Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Η απελευθέρωση της Κορυτσάς – Σαν Σήμερα το 1912

Σαν σήμερα, στις 7 Δεκεμβρίου 1912 ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται στην Κορυτσά (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος).

Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) η Στρατιά Μακεδονίας στράφηκε προς τη Δυτική Μακεδονία. Το Υπουργείο Στρατιωτικών συνέστησε στον Αρχηγό της Στρατιάς Διάδοχο Κωνσταντίνο να συνδυάσει τις επιθετικές του ενέργειες εναντίον των Τούρκων στην περιοχή του Μοναστηρίου με τις αντίστοιχες σερβικές, με σκοπό τη γρήγορη εκκαθάριση της καταστάσεως και την αιχμαλωσία των τουρκικών δυνάμεων που συμπτύσσονταν προς νότια.

Σύμφωνα με τις απόψεις της Κυβερνήσεως, που τις έκανε γνωστές στη Στρατιά, υπήρχε κίνδυνος οι τουρκικές δυνάμεις σε περίπτωση διαφυγής τους να τραπούν προς την Ήπειρο και να ενισχύσουν την τουρκική φρουρά των Ιωαννίνων.

«Μνήμες Μικράς Ασίας – Πόντου: 1922-2022»: Μαθητικός διαγωνισμός με τέσσερις προσωπικότητες στο επίκεντρο

Μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας και η Ειδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου διοργανώνουν πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό.

Μαθητές και μαθήτριες Β’ και Γ’ Γυμνασίου καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο με θέμα «Μνήμες Μικράς Ασίας – Πόντου: 1922-2022».

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, κεντρικό θεματικό πεδίο αποτελεί ο δημιουργικός προβληματισμός σχετικά με τις χριστιανικές ρίζες και την παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

«Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική»

Ελληνικό Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών :

«Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική»

Του Δρα Αντώνη Παυλίδη, Συντονιστή του «Ελληνικού Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών

Το Ελληνικό Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών, οργανώνει φέτος μεγάλη εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα, στις 9 Δεκεμβρίου, που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως «ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων των Γενοκτονιών και αποτροπής του εγκλήματος της Γενοκτονίας».

Οι προσπάθειες του Δικτύου ξεκινούν το 2008, όταν με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν δύο διεθνή συνέδρια, με τον ίδιο τίτλο: «Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική», πρώτα στην Κομοτηνή του 2008 και στη συνέχεια στην Αθήνα, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής το 2010. Ο χρόνος πραγματοποίησης αυτών των συνεδρίων είναι πολύ σημαντικός, γιατί προηγήθηκε, λίγους μήνες πριν το πρώτο συνέδριο, η έγκριση του ψηφίσματος του I.A.G.S. (Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών Μελετητών Γενοκτονιών), το Δεκέμβρη του 2007, όπου αναγνωρίστηκαν οι τρεις Γενοκτονίες, δηλαδή των χριστιανικών λαών της Ανατολής. 

Πολεμικό Ναυτικό: Διοργανώνει το «1ο Συνέδριο Ναυτικής Ισχύος» – Δείτε το πρόγραμμα

Μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία έγινε γνωστή από το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, διοργανώνει το «1ο Συνέδριο Ναυτικής Ισχύος», που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 στο «Ίδρυμα Ευγενίδου» επί της Λεωφόρου Συγγρού 387, στο Παλαιό Φάληρο Αττικής.

Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι «Η Θαλάσσια Ισχύς ως Συντελεστής Εθνικής Ισχύος» και αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας της ναυτικής συνιστώσας στη συνολική εθνική ισχύ με έμφαση στους τομείς της διπλωματίας, της γεωστρατηγικής, της οικονομίας και της στρατιωτικής στρατηγικής.

Λιβύη – Επιχείρηση Ειρήνη: «Βατράχια» του Πολεμικού Ναυτικού κάνουν ρεσάλτο σε ύποπτα πλοία (Φωτό)

Της Επιχείρησης «Ειρήνη» ηγείται ο υποναύαρχος Fabio Agostini, ως διοικητής επιχειρήσεων της ΕΕ και η έδρα της βρίσκεται στη Ρώμη, στην Ιταλία.

Η Επιχείρηση «Ειρήνη» και το ρεσάλτο Ελλήνων «βατράχων» του Πολεμικού Ναυτικού σε πλοία ανοιχτά της Λιβύης για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες για μεταφορά όπλων από και προς τη συγκεκριμένη χώρα, κόβουν την ανάσα.

Η Επιχείρηση «Ειρήνη» έχει ως κύριο καθήκον της την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ με τη χρήση εναέριων δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων.

Ειδικότερα, η αποστολή διεξάγει, σύμφωνα με την απόφαση 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιθεωρήσεις σκαφών στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρουν όπλα ή συναφές υλικό προς και από τη Λιβύη.

Η πρώην καγκελάριος Μέρκελ παραδέχεται αποτυχίες στην πολιτική της απέναντι στην Ρωσία

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ παραδέχτηκε ότι υπήρξαν αποτυχίες στην πολιτική της έναντι της Ρωσίας.

«Έπρεπε να είχαμε αντιδράσει πιο γρήγορα απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, που θα κυκλοφορήσει αύριο Πέμπτη.

Τα σχόλια της Μέρκελ αναφέρονταν στη ρωσική κατοχή και προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, όταν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είχαν συμφωνήσει να δαπανήσουν το 2% του ΑΠΕ τους για την άμυνα.

Το παρασκήνιο των συνομιλιών Μητσοτάκη - Ράμα

 Αλεξία Τασούλη

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο», για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Έντι Ράμα και τις συζητήσεις ανάμεσα στους ηγέτες Ελλάδας και Αλβανίας.

«Δεν αποδόθηκαν όπως έπρεπε» δήλωσε ο Εντι Ράμα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη συνέντευξη που έδωσε όπου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ψευδή στοιχεία.

Η συνάντηση πήγε καλά και υπήρξε συμφωνία ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι ένα θέμα πρωτίστως πολιτικό και αν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί να ξεπεραστεί ο σκόπελος με τις τεχνικές εκκρεμότητες ως προς την επήρεια των νησιών βόρεια της Κέρκυρας.

Μητσοτάκης: Η επίσκεψη στην Χειμάρρα, την Λειβαδιά και την Δερβιτσάνη θα γίνει όσο πιο άμεσα γίνεται

 Υπόσχεση ότι η επίσκεψή του στην Χειμάρρα, την Λειβαδιά και την Δερβιτσάνη θα γίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Instagram. Η συγκεκριμένη επίσκεψη ακυρώθηκε, καθώς λόγω κακών καιρικών συνθηκών δεν ήταν δυνατή η πτήση ελικοπτέρου.

«Τα είπαμε, τα συμφωνήσαμε. Η επίσκεψη στην Χειμάρρα, την Λειβαδιά και την Δερβιτσάνη θα γίνει όσο πιο άμεσα γίνεται!», γράφει ο πρωθυπουργός στη λεζάντα ενός βίντεο με τον ίδιο και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, που δημοσίευσε στα social media.

«Δυστυχώς ο πιλότος μας ενημέρωσε σήμερα το πρωί ότι μάλλον ο καιρός θα είναι κακός αύριο και

Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, δεν συνάπτουμε παράνομα και ανυπόστατα μνημόνια

Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ απαντώντας στις αιτιάσεις του Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης πως η χώρα μας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματά της νότια της Κρήτης.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για σημερινή ανακοίνωση του λιβυκού Υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επεσήμανε η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο σε αντίθεση «με όσους  συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα «μνημόνια» που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις το Υπουργείο Εξωτερικών που εξέδωσε ανακοίνωση μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων 

 «Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έχουν απορριφθεί επανειλημμένως στο σύνολό τους με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που η Ελλάδα έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω απειλών πολέμου, έχουν καταδικασθεί στο σύνολό τους και από τη Διεθνή Κοινότητα», προσθέτει.

Βασίλης Παπαστεργιάδης: Μία αληθινά "Μεγάλη Ελλάδα"-Οι απίστευτες δράσεις των Ελλήνων της Αυστραλίας

 
Βασίλης Παπαστεργιάδης: Μία αληθινά "Μεγάλη Ελλάδα"-Οι απίστευτες δράσεις των Ελλήνων της Αυστραλίας

Χαράλαμπος Τσιλιώτης: Έγκλημα χωρίς τιμωρία-Δεμένα τα χέρια της Ελλάδας με τη Συμφωνία των Πρεσπών

 

Χαράλαμπος Τσιλιώτης: Έγκλημα χωρίς τιμωρία-Δεμένα τα χέρια της Ελλάδας με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κώστας Γρίβας, Οι συνοδοιπόροι Άραβες και οι Άριοι Πέρσες δυνητικοί αντίπαλοι της Τουρκίας

 

Δεν είναι αντίπαλος της χώρα μας το Ισλάμ στο σύνολό του. Δεν το εκφράζει η Τουρκία. Δεν χρειάζονται υπεραπλουστεύσεις δηλώνει ο καθηγητής Γεωπολιτικής της σχολής Ευελπίδων Κώστας Γρίβας

Δ. Καραϊτίδης: Κοντά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία και την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο

 
Ο Πρέσβης Επί Τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης μιλάει στο NaftemporikiTV

Σάββας Καλεντερίδης: Ευθείες απειλές Τσαβούσογλου & προσβολή Ράμα στην Ελλάδα (6-12-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Ευθείες απειλές Τσαβούσογλου και προσβολή Ράμα στην Ελλάδα

Αλέξανδρος Μαλλιάς, Ζητείται μπέσα από την Αλβανική Πολιτική ηγεσία στα θέματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

 

Μια λέξη που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και ο Αλβανικός λαός είναι περήφανος για αυτή είναι στο κέντρο της συζήτησης μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας δηλώνει ο Πρέσβης επί τιμή και Κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης Αλέξανδρος Μαλλιάς μιλώντας στον Παύλο Τσίμα και την εκπομπή Ημερολόγιο στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ

Προκαλεί ξανά η Λιβύη: Ανεύθυνες έρευνες υδρογονανθράκων της Ελλάδας | Ειδήσεις Μεσημβρινό Δελτίο | 07/12/2022

 


1. Προκαλεί ξανά η Λιβύη: Ανεύθυνες έρευνες υδρογονανθράκων της Ελλάδας
2. Τσαβούσογλου για τα F-16: Οι ΗΠΑ μας υποστηρίζουν
3. Ελλάδα - Αλβανία: Κοντά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ
4. Πολίτες του Ράϊχ: Ποια είναι η οργάνωση που σχεδίαζε πραξικόπημα στη Γερμανία

Κογκρέσο ΗΠΑ: η σύσταση για τα F-16 και τα «πανηγύρια» στην Τουρκία

 

Κογκρέσο ΗΠΑ: η σύσταση για τα F-16 και τα «πανηγύρια» στην Τουρκία

Διάβημα της Λιβύης για τις έρευνες της ExxonMobil νοτιοδυτικά της Κρήτης | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 07/12/2022 | OPEN TV

 
1. Διάβημα της Λιβύης για τις έρευνες της ExxonMobil νοτιοδυτικά της Κρήτης
2. Τουρκικά F-16: Αποσύρθηκε από το τελικό κείμενο το «μπλόκο» της τροπολογίας του Κρις Πάπας
3. Τσαβούσογλου: Εξαιρετικά θετικό ότι δεν υπάρχει αρνητικό στοιχείο για την Τουρκία
4. Συνάντηση Μητσοτάκη Ράμα: Συγγνώμη από τον Αλβανό πρωθυπουργό
5. Ακροδεξιοί σχεδίαζαν πραξικόπημα στη Γερμανία, 25 συλλήψεις
6. Καυστικό άρθρο της Le Monde για τον Ερντογάν

Τι αναφέρουν τα τουρκικά πρωτοσέλιδα | Ώρα Ελλάδος 07/12/2022 | OPEN TV

 

1. Το Αμερικανικό Κογκρέσο για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά
2. Τι αναφέρουν τα τουρκικά πρωτοσέλιδα
3. Ο Παναγιώτης Παστουσέας για τα F-16 και τις κινήσεις της Τουρκίας

Ο επίσημος χάρτης με τα νησιά που θέλει η Τουρκία να αποστρατικοποιηθούν | Σήμερα | 07/12/2022

 

1. Η σημασία της συνάντησης Ράμα - Μητσοτάκη
2. Πέτρες κατά ασθενοφόρου από Ρομά στο Ζευγολατιό - Μετέφερε διασωληνωμένο ασθενή
3. Ο επίσημος χάρτης με τα νησιά που θέλει η Τουρκία να αποστρατικοποιηθούν
4. Πολεμικές απειλές Τσαβούσογλου: «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει... ξαφνικά μια νύχτα»
5. Δ. Καιρίδης για ελληνοτουρκικά: «Είναι αδιανόητο οι ευρωπαϊκές βουλές να αδιαφορούν»
6. Επεισόδια μεταξύ Ρομά και αστυνομικών - 10 αστυνομικοί ελαφρά τραυματισμένοι