καραϊβικής, δεν ήταν δυνατόν να στείλει βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά ο πρόεδρός της απάντησε με την ακόλουθο επιστολή, που χαρακτηρίζεται από θερμά αισθήματα για την ελληνική εξέγερση:

«Ποιά ὑφαλοκρηπῖδα στίς διερευνητικές; Γιά τά χωρικά ὕδατα συζητούσαμε!»

«Νά ἐξαιρεθεῖ τό Καστελλόριζο ἀπό τήν ὁριοθέτηση στό Αἰγαῖο, θέλει ἡ Ἄγκυρα» – «Δέν εἶναι σαφῆ τά ὅρια τοῦ Αἰγαίου» – «Δέ φανταζόμασταν πώς ὑπάρχει θέμα χωρικῶν ὑδάτων γιά τό Καστελλόριζο»

ΜΙΑ ΛΙΑΝ ἀποκαλυπτική δημοσία παρέμβαση τοῦ πρέσβεως Παύλου Ἀποστολίδη, ὁ ὁποῖος εἶναι ἀπό τό 2003 γιά 18 ὁλόκληρα χρόνια ὁ ἐπί κεφαλῆς τῆς ἑλληνικῆς διπλωματικῆς ἀντιπροσωπίας στίς διερευνητικές ἐπαφές μέ τήν Τουρκία, ἡ ὁποία θά ἐκπροσωπηθεῖ ἀπό τόν Σεντάτ Ὀνάλ, φέρνει σήμερα στήν δημοσιότητα ἡ «Ἑστία». Τήν ἀνασύρει ἀπό τό ἀρχεῖο τῶν τηλεοπτικῶν ἐκπομπῶν τοῦ Ἀλέξη Παπαχελᾶ, ἔτους 2017, καί τήν ἀξιοποιεῖ γιατί ἡ μαρτυρία τοῦ πρέσβεως εἶναι ἐξόχως σημαντική καί διαφωτιστική. Φωτίζει κατά ἕνα μέρος τόν τρόπο μέ τόν ὁποῖο διεξάγεται ὁ περίφημος διάλογος ὅλα τά προηγούμενα χρόνια καί μᾶς προϊδεάζει ἔν τινι μέτρῳ γιά τήν τακτική πού θά ἀκολουθήσουν οἱ γείτονες στό τραπέζι τῶν διαπραγματεύσεων ἀπό τίς 25 Ἰανουαρίου καί μετά. Ὁ κύριος Ἀποστολίδης ὁμολογεῖ ὅτι

«Ξέφυγε» η Τουρκία: Δέσμευσε με NAVTEX περιοχές σε όλο το Αιγαίο σχεδόν για ένα χρόνο

Κι όμως η Τουρκία συνέχισε να ανεβάζει τον δείκτη της προκλητικότητας με ένα νέο «βομβαρδισμό» από προκλητικές NAVTEX στο βόρειο, κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο, για ασκήσεις με πυρά, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, με εξαίρεση μονάχα εθνικές εορτές και άλλες ενδεικτικές ημερομηνίες, λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Κι ενώ νωρίτερα σήμερα, η τουρκική NAVTEX στην περιοχή της Λήμνου, προκάλεσε αντιδράσεις, οι τουρκικές υδρογραφικές υπηρεσίες φρόντισαν πριν από λίγη ώρα να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, με ένα προκλητικότητα «μπαράζ» νέων NAVTEX που δεσμεύουν περιοχές ανάμεσα σε ελληνικά νησιά σε όλο το Αιγαίο, οι οποίες τίθενται σε ισχύ από αύριο και λήγουν….το Δεκέμβριο του 2021.

Ο δήμαρχος Καλύμνου απαντά στον Πάγκαλο για τα Ίμια – «Αυτή είναι η αλήθεια»

Μια αναλυτική καταγραφή των γεγονότων που, κατά την άποψη του, οδήγησαν στην κρίση των Ιμίων και την εμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων στις δύο βραχονησίδες, κάνει ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης με επιστολή του στο «Πρώτο Θέμα».

Η επιστολή, απεστάλη με αφορμή την προ-δημοσίευση αποσπασμάτων του νέου βιβλίου του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, και σε αυτήν ο Δημήτρης Διακομιχάλης σημειώνει ότι «τα γεγονότα στα Ίμια αποτελούν κεντρικό κρίκο στις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο» και για τον λόγο αυτό όπως επισημαίνει απαιτούνται από όλους ξεκάθαρες και συγκεκριμένες απαντήσεις.

“Ύμνοι” στο Defence News για τη συμφωνία εκπαίδευσης της ΠΑ με την Elbit Systems

Σύμφωνα με άρθρο το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της έγκυρης στα αμυντικά θέματα εφημερίδας Defense News, (του Seth J. Frantzman), συνάφθηκε η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ύψους 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 20 χρόνια, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Στα πλαίσια της συμφωνίας, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει 10 αεροσκάφη τύπου Μ-346. Επιπροσθέτως, η SIBAT, η Διεύθυνση για την Διεθνή Αμυντική Συνεργασία στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, και η Elbit Systems θα υπογράψουν τη συμφωνία για τη δημιουργία ελληνικής σχολής Πολεμικής Αεροπορίας, με πρότυπο τη σχολή της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.

Πολύ σημαντικό: Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα συναντήθηκε με τον πρεσβευτή των ΗΑΕ – Τι συζήτησαν

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα, Γιόσι Αμράνι, συναντήθηκε στην Πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τον νέο εμιρατιανό πρεσβευτή, Σουλαϊμάν Χαμίντ Σαλέμ Αλ Μαζρούι. Πριν την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες αραβικές χώρες του Κόλπου, μια τέτοια συνάντηση θα ήταν αδιανόητη. Σήμερα όμως, με τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας, ειρήνης, συνύπαρξης και συνανάπτυξης στην περιοχή, με την Ελλάδα να επιτελεί τον ιστορικό της ρόλο, δηλαδή της ισχυρής συγκολλητικής ουσίας μεταξύ των λαών της περιοχής, ένας Ισραηλινός πρέσβης κι ένας Άραβας πρέσβης μπορούν να συναντιούνται και να το δημοσιεύουν κι αυτό είναι μεγάλη και διπλή χαρά επειδή συμβαίνει στην Αθήνα, στη σκιά του Παρθενώνα, του αιώνιου ναού της Λογικής.