Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Μικρά Ασία:Σίδη Παμφυλίας

Η Σίδη, σπουδαίο εμπορικό λιμάνι στις ακτές της Παμφυλίας, ήταν μία από τις ισχυρότερες πόλεις της περιοχής κατά την Αρχαιότητα. Έχει ταυτιστεί με τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού κοντά στο σύγχρονο τουριστικό θέρετρο Selimiye, σε απόσταση 70 περίπου χλμ. από την Αττάλεια.

Η ονομασία Σίδη σημαίνει «ρόδι» . Το ρόδι άλλωστε αποτελούσε το επίσημο σύμβολο της πόλης από την πρώιμη ιστορία της μέχρι και την Ύστερη Αρχαιότητα.

Από τη Μυκηναϊκή στην Αρχαϊκή εποχή

Η ίδρυση της αρχαίας Σίδης ανάγεται στη σφαίρα του μύθου.

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

 Για το ένδοξο, χιλιόχρονο βυζάντιο, η, άλλως όπως αποκαλείται το ελληνικό μεσαιωνικό κράτος έχω να πω τα εξής:
Ονομάστηκε Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος. Η ονομασία ήταν καθαρά για διοικητικούς και για λόγους κατοχύρωσης της αυτοκρατορίας, ένα είδος πνευματικών δικαιωμάτων δηλαδή. Ήταν πράγματι πολυεθνικό, πατούσε, όμως, σε περιοχές, οι οποίες ανήκαν παλαιότερα στα Ελληνιστικά κράτη του Βασιλείου των Σελευκιδών, του Βασιλείου των Πτολεμαίων, αλλά και στην κυρίως Ελλάδα και στην Βαλκανική εν γένει. Στις περιοχές αυτές, εκτός των Ελλήνων, η συντριπτική πλειοψηφία των άλλων λαών είχαν ως γλώσσα συνεννόησης την Ελληνιστική Κοινή, η οποία τότε ήταν παγκόσμια γλώσσα.

ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ! Η φωτογραφία με τους Εύζωνες που σπάει κόκαλα έξω από τη Βουλή – Σε ποιους απέδωσαν τιμές

Εξαιρετικά σχόλια έχει προκαλέσει μια φωτογραφία που δημοσίευσε στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ».(12. Μαΐου, 2017)

Πρόκειται για τη φωτογραφία στη σελίδα 7, που απεικονίζει ένα στιγμιότυπο από τη χθεσινή διαμαρτυρία στη Βουλή των μελών του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών.
Την ώρα λοιπόν της διαμαρτυρίας τους διέρχεται από μπροστά τους ο Δεκανέας Αλλαγής και ο συνοδός με τους δύο Εύζωνες φρουρούς του Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτου, οι οποίοι μόλις πριν από μερικά λεπτά είχαν αλλαχθεί και επιστρέφουν στην έδρα της Προεδρικής Φρουράς, στο «Στρατόπεδο Τζαβέλλα» της Ηρώδου Αττικού.

H NASA αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο θα εποικιστεί ο Άρης μέχρι το 2030!

Μαγνητική ασπίδα θα λειτουργήσει ως μία μαγνητόσφαιρα και απώτερος στόχος είναι να επιτρέψει τη ροή νερού σε υγρή μορφή, στην επιφάνεια του πλανήτη, όπως λένε οι επιστήμονεςΈνα φιλόδοξο σχέδιο για τη γαιοπλασία του πλανήτη Άρη, δημιουργώντας μία μαγνητική ασπίδα γύρω του, ώστε να μπορεί στο μέλλον να εποικιστεί ανακοίνωσε η NASA.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο θα προστατεύσει τον Άρη και παράλληλα θα δημιουργήσει μία νέα ατμόσφαιρα στον κοντινότερο γείτονα της Γης.

Αρχαία Θαύματα της Μηχανικής: Πέντε από τις μεγαλύτερες πέτρες που έχουν «κοπεί» στην αρχαιότητα

Αναστάσιος Ντίνος 
Από το apocalypsejohn

Ενώ πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι οι πολιτισμοί που ζούσαν χιλιάδες χρόνια πριν στην Γη δεν ήταν εξελιγμένοι και ικανοί για πολλά πράγματα, η αλήθεια είναι ότι είχαν απίστευτες γνώσεις που τους επέτρεπαν να δημιουργήσουν μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του πλανήτη μας. Πώς το έκαναν αυτό παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο που οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν.

Από την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και την Αμερική, σχεδόν όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν θεόρατα βράχια με ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις και να τα χαράξουν και τοποθετήσουν στη θέση τους, σαν σύγχρονοι μηχανικοί.

Οι ωραιότεροι αρχαίοι Ελληνικοί Ναοί

Στέκουν αγέρωχοι στους αιώνες, θυμίζοντάς σε όλη την ανθρωπότητα το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού.

Οι αρχαίοι Έλληνες αρχιτέκτονες υπήρξαν άριστοι τεχνίτες και οικοδόμησαν ναούς και μνημεία, εντυπωσιάζουν ακόμα και σήμερα, χιλιετίες μετά.

Παρά τα δεινά, του πολέμους και τις καταστροφές, πολλοί αρχαίοι ναοί κατάφεραν να διατηρηθούν σε πολύ καλή κατάσταση.

Ιερό και Ναός του Ολυμπίου Διός

Είναι ένα από τα σπουδαιότερα και πιο πολυσύχναστα ιερά της αρχαίας Αθήνας, η τύχη του οποίου συνυφάνθηκε με τις πολιτειακές μεταβολές που σημειώθηκαν στην πόλη ανά τους αιώνες. Βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ακροπόλεως, στο νότιο τμήμα της πόλης (περιοχή Ιλισσού). Βορείως του τεμένους διερχόταν δρόμος με γεωμετρικούς τάφους, ενώ στα νότια του ιερού ανακαλύφθηκαν προϊστορικά όστρακα καθώς και κεραμεική των αρχαϊκών και κλασσικών χρόνων.

Οι ενδείξεις που προκύπτουν από τις ανασκαφικές έρευνες χρονολογούν τις απαρχές της λατρείας του Διός στην περιοχή στους πρώιμους ιστορικούς χρόνους. Μέσα σε έναν μεγάλο, ορθογώνιο περιτειχισμένο χώρο στέκονται μέχρι σήμερα 15 τεράστιοι κορινθιακοί κίονες, που κάποτε περιέβαλλαν τον μεγαλοπρεπή ναό του Ολυμπίου Διός («Ολυμπιείον»).

Ο Μύθος και η Ονομασία του Αιγαίου Πελάγους

Στο μύθο του Αιγαία του μυθικού βασιλιά της Αθήνας μαθαίνουμε ότι όταν ο Θησέας, έφυγε για την Κρήτη με σκοπό να σκοτώσει τον Μινώταυρο, του ζήτησε αν είχε καταφέρει να επιζήσει από το Λαβύρινθο,να αλλάξει τα πανιά του πλοίου του στην επιστροφή. Ο Θησέας ταξίδεψε για την Κρήτη με μαύρα πανιά. Το σημάδι ότι σκότωσε τον Μινώταυρο θα ήταν να έχει άσπρα πανιά το πλοίο στην επιστροφή.Ο Αιγαίας, σύμφωνα πάντα με το μύθο, περίμενε στο Σούνιο να επιστρέψει ο γιος του από την Κρήτη και να μπορεί να δει το πλοίο από μακριά.Όμως, ο Θησέας, παρ' ότι είχε σκοτώσει τον Μινώταυρο, ξέχασε να αλλάξει τα πανιά.

O Θεμιστοκλής της Επανάστασης - Masterclass σχέσεων Ελλάδας - Λιβύης

O Θεμιστοκλής της Επανάστασης
Του Ν. Λυγερού

Μια χούφτα ανδρών σ’ ένα καΐκι διασχίζει τη νύχτα της θάλασσας μέσα στην απόλυτη σιωπή. Ακούγονται μόνο τα κουπιά που καρφώνουν τα κύματα μ’ ένα μοναδικό στόχο: τη ναυαρχίδα της βαρβαρότητας. Όμως αυτή παραμένει κρυφή, χαμένη μέσα στα κατάρτια που έμοιαζαν με δένδρα ενός σκοτεινού δάσους, διότι η σελήνη απουσίαζε.

Ναύτες: Πώς θα βρούμε τη ναυαρχίδα μέσα στη μαύρη θάλασσα;

Κανάρης: Θα μας φωτίσει ο Θεός.

Ναύτες: Τόσα χρόνια είμαστε μόνοι.

Κανάρης: Τώρα όμως είμαστε μαζί του.

Η βασιλική επιστολή - Το κτήμα του Κανάρη

Η βασιλική επιστολή
Του Ν. Λυγερού

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης δεν ήξερε να παρακαλά, ούτε ο Γεώργιος Α'. Έτσι όταν είδαν ότι η Βουλή δεν ήταν έτοιμη να αλλάξει τα δεδομένα της εξουσίας, δεν πήγαν να παρακαλέσουν κάποιον. Με τη βασιλική επιστολή ανακοίνωσαν σε όλους ότι η άφιξη του βασιλιά δεν είχε κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα και αυτός δεν είχε καμία υποχρέωση να παραμείνει στην πατρίδα υπό ένα καθεστώς που δεν ακολουθούσε τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για τη συνέχεια του έργου της απελευθέρωσης. Έτσι ο Κανάρης με την ίδια του την υπογραφή ήρθε να ενισχύσει αυτή την απόφαση ενός δίκαιου που ήθελε να σώσει τους αθώους από τη βαρβαρότητα μέσω μιας στρατηγικής του χρόνου κι όχι μόνο του χώρου.