Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

«Μνήμες Μικράς Ασίας – Πόντου: 1922-2022»: Μαθητικός διαγωνισμός με τέσσερις προσωπικότητες στο επίκεντρο

Μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας και η Ειδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου διοργανώνουν πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό.

Μαθητές και μαθήτριες Β’ και Γ’ Γυμνασίου καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο με θέμα «Μνήμες Μικράς Ασίας – Πόντου: 1922-2022».

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, κεντρικό θεματικό πεδίο αποτελεί ο δημιουργικός προβληματισμός σχετικά με τις χριστιανικές ρίζες και την παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Ως οδηγούς θα έχουν τέσσερις προσωπικότητες:

  • Τον Μέγα Βασίλειο, αρχιεπίσκοπο Καισαρείας.
  • Τον Ευθύμιο, επίσκοπο Ζήλων.
  • Τη Φιλιώ Χαϊδεμένου, Μικρασιάτισσα πρόσφυγα.
  • Τον Νίκο Καπετανίδη, δημοσιογράφο, εκδότη και εθνομάρτυρα.

Το βίντεο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 6 λεπτά. Οι συμμετοχές μπορεί να είναι ατομικές ή σε ομάδες έως τριών ατόμων, υπό την επίβλεψη ενός/μιας εκπαιδευτικού.

«Μέσα από τη δημιουργία τους οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και να προβληματιστούν σχετικά με τη σημασία και την επικαιρότητά του στη σύγχρονη ζωή, αντλώντας έμπνευση ιδίως από τη ζωή και το έργο των προσωπικοτήτων στις οποίες εστιάζει ο διαγωνισμός» αναφέρεται στην προκήρυξη. Επιπλέον, θα εξοικειωθούν με την επιστημονική και ιστορική έρευνα.

Οι συμμετοχές θα γίνονται δεκτές έως τις 28 Φεβρουαρίου. Όσοι και όσες διακριθούν, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, θα λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει επίσκεψη στο Ναύπλιο.

ΠΗΓΗ  pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου