Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πόλεμος της Ευρώπης 2021-2022...

 

Από Faceof...σκέψεις της χρονιάς που θα περάσει και μια ερασιτεχνική ανάλυση για την χρονιά που έρχεται...

30 ολόκληρα χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στις 26 Δεκεμβρίου 1991, η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν  επανάκτησε τα όρια επιρροής της που και ακόμα, εάν κάποιος θεωρήσει ότι ο ανωτέρω χάρτης δεν είναι σωστός και ειδικά για την περιοχή της Κίνας κάνει λάθος , διότι και αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που η Κίνα ψάχνει εναγωνίως  διέξοδο στον Ειρηνικό και μεγιστοποιώντας την ναυτική της ισχύ να αντιμετωπίσει/εξισορροπήσει την χερσαία Ηγέτη (Heartland Theory) Ρωσία και διασπώντας με την σειρά της την συνοχή του Rimland  (Ευρασιατική Περίμετρο) δρώντας πλέον ως ισχυρό Μέλος της Heartland προσπαθεί να πρωταγωνιστήσει προκαλώντας την άλλοτε παγκόσμια δύναμη του πλανήτη στο πεδίο της.

ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ(Βίντεο)


H Filio Williams, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της Helen, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες.

Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της Φιλιώ Μπαλτατζή βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. 

Η συνέχεια του ελληνικού έθνους και ο Καποδίστριας

Του Γιώργου Καραμπελιά [Άρδην τ. 111]

Τον Απρίλιο του 1823, αφού είχε πλέον ολοκληρώσει τη θητεία του υπό τη ρωσική διοίκηση[1],ο Καποδίστριας, απογοητευμένος από αυτήν και ενθουσιώδης υποστηρικτής της ελληνικής Επανάστασης (ἔξω τούτου, πρέπει νὰ νικήσωμεν ἢ ν’ ἀποθάνωμεν), σε νέα επιστολή του προς τον Ιγνάτιο, μας αποκαλύπτει μια σχετικά άγνωστη πτυχή της δραστηριότητας και της ιδεολογίας του[2]: «…Ἤδη ἀπὸ τοῦ παρελθόντος ἔτους ἡ ἰδέα πονήματος τινὸς περὶ τῆς ἐνεστώσης καταστάσεως τῆς Ἑλλάδος εἶναι τὸ ἀντικείμενον τῶν τερπνοτέρων ἀσχολήσεών μου καὶ τῶν εὐχῶν μου». Για να ετοιμάσει το σύγγραμμά του, «ἐξηκολούθησ(ε) ὑπὸ τὴν σοφὴν διεύθυνσιν τοῦ φίλου (των) Μουστοξύδου ν’ ἀναγινώσκ(ῃ) τὰ παλαιὰ

Η εθνική στρατηγική και το βυζάντιο ως πνευματικό μέγεθος

Από Ευάγγελος Κοροβίνης

Α. Οι δυο αντίπαλες στρατηγικές 

Στην διάρκεια του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αντιπαρατίθενται δυο εθνικές στρατηγικές. Η πρώτη, η εθνοκρατική, απέβλεπε στην απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό όλων των αλύτρωτων Ελλήνων και την ένταξη τους σε ένα, ομοιογενές εθνικά, ελλαδικό κράτος. Η δεύτερη στόχευε στην ανασύσταση του πολυεθνικού Βυζαντίου υπό ελληνική ή έστω ελληνοτουρκική ηγεμονία.

Η εθνοκρατική στρατηγική ήταν προσαρμοσμένη στην αρχή των εθνοτήτων, στην επιδίωξη δηλαδή για την συγκέντρωση όλων των ομοεθνών σε ένα κράτος. Η αρχή των εθνοτήτων κατίσχυσε κάθε άλλου τρόπου κρατικής οικοδόμησης, επειδή αποτελούσε την πεμπτουσία του μοντέλου των διεθνών σχέσεων της θριαμβεύουσας τότε νεωτερικότητας.

Στα πλαίσια του περιρρέοντος εθνοκρατισμού και της αρχής των εθνοτήτων, ο άλλος τύπος εθνικής στρατηγικής, το ιδεώδες της αναβίωσης της Μεγάλης Ανατολής, ήταν ανεφάρμοστος και ουτοπικός. Φαίνεται, βέβαια, ότι αντανακλούσε μια πραγματικότητα της ύστερης τουρκοκρατίας, τα ισχυρά δηλαδή ελληνόγλωσσα δίκτυα κληρικών,

Το ρωσικό αέριο μεταφέρεται αντίστροφα για 6η ημέρα από τον αγωγό Γιαμάλ-Ευρώπη

Ο αγωγός Γιαμάλ-Ευρώπη που συνήθως παραδίδει ρωσικό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη έστειλε το καύσιμο πίσω στην Πολωνία για έκτη συνεχόμενη ημέρα την Κυριακή, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου Gascade.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ροές στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανοπολωνικά σύνορα πήγαιναν ανατολικά στην Πολωνία με ωριαίο όγκο σχεδόν 1,2 εκατ. κιλοβατώρων την Κυριακή και αναμένεται να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Ρωσία προέτρεψε τις ΗΠΑ να μην μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε ζώνη αντιπαράθεσης

Σεργκέι Λαβρόφ: Στη διπλωματία από το 1972, υπουργός Εξωτερικών από το 2004 (oslobodjenje.ba)

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής, δεν θα κάνει την περιοχή των Βαλκανίων άλλη μια ζώνη αντιπαράθεσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως είπε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα η θέση της Ρωσίας στα περιφερειακά ζητήματα στο σύνολό της δεν αλλάζει, συνίσταται στην αναζήτηση λύσεων με βάση τις θέσεις όλων των ενδιαφερόμενων χωρών. Ο υπουργός μίλησε για την απροθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να συζητήσουν τα Βαλκάνια και την κατάσταση γύρω από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρκετή πολιτική βούληση και λόγο να μην μετατρέψει τα Βαλκάνια σε άλλο μέτωπο αντιρωσικής αντιπαράθεσης, διαφορετικά αυτό θα μετατραπεί σε καταστροφικές συνέπειες για την Ευρώπη συνολικά», τόνισε ο Λαβρόφ.

Οι αναφορές για την υγεία του Ερντογάν σε αμερικανική έκθεση: Θα φύγουν οι βάσεις των ΗΠΑ; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

ΠΗΓΗ hellasjournal

Η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου εξέδωσε ειδική έκθεση για την Τουρκία, η οποία καλύπτει μία περίοδο μέχρι την περασμένη εβδομάδα, -εστάλη στους βουλευτές και τους γερουσιαστές στις 17 Δεκεμβρίου.

Αναφέρεται με ακρίβεια στα σημερινά πολλαπλά προβλήματα της χώρας, στη διακυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και τη νομισματική κρίση της Τουρκίας.

Πολλοί παρατηρητές, σημειώνει, εκφράζουν ανησυχίες για την -σε μεγάλο βαθμό- αυταρχική διακυβέρνηση του Τούρκου προέδρου. Και τονίζει ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι η οικονομία της Τουρκίας.

Μάχη του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για τα… μάτια της Τουρκίας! Η αξία του γνωστού “ουδέτερου” στη σύγκρουση

Αποκαλύφθηκε με ποιανού τα χέρια σκοπεύει το ΝΑΤΟ να βοηθήσει το Κίεβο να αποκρούσει την «επιθετικότητα της Ρωσίας», σε περίπτωση υποθετικής στρατιωτικής σύγκρουσης. Λόγος γίνεται για πιθανή συμμετοχή του τουρκικού στρατού – τουλάχιστον αυτό σημειώνουν κάποιες πηγές. Γιατί αναφέρεται συγκεκριμένα η Τουρκία – και γιατί αυτό θέτει την Άγκυρα σε εξαιρετικά άβολη θέση;

ΠΗΓΗ: https://vz.ru/

Η έγκυρη τουρκική έκδοση Haberturk ανέφερε την επιλογή μεταφοράς ειδικής στρατιωτικής μονάδας

Ο Ερντογάν έστησε την «τέλεια παγίδα» στην Κύπρο

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Φρένο στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, προσπαθούν να βάλουν οι ΗΠΑ

Ο τρίτος Αττίλας είναι ήδη εντός των πυλών και είναι ασύγκριτα χειρότερος – κινδυνεύει ολόκληρη η Κύπρος. Προηγήθηκε η εισβολή με τον Αττίλα 1 και 2 το 1974, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχασε το 37% των εδαφών της που έκτοτε τελούν υπό τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.

Μετά την τουρκική εισβολή ακολούθησε ο εποικισμός των κατεχομένων με εποίκους από την Τουρκία, οι οποίοι άλλαξαν τη δημογραφική δομή και ήδη έχουν ξεπεράσει σε πληθυσμό τους Τουρκοκύπριους. Άλλωστε, η εκλογή της μαριονέτας του Ερντογάν που ακούει στο όνομα Τατάρ είναι αποτέλεσμα αυτής της πληθυσμιακής υπεροχής. Οι έποικοι εξέλεξαν τον Τατάρ για να υλοποιήσει τα βρόμικα σχέδια της Άγκυρας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χειροπέδες στον Ερντογάν από τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ εάν αποτύχει το νέο πείραμα για στήριξη της λίρας

Γιάννος Χαραλαμπίδης 

Ο νέος τουρκικός μηχανισμός σταθερότητας και η σύνδεση των κερδών από καταθέσεις με το δολάριο - Πώς ο Τούρκος Πρόεδρος προσδοκά να πετύχει τεχνητή σταθερότητα και ποια σανίδα σωτηρίας μπορεί να του δώσει το Κατάρ με 15 δις δολάρια

Αγοράζει χρόνο και τεχνητή σταθερότητα ο Ερντογάν για να σώσει τη λίρα και την τουρκική οικονομία την ίδια στιγμή κατά την οποία οι ΗΠΑ και η ΕΕ σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό της Τουρκίας περιορίζοντας τις επενδύσεις ως αποτέλεσμα της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας.

Με ποιά λογική η Τουρκία θα κάνει πόλεμο που θα χάσει;(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Έτσι «θα κόψουμε τον βήχα» μια και καλή στην Τουρκία! Με ποιά λογική θα κάνει πόλεμο στον οποίο θα χάσει;

Το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. έθιξε ο Σάββας Καλεντερίδης ο οποίος ξεδίπλωσε τα επιχειρήματά του για την πάταξη του “casus belli” της Τουρκίας .

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του ενημερωτικού ιστότοπου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων, διπλωματίας, εθνικής άμυνας και υπηρεσιών πληροφοριών, Σάββας Καλεντερίδης, στην χριστουγεννιάτικη εκπομπή ZOOM στις 25 Δεκεμβρίου 2021.