Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

«Περπατώντας» ξανά στο Γεφύρι της Πλάκας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αναστήλωση και αποκατάσταση του Γεφυριού της Πλάκας στον ποταμό Αραχθο στην περιοχή των Τζουμέρκων, έργο δύσκολο και για πολλούς πρωτόγνωρο, καθώς δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη.

Για την αναστήλωσή του αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί κονίαμα χωρίς τσιμέντο, κι αυτή ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία, καθώς χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες δοκιμαστικά μέχρι να καταλήξουν οι ειδικοί στο πλέον κατάλληλο υλικό, με τη σωστή σύνθεση, που θα διασφαλίσει στο έργο τη μεγαλύτερη δυνατή αντοχή στον χρόνο και ντις καιρικές συνθήκες. Εξαρχής, όμως, ο στόχος ήταν το Γεφύρι της Πλάκας να γίνει όπως ήταν πριν από την κατάρρευσή του το απόγευμα της 1ης Φεβρουαρίου 2015 εξαιτίας τρομερής κακοκαιρίας.

Συστάσεις Μακρόν σε Ερντογάν για Λιβύη και Κύπρο

Την ξεκάθαρη και ομόφωνη καταδίκη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης σε σχέση με την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών, αλλά και των τουρκικών ενεργειών σε σχέση με την Κύπρο, υπενθύμισε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το απόγευμα της Παρασκευής με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, οι δύο αρχηγοί κρατών εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία σε σχέση με την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ και σημείωσαν την ανάγκη αποφυγής μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης της κατάστασης.

Tύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή: Το λάβαρο της μάχης ανέβηκε σε τζαμί του Ιράν - Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ (Βίντεο)

Στον τρούλο του τζαμιού της πόλης Jamkaran του Ιράν κυματίζει για πρώτη φορά μια κόκκινη σημαία που συμβολίζει τις επερχόμενες άγριες μάχες.

Το συγκεκριμένο τζαμί, που βρίσκεται στην περιοχή Qom του Ιράν και θεωρείται ένας από τους ιερότερους χώρους για τους Σιίτες μουσουλμάνους σε ολόκληρη την γη. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, η έπαρση του λάβαρου αποτελεί «κάλεσμα», αλλά και «προειδοποίηση».

Εκστρατεία της Αιγύπτου κατά της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη - Τηλεφωνική επικοινωνία του Αιγυπτίου ΥΠΕΞ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

Την απόφαση να καταγγείλει στα Κοινοβούλια των χωρών του ΝΑΤΟ το Τουρκικό Κοινοβούλιο για την απόφασή του να εγκρίνει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, πήρε η Αιγυπτιακή Βουλή.
Σε επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Επιτροπής Καρίμ Νταρουΐς δήλωσε ότι η επιτροπή εργάζεται για να απευθυνθεί στα Κοινοβούλια των χωρών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, για να τους διευκρινίσει το παράνομο της απόφασης της Τουρκίας και την απειλή που αυτή θέτει για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου, γράφει η Egypt Independent.

AOZ: Η αρχή της επόμενης πραγματικότητας - Η τελετή της υπογραφής στο Ζάππειο

AOZ: Η αρχή της επόμενης πραγματικότητας
Του Ν. Λυγερού

Τελικά ο αγωγός που μερικοί δεν τόλμησαν να ονειρευτούν έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει την πραγματικότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι μία επιπλέον απόδειξη ότι όταν ένα έργο γίνεται κοινού ενδιαφέροντος, λόγω Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεπερνά όλα τα εμπόδια όσο δύσκολα και αν είναι. Η υπογραφή του Προσυμφώνου που προετοίμασε η ιστορική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι και αυτή στο ίδιο αποδεικτικό πλαίσιο. Αποτελεί το όλο όραμα μια τεράστια σφαλιάρα στην ηττοπάθεια και το ραγιαδισμό που είχαν

Η χαρά της Ελληνικής ΑΟΖ - Η υπογραφή του Προσυμφώνου ΔΕΠΑ-Energean

Η χαρά της Ελληνικής ΑΟΖ
Του Ν. Λυγερού

Μπορεί ο τίτλος να ξαφνιάζει όσους δεν ασχολήθηκαν πραγματικά με την Ελληνική ΑΟΖ, αλλά είναι σίγουρα απόλυτα κατανοητός σε όσους πάλεψαν για την ύπαρξή της. Κι αυτή η χαρά είναι ακόμα πιο μεγάλη και περιγράφεται δύσκολα, διότι αποτελεί ταυτόχρονα μία αντεπίθεση του Ελληνισμού σε όλα τα εργαλεία της προπαγάνδας της ιδεολογίας, του ραγιαδισμού και της ηττοπάθειας που προσπάθησαν τόσα χρόνια να μας καθυστερήσουν, αλλά μάταια. Όλοι οι αγωνιστές και οι μαχητές της Ελληνικής ΑΟΖ είχαν ραντεβού με την ιστορία κι

Η νέα περίοδος της Ελληνικής ΑΟΖ - Η δικαίωση του αγώνα της ΑΟΖ

Η νέα περίοδος της Ελληνικής ΑΟΖ
Του Ν. Λυγερού
 
Με την πολλαπλή υπογραφή όλων των κρατών που συμμετέχουν και βρίσκονται στην πορεία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο για την Ελληνική ΑΟΖ. Είναι ένα σπουδαίο βήμα υλοποίησης ενός οράματος δεκαετίες. Διότι και ο αγωγός πέρασε από μία φάση δυσπιστίας ειδικά από τους ηττοπαθείς και τους ραγιάδες που ποτέ δεν πίστεψαν ούτε στις δυνάμεις μας, ούτε στις πρωτοβουλίες που περνάμε για να ξεπεράσουμε τις