Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

AOZ: Η αρχή της επόμενης πραγματικότητας - Η τελετή της υπογραφής στο Ζάππειο

AOZ: Η αρχή της επόμενης πραγματικότητας
Του Ν. Λυγερού

Τελικά ο αγωγός που μερικοί δεν τόλμησαν να ονειρευτούν έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει την πραγματικότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι μία επιπλέον απόδειξη ότι όταν ένα έργο γίνεται κοινού ενδιαφέροντος, λόγω Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεπερνά όλα τα εμπόδια όσο δύσκολα και αν είναι. Η υπογραφή του Προσυμφώνου που προετοίμασε η ιστορική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι και αυτή στο ίδιο αποδεικτικό πλαίσιο. Αποτελεί το όλο όραμα μια τεράστια σφαλιάρα στην ηττοπάθεια και το ραγιαδισμό που είχαν
ενισχυθεί λόγω καθυστερημένης ιδεολογίας. Τώρα βλέπουμε τα πρώτα βήματα της υψηλής στρατηγικής να υλοποιούνται στον τομέα της ενέργειας μέσω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων των ΑΟΖ. Είναι και μία τεράστια δικαίωση για τον Τάσσο Παπαδόπουλο που είχε κατηγορηθεί για όσα έλεγε για την ΑΟΖ και το φυσικό αέριο. Έτσι τώρα όλα γίνονται. Άφησε ιστορία στον Ελληνισμό και τώρα βλέπουμε το μέλλον της χάρη στη στρατηγική που ποτέ δεν σταμάτησε όσο δύσκολες κι αν ήταν οι συνθήκες. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι πλέον μία σκακιέρα που ενεργοποιείται με την πρωτοφανή καινοτομία χάρη στον αγωγό ΕastMed.

Η τελετή της υπογραφής στο Ζάππειο
Του Ν. Λυγερού
 
Η τελετή της υπογραφής στο Ζάππειο μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ δεν ήταν μόνο ιστορική αλλά και όμορφη. Ο συντονισμός των τριών αρχηγών των κρατών ακόμα και στο dressing code που μόνο τυχαίο δεν ήταν, αλλά αντιθέτως συμβολικό που δείχνει και την διορθωτική πράξη που έγινε σε σχέση με όλες τις προσπάθειες καθυστέρησης που έγιναν λόγω λανθασμένης ιδεολογίας. Οι τρεις χώρες δημιούργησαν ένα ανθεκτικό πλαίσιο που ενισχύθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού πλήρωσε ακόμα και την τελευταία μελέτη κατά 50%. Τώρα θα έχουμε και την πρόσθεση της Ιταλίας, αλλά και της Αιγύπτου. Με άλλα λόγια είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος μιας διαδικασίας. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τους τρεις αρχηγούς κρατών. Χαρήκαμε επίσης διότι έγινε αναφορά στους προηγούμενους υπουργούς ενέργειας που συμμετείχαν σε αυτό το όραμα ξεπερνώντας τα κομματικά εμπόδια. Έτσι έχουμε πραγματικά μια ιστορική ημέρα που δημιούργησε μια στρατηγική διακλάδωση. Έχουμε λοιπόν ένα γεγονός που ξεπερνά τα προηγούμενα συμβάντα και παραγωγή ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου