Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Το γνωρίζατε; - Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες επέλεγαν να χτίζουν ναούς σε σεισμικά ρήγματα;

Σε βάθος χρόνου οι σεισμοί δίνουν περισσότερα από όσα παίρνουν και οι «απίστευτα έξυπνοι» αρχαίοι Έλληνες αυτό το είχαν αναγνωρίσει και ήθελαν οι πολίτες τους να επωφεληθούν από αυτούς, πιστεύει ο γεωεπιστήμονας Ίαν Στιούαρτ.
Τα σεισμικά ρήγματα είναι πιθανό ότι έπαιξαν ρόλο-κλειδί στη διαμόρφωση του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων, υποστηρίζει ένας Βρετανός γεωεπιστήμονας. Όπως πιστεύει, οι πρόγονοί μας πιθανώς έχτιζαν ναούς, ιερά και άλλα κτίρια μεγάλης γι’ αυτούς σημασίας σκοπίμως σε περιοχές που προηγουμένως είχαν πληγεί από σεισμούς.

Θύμιος Λώλης: Ποιος ήταν ο θρυλικός οπλαρχηγός της Ηπείρου και γιατί ενοχλεί τους Αλβανούς

Ο αϊτός του βουνού και του κάμπου, χαρισματικός ηγέτης και εξαίρετος οπλαρχηγός της Ηπείρου Ευθύμιος Γεωργίου Λιώλης γεννήθηκε στην Κρανιά της Β. Ηπείρου το 1880 και εκοιμήθη στην Αθήνα στις 16.6.1961. Για τους διακεκριμένους άνδρες κάθε γη είναι τάφος («Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος» Αρχαίο ελληνικό ρητό).
Δεν υπάρχει ούτε αρχή ούτε και τέλος στη βιογραφία – ιστορία του οπλαρχηγού του Μακεδονο-Ηπειρωτικού Αγώνος Θύμιου Λιώλη.Οπως δεν υπάρχει αρχή και τέλος στους αγώνες για την λευτεριά της Ελληνικότατης Μακεδονίας και Ηπείρου.

Εικόνες Αποκάλυψης σε Λεμεσό και Λευκωσία – Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα (Βίντεο)

Ώρα 2.20 τα ξημερώματα Τρίτης και στη Λευκωσία γίνεται χαλασμός Κυρίου. Ισχυρές καταιγίδες και έντονη χαλαζόπτωση σαρώνουν τα πάντα.

Το μένος της φύσης αδυσώπητο… καταστρέφει χωρίς διάκριση, μετατρέποντας σε λίμνες και ποτάμια δρόμους, σπίτια και επιχειρήσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας, την Αγλαντζιά, το Στρόβολο, την Έγκωμη και το Καϊμακλί.

Τι λένε οι υποψήφιοι για την ηγεσία του CDU για την πρόταση Σόιμπλε και το Grexit «Κοιτάζοντας πίσω, θα το θεωρούσα ενδιαφέρον να παίζαμε το "τι θα συνέβαινε εάν…"»

Θετικά αποτιμά την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2015, ο υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ενώ η ανθυποψήφιά του Άνεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ υποστηρίζει την στάση που τήρησε τότε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Ο έτερος υποψήφιος, Γενς Σπαν, αποφεύγει να απαντήσει και περιορίζεται να δηλώσει ότι «ίσως να ήταν και καλύτερα» αν είχε πραγματοποιηθεί το «τάιμ άουτ».
Στο ντοκιμαντέρ του ARD με θέμα τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους για την προεδρία του

Σκοπιανή επιτάχυνση και πολιτικές εξελίξεις - Η προκλητικότητα του Ζάεφ

Σκοπιανή επιτάχυνση και πολιτικές εξελίξεις
Του Ν. Λυγερού

Όσοι έλεγαν ότι το Σκοπιανό θα βρει τεράστια εμπόδια στα Σκόπια έχουν ήδη διαψευστεί και το βλέπουμε επίσημα πια με τις τροπολογίες του Σκοπιανού Συντάγματος που γίνονται αποδεκτές η μία μετά την άλλη για τον πολύ απλό λόγο ότι επί της ουσίας το Προσύμφωνο είναι ξεκάθαρα υπέρ των Σκοπίων διότι είναι θεμελιακά κατά του Ελληνισμού. Έτσι οι πολιτικοί που ήθελαν να κρυφτούν πίσω από τις αποφάσεις των Σκοπίων δεν θα μπορέσουν να μην εκτεθούν. Όμως αυτή η επιτάχυνση των Σκοπίων λειτουργεί καταλυτικά για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Διότι θα πρέπει να πάρουν μια θέση και μόνο όσοι είναι στην κυβέρνηση, τη συγκυβέρνηση

Πρόταση περί υδρογονανθράκων στην Αλβανία - Οι μονομανιακοί της γενοκτονίας τους

Πρόταση περί υδρογονανθράκων στην Αλβανία
Του Ν. Λυγερού

Όσο η Αλβανία δεν έχει το ανάλογο από ένα νόμο ανάλογα με τον δικό μας 228/1995 και την τροπολογία του 4001/2011, δεν θα μπορεί πραγματικά να αξιοποιήσει τους υδρογονάνθρακες της ΑΟΖ σε τοπικό επίπεδο. Διότι φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη διαφθορά ακόμα και στην κεντρική εξουσία. Έτσι ένας νόμος που θα είναι ξεκάθαρος όσον αφορά στη διαχείριση των απολαβών τουλάχιστον σε επίπεδο περιφερειών είναι απαραίτητος για το μέλλον. Αρκεί βέβαια να το θέλει πραγματικά η εξουσία να δίνει το 5% των απολαβών της από τα έσοδα που θα έχει η εταιρεία ανάδοχος του θαλασσίου οικοπέδου της εξόρυξης.

Δομές Γενοκτονιών - Η ακεραιότητα της Ισπανίας - Η αντιπαράθεση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Δομές Γενοκτονιών
Του Ν. Λυγερού


Όταν εξετάζουμε γενικά τις γενοκτονίες, είναι δυνατόν να εντοπίσουμε κοινές δομές. Στη συνέχεια πρέπει να χτίσουμε στρατηγικές αντιμετώπισης για να τις εμποδίσουμε να αφανίσουν αθώους. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η αντίσταση τελειώνει ενώ η αντεπίθεση αρχίζει, επίσης ότι η μνήμη σβήνεται ενώ η νοημοσύνη γράφει. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η μνήμη χωρίς την υποστήριξη της νοημοσύνης πεθαίνει. Έτσι μια θυματολογική προσέγγιση των γενοκτονιών δεν επαρκεί διότι ασχολείται μόνο με την καταγραφή της μνήμης και δεν εξετάζει τη γεωπολιτική