Ελληνικό Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών :
«Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική»
Του Δρα Αντώνη Παυλίδη, Συντονιστή του «Ελληνικού Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών
Το Ελληνικό Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών, οργανώνει φέτος μεγάλη εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα, στις 9 Δεκεμβρίου, που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως «ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων των Γενοκτονιών και αποτροπής του εγκλήματος της Γενοκτονίας».
Οι προσπάθειες του Δικτύου ξεκινούν το 2008, όταν με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν δύο διεθνή συνέδρια, με τον ίδιο τίτλο: «Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική», πρώτα στην Κομοτηνή του 2008 και στη συνέχεια στην Αθήνα, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής το 2010. Ο χρόνος πραγματοποίησης αυτών των συνεδρίων είναι πολύ σημαντικός, γιατί προηγήθηκε, λίγους μήνες πριν το πρώτο συνέδριο, η έγκριση του ψηφίσματος του I.A.G.S. (Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών Μελετητών Γενοκτονιών), το Δεκέμβρη του 2007, όπου αναγνωρίστηκαν οι τρεις Γενοκτονίες, δηλαδή των χριστιανικών λαών της Ανατολής.
Πρωτεργάτης της σύνταξης του ψηφίσματος ήταν η Ελληνοαμερικανίδα, αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Thea Halo, η οποία συμμετείχε και στα δύο συνέδρια. Σ’ αυτά τέθηκαν σε ενιαίο πλαίσιο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι Γενοκτονίες των χριστιανικών λαών της Ανατολής (Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων) και παράλληλα αποφασίστηκε η ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινής στρατηγικής για τη διεθνή αναγνώριση και αποκατάστασή τους.
Τα συνέδρια αυτά δέσμευαν τους οργανωτές τους να προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου, που θα προωθεί τα πορίσματά τους. Έτσι δημιουργήθηκε το Ελληνικό Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών, που ενεργοποιήθηκε περισσότερο μετά το 2015, όταν, μετά από πρόταση της Δημοκρατίας της Αρμενίας, ο ΟΗΕ όρισε την 9η Δεκεμβρίου, ως ημέρα μνήμης, όπως αναφέρεται πιο πάνω. Από τότε και για κάθε σχεδόν χρόνο την ημέρα αυτή, οργανώνονται από το Δίκτυο σχετικές εκδηλώσεις με επίκεντρο το αίτημα για διεθνή αναγνώριση και αποκατάσταση των τριών Γενοκτονιών, με την έκδοση σχετικών ψηφισμάτων, που επιδίδονται στη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα και αποστέλλονται σε φόρα και προσωπικότητες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το Ελληνικό Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών, που συγκροτήθηκε αρχικά από στελέχη που εκπροσωπούσαν τις οργανώσεις των τριών χριστιανικών λαών της Ανατολής (Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας, Αρμενίων και Ασσυρίων), προχωράει στο επόμενο βήμα, τη διεύρυνσή του με νέα στελέχη και από άλλους χώρους, αλλά και ανεξάρτητες προσωπικότητες, για να επιβεβαιωθεί η αρχή ότι η Γενοκτονία, ως ζήτημα που αναφέρεται στο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα στη ζωή, δεν αφορά μόνο τους Πόντιους ή τους Μικρασιάτες ή τους Αρμένιους, αλλά όλους τους Έλληνεςκαι φυσικά όλη την ανθρωπότητα. Παράλληλα σχεδιάζει τη μετεξέλιξη της δομής και της λειτουργίας του και τη σύνδεσή του με φορείς και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε η δράση του να γίνει πιο αποτελεσματική.
Όπως αναφέρουμε αρχικά, το Ελληνικό Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιώνγια φέτος πραγματοποιεί εκδήλωση στον ιστορικό γι’ αυτό χώρο της αίθουσας της Παλαιάς Βουλής την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου και ώρα 17.30. Εκεί θα μιλήσουν: Ο κ. Άγγελος Συρίγος, Διεθνολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Υφυπουργός Παιδείας και ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος, Οθωμανολόγος / Τουρκολόγος και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα θα στείλει το πρόσωπο- σύμβολο του αγώνα μας, η Αμερικανίδα συγγραφέας ποντιακής και ασσυριακής καταγωγής Thea Halo. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ένας άνθρωπος που συμμετείχε με τον ίδιο ρόλο και στα δύο συνέδρια, καθώς και στις περισσότερες ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης, ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, τότε υπεύθυνος της εκπομπής της ΕΤ3 «Ανιχνεύσεις». Ας είμαστε όλοι εκεί.
INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION
ΠΗΓΗ professors-phds
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου