Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

96 χρόνια μετά το μαρτυρικό θάνατο του Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσόστομου

Μικρά Ασία, Σμύρνη. Τέλη Αυγούστου 1922.
Η Σμύρνη καίγεται. Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος Καλαφάτης, μοιράζει τρόφιμα στο ποίμνιό του που δοκιμάζεται και απευθύνει το τελευταίο του κήρυγμα από τον άμβωνα της ιστορικής εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής.
Στρατιώτες τον συλλαμβάνουν και τον φυλακίζουν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
Ο Γάλλος δημοσιογράφος Rene Ρuaux, στο βιβλίο του «Ο θάνατος της Σμύρνης» που κάλυψε τα γεγονότα για την εφημερίδα «Le Τemps», περιγράφει τη σκηνή της άγριας δολοφονίας του.

Ο Δίσκος της Φαιστού και η ερμηνεία των συμβόλων του

Ο δίσκος της Φαιστού βρέθηκε το 1908 στα ερείπια του παλαιού Μινωικού ανακτόρου της Φαιστού στην Κρήτη 

Στις 3 Ιουλίου του 1908, ο Ιταλός αρχαιολόγος Λουΐντζι Περνιέ (Luigi Pernier), έκανε μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις σχετικά με τα μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας...
 
Η ανακάλυψη έγινε στην Μινωική πόλη της Φαιστού (νότια Κρήτη), και το εύρημα είναι ο περιβόητος δίσκος της Φαιστού.

Επέστρεψε στην Ελλάδα μαρμάρινη επιτύμβια στήλη από το Λονδίνο

Επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα μια μαρμάρινη ενεπίγραφη επιτύμβια στήλη αττικού εργαστηρίου, η οποία είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα και εντοπίστηκε να πωλείται σε δημοπρασία αρχαιοτήτων του Οίκου Sotheby΄s στο Λονδίνο.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει με ανακοίνωσή του ότι «την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018, επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα μια μαρμάρινη ενεπίγραφη επιτύμβια στήλη αττικού εργαστηρίου, η οποία είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα και εντοπίστηκε να πωλείται σε δημοπρασία αρχαιοτήτων του Οίκου Sotheby΄s στο Λονδίνο».
«Το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες από τις διωκτικές Αρχές και σε συνεργασία με τις δικαστικές Αρχές, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διεκδίκησή της. Η στήλη παραδόθηκε τελικά από τον οίκο

Μεγάλα επεισόδια και καταστροφές στη Θεσσαλονίκη - Στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ (Εικόνες & Βίντεο)

Φωτογραφία: Εurokinissi
Mεγάλα επεισόδια με χημικά, μολότοφ και πετροπόλεμο ανάμεσα σε διαδηλωτές και την Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη.
Αρχικά το απόγευμα ομάδα περίπου 50 διαδηλωτών που ήταν συγκεντρωμένοι στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου κινούνται προς το Βελλίδειο έκαναν επίθεση για να πλησιάσουν τον χώρο που θα μιλούσε ο πρωθυπουργός.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν ήδη αποκλείσει το συνεδριακό κέντρο, προσπαθώντας να τους αποτρέψουν από το να πλησιάσουν εκεί. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και η κατάσταση ήταν  έκρυθμη. Σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον μια προσαγωγή.

Τραμπ σε Apple: Κατασκευάστε τα προϊόντα σας στις ΗΠΑ, όχι στην Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον όμιλο Apple να κάνει την παραγωγή των συσκευών του στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι στην Κίνα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην υποστεί ο όμιλος τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο που είναι σε εξέλιξη.
«Οι τιμές (των προϊόντων) της Apple μπορεί να αυξηθούν λόγω των τεράστιων δασμών που ίσως επιβληθούν στην Κίνα», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος σε ένα tweet, αφότου απείλησε χθες, Παρασκευή, να φορολογήσει όλες τις εισαγωγές από την Κίνα, την οποία κατηγορεί για «αθέμιτες» εμπορικές πρακτικές.

Ο Capital Intelligence Ratings αναβάθμισε την Κύπρο

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Capital Intelligence Ratings (CI Ratings) ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ξένο νόμισμα στο ‘BB’ από ‘ΒΒ-‘ και της βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης σε ξένο νόμισμα στο ‘Β’.
Την ίδια ώρα επαναβεβαίωσε τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας σε “θετικό” ορίζοντα.
Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις συνεχιζόμενες εύρωστες οικονομικές επιδόσεις, μια ανάπτυξη η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των ψηλότερων στην Ευρωζώνη και καλύτερα από τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα, την ικανοποιητική πρόσβαση της κυβέρνησης στις διεθνείς χρηματαγορές και τη βελτιωμένη δημοσιονομική διαχείριση, καθώς και τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα.

Συνελήφθησαν οι γυναίκες που βανδάλιζαν μουσεία στην Αθήνα

Ετοιμάζονταν για νέο «χτύπημα» - Βρέθηκαν μπουκάλια με λάδι στην τσάντα τους
Στην σύλληψη δυο γυναικών που φέρονται να βανδάλιζαν μουσεία στην πρωτεύουσα προχώρησε η αστυνομία το πρωί της Κυριακής (09/09).
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής ενώ ετοίμαζαν νέο «χτύπημα» στον συγκεκριμένο χώρο.
Ο φύλακας του μουσείου υποψιάστηκε τις δυο γυναίκες που κινούνταν περίεργα και για αυτό ενημέρωσε την Αστυνομία.
Οι αστυνομικοί «εγκλώβισαν» τις δύο γυναίκες, αποκλείοντας κάθε έξοδο διαφυγής τους, και αφού τις έλεγξαν εντόπισαν μπουκάλια με λάδι στις τσάντες τους.

Πληροφορίες για σύλληψη Τούρκου στρατιωτικού στον Έβρο - Αναφορές ότι ήταν οπλισμένος

Πληροφορίες για τη σύλληψη ενός Τούρκου στρατιωτικού στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Έβρο μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το inevros.gr, σήμερα το πρωί γύρω στις 11:00, συνελήφθη από το Ελληνικό περίπολο (στην περιοχή των Φερών) Τούρκος στρατιωτικός και μάλιστα οπλισμένος, ο οποίος είχε μπει σε ελληνικό έδαφος.

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Ανθρωπότητα δεν μοντελοποιείται με κοινωνίες

Του Ν. Λυγερού

Η τροποποίηση ενός κώδικα δεν έχει ως στόχο την καταστροφή αλλά τη βελτιστοποίηση ή ακόμα και την αναβάθμισή του. Όσοι μπερδεύουν την καταστροφή με την τροποποίηση δεν έχουν βασικές έννοιες πληροφορικής. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν μιλάμε για θέματα τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά με τις φιλοσοφικές προσεγγίσεις που αφορούν στις μελλοντικές εξελίξεις. Διότι με μια τόσο μονοδιάστατη προσέγγιση και χωρίς τεχνικές γνώσεις, το μόνο που μπορούν να παράγουν για ν’ αγγίξουν άτομα, είναι να χρησιμοποιήσουν τεχνικές καταστροφολογίας και στο τέλος να μας πουν ότι δεν είναι βέβαια αυτής της κατηγορίας. Άρα το θέμα μας είναι γιατί να επηρεαζόμαστε από τέτοιες ιδέες και γιατί να δίνουμε αξία σε τέτοιες γνώσεις; Η γενίκευση της κοινωνίας δεν αγγίζει την Ανθρωπότητα και κατά συνέπεια δεν έχει νόημα η εφαρμογή κοινωνικών μοντέλων πάνω της.

Οι ρωσικές επιδιώξεις για την Ουκρανία - Άλλο ιστορία κι άλλο σενάριο

Οι ρωσικές επιδιώξεις για την Ουκρανία
Του Ν. Λυγερού

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης δεν ήταν μόνο η απελευθέρωση χωρών από τον σοβιετικό ζυγό και τη βαρβαρότητα. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι αυτή η κατάρρευση έγινε λόγω Ρωσίας ενώ είναι σε αυτή τη χώρα που υπήρξε το μεγαλύτερο γεωπολιτικό τραύμα διότι αυτή η χώρα κυριαρχούσε πάνω στις άλλες 14. Η Σοβιετική Ένωση είχε διαλύσει τη Ρωσία με την βαρβαρότητά της αλλά πολλοί Ρώσοι έπαθαν ένα γεωπολιτικό σοκ όταν έχασαν την επιρροή τους πάνω σε αυτές τις χώρες. Οι τρεις βαλτικές χώρες που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Γεωπολιτικές ανισορροπίες - Από τη Βουδαπέστη του 1994 στην Κριμαία του 2014

Γεωπολιτικές ανισορροπίες
Του Ν. Λυγερού


Κάθε κοινωνικό σύνολο που δεν έχει πάχος χρόνου, θεωρεί ότι η πραγματικότητα είναι σταθερή, ομαλή και ισορροπημένη. Όμως όταν εξετάζουμε πολεμολογικά την πραγματικότητα και χρονοστρατηγικά την ιστορία, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν όχι μόνο αλλαγές φάσης μα και αλλαγές κύκλου. Η μελέτη της Ανθρωπότητας δείχνει ότι δεν είναι η ειρήνη που είναι σταθερή αλλά ο πόλεμος και αυτός είναι χαμαιλεοντικός με την έννοια του Clausewitz. Κατά συνέπεια οι γεωπολιτικές ισορροπίες είναι μια ψευδαίσθηση κι είναι πιο σωστό να μιλούμε για γεωπολιτικούς συμβιβασμούς και γεωπολιτικές ανισορροπίες.