Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Το στρατήγημα του Ξενοφώντα, η συντριβή των βαρβάρων, σωτηρία Μυρίων…

Έχοντας εκτελέσει μια απίστευτη πορεία, οι Μύριοι, κατάφεραν να φτάσουν στην ελληνική πόλη της Τραπεζούντας, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί οι κάτοικοι τους ζήτησαν τη βοήθειά τους, ώστε να επικρατήσουν έναντι των αντιπάλων τους. Βασικός εχθρός ήταν οι Δρίλες, ένα ακόμα βαρβαρικό φύλο, που κατοικούσε στην περιοχή μεταξύ Κερασούντας και Τραπεζούντας. Εναντίον των Δριλών οι Έλληνες ανέλαβαν μεγάλης κλίμακας επιχείρηση. Με επικεφαλής τον Ξενοφώντα συγκεντρώθηκαν 5.000 περίπου στρατιώτες και με Τραπεζούντιους οδηγούς, επέδραμαν στη χώρα των Δριλών. Οι Δρίλες εθεωρούντο οι καλύτεροι πολεμιστές της περιοχής. Οι Έλληνες επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά και κυρίευσαν πολλές θέσεις και οχυρά των Δριλών.

Οι τελευταίοι τότε συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσά τους, μια περιτειχισμένη κώμη, κτισμένη σε μία άκρως απόκρημνη τοποθεσία, προστατευμένη από μία βαθιά χαράδρα. Η εκπόρθηση της πόλης αυτής παρουσίαζε μεγάλες δυσκολίες. Οι άνδρες θα έπρεπε να διασχίσουν την χαράδρα και να επιτεθούν από τη μόνη προσβάσιμη πλευρά κατά του ισχυρά επανδρωμένου τείχους της πόλης. Οι Έλληνες πελταστές, αποτελώντας τον προπομπό του κυρίως σώματος, κινούνταν ένα χιλιόμετρο περίπου μπροστά από τους οπλίτες.

Τα εύσημα του Γάλλου ναυάρχου στο πλήρωμα της Φ/Γ Κανάρης στην Επιχείρηση «CLEMENCEAU 21»(Βίντεο -Φωτο)

Στην Γαλλική επιχείρηση «CLEMENCEAU 21» συμμετείχαν πλέον των Γαλλικών, και ναυτικές μονάδες της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Βελγίου

Στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης του ΓΕΕΘΑ για διεύρυνση της συνεργασίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με άλλες χώρες και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του, από την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 04 Μαρτίου 2021 η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΚΑΝΑΡΗΣ ενσωματώθηκε ως πλήρες οργανικό μέλος στην Γαλλική Ναυτική Δύναμη TF-473. Η εν λόγω Ναυτική Δύναμη με πλοίο Διοικήσεως το Αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE, επιχείρησε στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της επιχείρησης «CLEMENCEAU 21».

Στην Γαλλική επιχείρηση «CLEMENCEAU 21» συμμετείχαν πλέον των Γαλλικών, και ναυτικές

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν με εικόνες πολεμικών πλοίων(Βίντεο)

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες είχαν αποκλειστικό στόχο να στείλουν μήνυμα προς την Ελλάδα προέβη το Σάββατο 6 Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα». Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε σε αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων οι οποίοι συμμετείχαν στην άσκηση. 

Παράλληλα όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στους Τούρκους πολίτες το νέο αμυντικό δόγμα της Τουρκίας, το οποίο έχει πλέον ως κέντρο του το ναυτικό, κι όχι την πολεμική αεροπορία όπως συνέβαινε πριν ακυρωθεί η παραλαβή των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ. Μάλιστα ο Ερντογάν διακήρυξη για πρώτη φορά ότι «όποιος είναι κυρίαρχος στις θάλασσες, γίνεται κυρίαρχος του κόσμου».

Αθήνα: Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις φαντασιώσεις, τα fake news και την τουρκική προπαγάνδα για την Αίγυπτο

Η Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δηλώσεις από τη μια πλευρά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί δήθεν πρόσκλησης προς την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, δεν έχουν βρει ανταπόκριση και από την άλλη την ιδιαίτερα αιχμηρή παρέμβαση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών στην πρόσφατη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, στην παρέμβαση του στην υπουργική

Time: Γιατί η αλλοπρόσαλλη διακυβέρνηση Ερντογάν αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο

Τους λόγους για τους οποίους όσο δυσχεραίνει η κατάσταση στην τουρκική οικονομία, τόσο θα αυξάνονται οι επιθετικές τάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγείροντας πρόβλημα για όλο τον πλανήτη, εξηγεί σε άρθρο του στο περιοδικό «Time», ο Ίαν Μπρέμερ.

Συγκεκριμένα σε άρθρο του ο πρόεδρος της Eurasia Group, μίας εταιρίας συμβουλευτικής σε ζητήματα πολιτικών κινδύνων και καθηγητή γεωπολιτικής στη Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Ζητημάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στο περιοδικό «Time», Ίαν Μπρέμερ, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η απρόβλεπτη και ασταθής διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Εερντογάν εγκυμονεί κινδύνους για όλο τον κόσμο.