Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Μικρασιατική Καταστροφή: Η ζωή πριν από τον ξεριζωμό τα είχε όλα – Τραγούδι, χορό, δουλειές αλλά και βεγγέρες

ΦΩΤΟ:Εικόνα από το φωτογραφικό-ιστορικό λεύκωμα του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού «Η Καλαμαριά στο Μεσοπόλεμο 1920 - 1940. Πρόσφυγες. Δημιουργώντας τη νέα Πατρίδα».

Ο θησαυρός των πληροφοριών διασώζονται στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, στην Καλαμαριά

Βεγγέρα το βράδυ με σύκα, καρύδια και κουβέντα, ζεστασιά από το μαγκάλι, δουλειές στο χωράφι, τα κουκούλια, τη θάλασσα και τον αργαλειό αλλά και γιορτές με φαγητό, τραγούδι και χορό είχε η ζωή των Μικρασιατών πριν τον ξεριζωμό. Λεπτομέρειες της καθημερινότητάς τους σώζονται και μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες που σώζονται στο πολύτιμο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης.

Ερημώνουν τα ακριτικά νησιά γιατί κάποιοι αρνούνται την τηλεκπαίδευση

Ερημώνουν τα ακριτικά νησιά γιατί κάποιοι αρνούνται την τηλεκπαίδευση

«Θα πρέπει ή να αφήσω τα παιδιά μου αμόρφωτα ή να εγκαταλείψουμε την ΓΑΥΔΟ. Και αν εγκαταλείψω την Γαύδο, όπως γίνεται σε όλα τα μικρά νησιά, θεωρώ υπόλογο το Υπουργείο Παιδείας»

Μητέρα ανήλικου από την Γαύδο

Το International Hellenic Association,  ένας μη κερδοσκοπικός μη κομματικός οργανισμός, βοηθάει την Ελλάδα με 17 διάφορες επιτροπές.  Μεταξύ αυτών είναι και η επιτροπή  των Μικρών Ακριτικών Νησιών. Σκοπός αυτής της επιτροπής είναι να βοηθήσει αυτά τα 8 νησάκια (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι, Γαύδος, Αρκιοί, Ψέριμος, Τέλενδος, Θύμαινα) τα οποία έχουν ερημώσει κυρίως εξαιτίας της έλλειψης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι ξεχασμένοι εγκλωβισμένοι γαντζωμένοι στη γη τους: Η χρηματοκρατία έναντι της μνήμης και η βολική λήθη

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι στρατηγικές αναλύσεις, οι γεωπολιτικές θεωρήσεις, οι ιστορίες για το πώς θα συμπεριφερθεί ο Ερντογάν, τι θα γίνει με τα ενεργειακά, εάν θα προλάβει η Κύπρος το τρένο των εξελίξεων, που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή, είναι πλέον ζητήματα της καθημερινότητας, αλλά και «υψηλής πολιτικής». Την ίδια ώρα, υπάρχει μια άλλη καθημερινότητα, που δεν θα πρέπει να έρχεται στο μυαλό μας μόνο στις μεγάλες γιορτές, στις επετείους. Είναι εκείνη των εγκλωβισμένων, των συγγενών αγνοουμένων, αυτών που επιμένουν να κουβαλούν μνήμες. Αυτές οι μνήμες, οι οποίες χάνονται στην… άλλη καθημερινότητα. Χάνονται στις άλλες προτεραιότητες, της μεγαλομανίας και του χρήματος. Η χρηματοκρατία έναντι της μνήμης. Οι μπίζνες έναντι της όποιας άλλης «θυσίας». Μια βολική λήθη…

¨Οι καταπιεσμένες κοινότητες στον κόσμο μόνο από την Τουρκία έχουν προσδοκίες ! ¨(Βίντεο)

Σε ομιλία που έκανε ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου σε εκπροσώπους συλλόγων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, είπε διάφορα, μεταξύ των οποίων σημειώσαμε τα εξής :

Ο σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία και αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, έδειξαν για μία ακόμη φορά πως εμείς δεν είμαστε ένα έθνος που να αφεθούμε στο έλεος τρίτων
Πρέπει να είμαστε δυνατοί. Πρέπει να διαθέτουμε δική μας ισχύ, δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι κανέναν
…………..
Στον κόσμο υπάρχουν καταπιεσμένες κοινότητες και η μόνη χώρα από την οποία έχουν προσδοκίες είναι η Τουρκία

Η αποσιώπηση μιας νέας εισβολής αποθρασύνει τον επιδρομέα

Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ είναι στραμμένη στο μέτωπο της Ουκρανίας. Είναι στραμμένη στα όσα εκτυλίσσονται στο θέατρο του παραλόγου, του πολέμου. Κι όμως υπάρχουν κι άλλα μέτωπα, που για κάποιο λόγο αποσιωπούνται. Έγινε γνωστό ότι η κατοχική Τουρκία, η οποία έχει αυτο-βαπτιστεί ως χώρα της ειρήνης, ρόλος που της αναγνωρίζεται από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., έχει (ξανά) εισβάλει στο Ιράκ. Όπως ανακοινώθηκε από την Τουρκία, τουρκικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μία νέα επιδρομή στο έδαφος του Ιράκ, από αέρος και ξηράς, με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών, πυροβολικού και ειδικών δυνάμεων. Η νέα αυτή επιχείρηση της κατοχικής επιδρομικής δύναμης φέρει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γράπωμα». 

Η κρίση και το αφασικό πολιτικό σύστημα

Ανάλυση του κινήματος Άρδην

Η κρίση της αποπαγκοσμιοποίησης και η  υστέρηση του πολιτικού συστήματος

Η προηγούμενη κρίση –των μνημονίων– που συνδέθηκε με την πρώτη κρίση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας το 2008– υπήρξε το αποτέλεσμα της κατάρρευσης  του παρασιτικού μοντέλου της επίπλαστης ευημερίας  του «κράτους των κομμάτων».

Η σημερινή σφοδρή οικονομική κρίση είναι κατ’ εξοχήν μια «κρίση αποπαγκοσμιοποίησης»: Οδηγεί δε στην άνοδο του πληθωρισμού, καθώς υπό την συνδυασμένη επίδραση της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα πλεονεκτήματα της παγκόσμιας ανοιχτής οικονομίας έχουν μετατραπεί σε θανάσιμα μειονεκτήματα για την οικονομία και το εισόδημα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ούτε αλήθεια, ούτε ηθική, μόνο συμφέροντα

Νικόλαος Δ. Κανέλλος, Αρθρογράφος
Πρέσβης επί τιμή - Πρώην Πρεσβευτής της Ελλάδας σε Κόσοβο, Σλοβακία, Βιετνάμ Αζερμπαϊτζάν - Αντιπρόεδρος ΕΙΠΔ

Εμείς σταθερά γυρίζουμε την πλάτη στη μόνη σωστή πλευρά της ιστορίας που είναι η δική μας και συμπεριλαμβάνει τη δύναμη μας, το εκτόπισμα μας...

Νιώθω την ανάγκη να γράψω για την Κύπρο και τις μεγάλες δυνάμεις ...

Οι κοινωνικές σχέσεις στην Ελλάδα αλλά και στην λοιπή Ευρώπη τελματώνονται με μοναδικό απόθεμα το συμφέρον, τον εγωισμό,τα ψέμματα, την υποκρισία και τα εμφανή συμπλέγματα κατωτερότητας. Βρείτε ποιος ευθύνεται και τι προκαλεί αυτή την υποτίμηση στην Δύση ή στην Ανατολή.

Ζαχάροβα: Συλλέγουμε στοιχεία για τα εγκλήματα των Ουκρανών

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων κατηγόρησε την Ουκρανία για εγκλήματα κατά αμάχων, ενώ ισχυρίστηκε ότι ρωσόφωνοι πολίτες στο Ντονμπάς κρατούνται όμηροι από όσους έχουν εκπαιδευτεί σε χώρες του ΝΑΤΟ. 

Η Ρωσία διά στόματος Μαρίας Ζαχάροβα, περνά σε επικοινωνιακή αντεπίθεση κατηγορώντας την Ουκρανία για εγκλήματα κατά αμάχων, ενώ χρεώνει στο Κίεβο την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, τόνισε ότι αυτά τα εγκλήματα δεν θα μείνουν ατιμώρητα, ενώ επιτέθηκε στα κράτη που προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, όπως η Νέα Ζηλανδία, καθώς όπως είπε όλα τα χρήματα κατευθύνονται στις τσέπες της «συλλογικής Δύσης».

Παρ’ολίγον τραγωδία σε άσκηση με C-130 – Αλεξιπτωτιστής έμεινε κρεμασμένος στον αέρα έξω από το αεροσκάφος(Βίντεο)

Ένα σοκαριστικό βίντεο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες, καταγράφει την τραγωδία που λίγο έλειψε να σημειωθεί στη διάρκεια άσκησης των Ειδικών Δυνάμεων στην Κύπρο, όταν ένας αλεξιπτωτιστής έμεινε κρεμασμένος στον αέρα έξω από ένα C-130 για μερικά λεπτά.

Όλα ξεκίνησαν όταν το C-130 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Όταν έφτασε στα 5.000 πόδια, άναψε πράσινο φως για τη ρίψη αλεξιπτωτιστών με στατικό ιμάντα.

Ο πρώτος εκ των 40 αλεξιπτωτιστών έπεσε στο κενό από την πλαϊνη πόρτα του αεροσκάφους. Ωστόσο, ο ιμάντας δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο, με συνέπεια ο άντρας να μείνει κρεμασμένος στον αέρα, σε αποσταση 4,5 μέτρων από το αεροσκάφος, καθώς αυτό είναι το μήκος του ιμάντα.

Τι διδάσκει η ταπεινωτική βύθιση του MOSKVA

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η θανάσιμη προσβολή από, κατά τα φαινόμενα, δύο βλήματα ξηράς – επιφανείας Neptune στις 13 Απριλίου, του ρωσικού καταδρομικού MOSKVA (121), ήταν ασφαλώς ένα πλήγμα που προκάλεσε δικαιολογημένα μεγάλη αίσθηση και σχολιάστηκε ευρύτατα. Διάφοροι αναλυτές προσέγγισαν πολύπλευρά την επιτυχή επίθεση, αναδεικνύοντας τις επικρατέστερες υποθέσεις για τις παραμέτρους υπό τις οποίες εξελίχθηκε η αλληλουχία γεγονότων.

Υπάρχουν δύο πτυχές τις οποίες θα επισημάνουμε:

Τα μεγάλα «χαστούκια» του 2020 που έφαγε η Τουρκία στο Αιγαίο, έγιναν συμπεράσματα για την «Γαλάζια Πατρίδα»


Τα Ελληνικά υποβρύχια έπαιξαν τον πλέον καταλυτικό ρόλο στην Ελληνοτουρκική κρίση του 2020, ενώ καθοριστικό ήταν το γεγονός πως όλες οι ανθυποβρυχιακές συσκευές των μέσων του Πολεμικού Ναυτικού, ξετρύπωσαν όλα τα τουρκικά υποβρύχια. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τα σκληρά παθήματα του 2020, που η Ελληνοτουρκική κρίση χτύπησε κόκκινο, μετατρέπονται σε συμπεράσματα και πικρά διδάγματα στο τουρκικό Επιτελείο, που σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μεγάλο μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στηρίζεται σε αυτά.

Πόσο εφικτή είναι η “παρεμβολή” των τουρκικών UAV… που ανενόχλητα δρουν στο Αιγαίο;

Σε συνέχεια του δημοσιεύματος “ΕΛΛΑΔΑ, μια χώρα που έβλεπε τα UAV της Τουρκίας να… την ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ κι απλώς τα κοιτούσε” που προκάλεσε αίσθηση… ας ασχοληθούμε στο δεύτερο μέρος με την απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των τουρκικών UAV. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, περιλαμβάνει την αξιοποίηση συστημάτων όπως το ισραηλινό Drone Dome και άλλα. Καλό θα ήταν να διατηρήσουμε σημαντικές επιφυλάξεις για το εάν τα συστήματα αυτά θα αποδώσουν πραγματικά και θα δικαιολογήσουν τη σημαντική δαπάνη που θα απαιτηθεί για την προμήθειά τους. Εάν η χρήση τους περιοριστεί σε αυτόν τον ρόλο. Τα συστήματα στα οποία γίνεται αναφορά είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση drones. Δηλαδή μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πετούν σε ύψη όχι μεγαλύτερα των 3.000 ποδών συνήθως. Δεν γνωρίζουμε αν η ισχύς εκπομπής τους είναι επαρκής για την παρεμβολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών υψηλότερων επιδόσεων.

Πολεμικό Ναυτικό: Ο εξοπλιστικός σχεδιασμός της δομής κύριων δυνάμεων με 12 φρεγάτες και 6 κορβέτες

Γιάννης Νικήτας

Κατά τη παρούσα φάση δεδομένης της λήψης απόφασης και της επίσημης ενεργοποίησης των συμβάσεων την 30η Μαρτίου για την απόκτηση των 3 κορυφαίων γαλλικών φρεγατών FDI διαμόρφωσης ΠΝ το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) συνεχίζει τον εξοπλιστικό του σχεδιασμό για την ανανέωση του ελληνικού στόλου.

Ρωσία: Mια υπερεκτιμημένη δύναμη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ  Μανωλης Σταυρουλακης 

Μετά την εκδήλωση του φιλορωσικού ρεύματος και σε μερίδα της ελληνικής κοινωνίας, ένα ρεύμα που εκφράστηκε πολιτικά άλλοτε σε υψηλούς ρητορικούς τόνους και άλλοτε με επιδέξιες λεκτικές καντρίλιες

Μετά την εκδήλωση του φιλορωσικού ρεύματος και σε μερίδα της ελληνικής κοινωνίας, ένα ρεύμα που εκφράστηκε πολιτικά άλλοτε σε υψηλούς ρητορικούς τόνους και άλλοτε με επιδέξιες λεκτικές καντρίλιες, αρχίζει να κατακάθεται η επικοινωνιακή σκόνη που αρχικά σηκώθηκε και να εδραιώνεται σε διαρκώς και περισσότερους πολίτες η άποψη, ότι μάλλον αυθαιρετεί κάποιος όταν εκλαμβάνει ως οικονομικά ισοϋψείς Δύση και Ρωσία

Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της αποστολής όπλων στην Ουκρανία

Τα τρία ψέματα του Παναγιωτόπουλου για τα όπλα στην Ουκρανία. Αντί να απολογηθεί στη Βουλή για τις αδιαφανείς διαδικασίες, βάφτισε… «δρομολόγια με στάσεις» τις έξι αποστολές.

Σε κρεσέντο ψευδολογίας επιδόθηκε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να καλύψει τις μυστικές αποστολές όπλων στην Ουκρανία, που έφερε στο φως η «δημοκρατία».

Προκληθείς από την αντιπολίτευση, η οποία ζήτησε μετ’ επιτάσεως εξηγήσεις, μετά και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας, που αποδεικνύει -αν μη τι άλλο- την ύπαρξη σοβαρών

Η ρωσική εισβολή και τα δύσκολα διλήμματα της Αθήνας για τον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας

Νίκος Μελέτης

Η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της Μαριούπολης, που παρά την ηρωική και με αυταπάρνηση αντίσταση των κατοίκων της και του ουκρανικού στρατού, δεν θα μπορέσει να αντέξει στην πρωτοφανή για τον σύγχρονο κόσμο, πολιορκία της επί 50 ημέρες, θέτει σοβαρά διλήμματα και στην Αθήνα σχετικά με το μέλλον του Ελληνισμού στη Μαύρη Θάλασσα συνολικά.

Γιατί Ελληνισμός υπάρχει, όχι μόνο στην Ουκρανία συγκεντρωμένος γύρω από τη Μαριούπολη, αλλά και στην απέναντι ρωσική ακτή της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Νέες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο: Υπερπτήσεις F-16 πάνω από Παναγιά και Οινούσσες

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά

Υπερπτήσεις πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες, στα 10.000 πόδια, πραγματοποίησε, σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου και ώρα 14:57, τετράδα τουρκικών F-16 .

Στη συνέχεια, στις 15:06 συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε και νέες υπερπτήσεις πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες, στα 1.000 πόδια, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προσχέδιο συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου έστειλε στο Κίεβο το Κρεμλίνο

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής πλευράς τόνισε επίσης πως η ουκρανική πλευρά δεν επιδιώκει να «δυναμώσει» τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ενώ σε λίγη ώρα λήγει το νέο ρωσικό τελεσίγραφο των Ρώσων στους τελευταίους Ουκρανούς στρατιωτικούς που παραμένουν ταμπουρωμένοι στο εργοστάσιο Azovstal, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ρωσίας Ντίμιτρι Πεσκόφ αποκάλυψε πως έχει σταλεί στην ουκρανική κυβέρνηση προσχέδιο με ξεκάθαρους διαπραγματευτικούς όρους για τον τερματισμό του πολέμου.

H νέα φάση εισβολής της Ρωσίας - Στόχος η προέλαση και έλεγχος της Αν. Ουκρανίας έως 9 Μαΐου – Τελεσίγραφο στο Azovstal

Ο ρυθμός των ρωσικών επιχειρήσεων συνεχίζει να υποδηλώνει ότι ο Πρόεδρος Putin απαιτεί βιαστική επίθεση για να επιτύχει τους στόχους του, πιθανώς μέχρι την «Ημέρα της Νίκης» στις 9 Μαΐου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επόμενη φάση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που ξεκίνησε 18 και 19 Απριλίου 2022.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν εντατικούς βομβαρδισμούς σε πολλές περιοχές κατά μήκος της πρώτης γραμμής από το Izyum έως το Mykolaiv και ταυτόχρονα προχώρησαν και σε χερσαίες επιθετικές επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα Είναι ο “Καλός Μαθητής” Αλλά η Τουρκία Είναι Αυτή που Αλωνίζει...

Της Μύρνας Νικολαΐδου

Ακόμη και αν η είδηση ότι η Ρωσία αναγνωρίζει τα κατεχόμενα τελικά διαψεύσθηκε, είναι γεγονός ότι η Άγκυρα έχει καταφέρει να διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με την Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Ήδη η Κωνσταντινούπολη έγινε η νέος πόλος έλξης των Τούρκων ολιγαρχών, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση δικαιολογεί την πολιτική των ίσως αποστάσεων που εφαρμόζει με περίσσια θρασύτητα η Άγκυρα. 

"Θα ήμασταν ευτυχείς αν η Τουρκία συμμετείχε στις κυρώσεις και διέκοπτε τις πτήσεις από τη Ρωσία. Αλλά καταλαβαίνουμε αυτή την πραγματικότητα", δήλωσε Ουκρανός διπλωμάτης σε ξένους

O Πούτιν και η ιστορία

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για σχεδόν δύο μήνες, πολύς λόγος γίνεται τώρα για τους Παγκόσμιους Πολέμους του περασμένου αιώνα. Πολιτικοί ηγέτες και ιστορικοί θυμούνται το λουτρό αίματος του 20ου αιώνα για να εξηγήσουν τη μεγάλη προσοχή με την οποία αντιμετωπίζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλά για τον κίνδυνο ενός «τρίτου Παγκοσμίου πολέμου». Απόστρατοι Γερμανοί αξιωματικοί όπως ο ταξίαρχος Έριχ Βαντ, πρώην σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρουν επίσης τον ίδιο κίνδυνο, αλλά σε περίπτωση που δοθούν βαρέα όπλα στους Ουκρανούς.

Εξήρε τα «κατορθώματα» Ερντογάν ο Σοϊλού: Όταν οι άλλοι ασχολούνταν με κορονοϊό, εμείς ανοίγαμε Βαρώσια και Αγία Σοφία

 

Ο τούρκος υπουργός εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού (φωτογραφία αρχείου / Associated Press)
Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, συμμετείχε στο εορταστικό μεταμεσονύχτιο δείπνο Sahur του Παραρτήματος Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τραπεζούντας στην Κωνσταντινούπολη και στην ομιλία που πραγματοποίησε εξήρε τα «ανδραγαθήματα» της κυβέρνησης Ερντογάν όσο ο υπόλοιπος κόσμος ασχολούνταν μόνο με την πανδημία.

Η Ουγγαρία προσεγγίζει την Τουρκία

 

Χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τη Ρωσία, ο Σζιγιάρτο είπε ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο «στην ελπιδοφόρα ολοκλήρωση του πολέμου στην Ουκρανία». [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σζιγιάρτο ταξίδεψε την Τρίτη στην τουρκική πρωτεύουσα για να επισκεφθεί το μελλοντικό εργοτάξιο 3.000 τετραγωνικών μέτρων της νέας πρεσβείας σε ένδειξη ενίσχυσης των σχέσεων με την Τουρκία.

Γερμανία: Επίτροπος στη θυγατρική της τουρκικής Ziraat Bank

 

Η Ziraat έχει δίκτυο θυγατρικών σε πολλές χώρες του εξωτερικού, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, όπου έχει καταστήματα στην Αθήνα, την Κομοτηνή και την Ξάνθη

Επίτροπο στη θυγατρική της τουρκικής τράπεζας Ziraat στη Φρανκφούρτη διόρισε η γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (BaFin) για να διασφαλίσει ότι εφαρμόζει τη νομοθεσία της χώρας για το ξέπλυμα χρήματος.

Γαλλικές εκλογές: Απόψε η τηλεμαχία Μακρόν και Λεπέν - Τέσσερα σημεία «κλειδιά» του debate

 

Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν θα βρεθούν αντιμέτωποι σε μία ακόμα τηλεμαχία, λίγες ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογώνEric Feferberg/Pool Photo via AP, file

Να κερδίσει πόντους στην αποψινή τηλεμαχία εις βάρος του κεντρώου προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα χρειαστεί η ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία Μαρίν Λεπέν, η οποία υπολείπεται εκείνου στην πρόθεση ψήφου.

Μεξικό: Το λίθιο εθνικοποιείται, το μέγεθος των κοιτασμάτων όμως παραμένει άγνωστο

 

Το κοινοβούλιο εθνικοποίησε την Τρίτη κάθε μελλοντική εκμετάλλευση του λιθίου στο Μεξικό, όπου ωστόσο παράγοντες του τομέα επισημαίνουν πως δεν είναι γνωστό το πραγματικό μέγεθος των κοιτασμάτων του συγκεκριμένου ορυκτού, εκ των ων ουκ άνευ για την κατασκευή ηλεκτρικών μπαταριών.

Τουρκία: «Παραβιάζει την κυριαρχία μας, απειλεί την εθνική μας ασφάλεια» λέει το Ιράκ

 

Η στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε χθες η Τουρκία εναντίον θέσεων των Κούρδων μαχητών του PKK σε περιοχές στο βόρειο τμήμα του Ιράκ έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, καθώς αποτελεί σαφέστατη παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας του κράτους και παράλληλα συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το προεδρικό γραφείο του Ιράκ.

Γ. Αδαλής: Θεατές και αθέατες όψεις της τετραπλής παγκόσμιας κρίσης

 

Γιώργος Σαχίνης

Ο κ. Αδαλής εξηγεί στον 98.4, γιατί σε αυτή τη φάση ΗΠΑ και Κίνα έχουν θετικά πρόσημα σε αντίθεση με την Ευρώπη

Β. Λύκος: Ριζική ανατοποθέτηση της παγκόσμιας οικονομίας

 

Γιώργος Σαχίνης

Η Ελλάδα, όπως λέει ο κ. Λύκος, δείχνει να πορεύεται χωρίς ευελιξία και κυρίως χωρίς εθνική στρατηγική

Κώστας Γρίβας: Ο Πούτιν θέλει ξεκάθαρη νίκη που δεν βλέπω να είναι κοντά

 

Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών στην εκπομπή Western με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Φίλης Γ.: Τεράστια διλήμματα για την Τουρκία εάν η κατάσταση πιεστεί και κλιμακωθεί περαιτέρω.

 

Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM αναφορικά με του που βρισκόμαστε στο πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας (19-04-2022 / real.gr).

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Μπαίνουμε σε μία νέα φάση του πολέμου στην Ουκρανία

 

Μπαίνουμε σε μία νέα φάση του πολέμου στην Ουκρανία δηλώνει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος

Λάμπρος Τζούμης, Άρχισε πάλι τα παιγνίδια η Τουρκία στην Θράκη. Ο ρόλος του Τουρκικού προξενείου

 

Άρχισε πάλι τα παιγνίδια η Τουρκία στην Θράκη. Ο ρόλος του Τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Ο Στρατηγός ε.α Λάμπρος Τζούμης μιλάει για την νέα προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει την Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης την οποία ξανά παρουσιάζει σαν Τουρκική

Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε κ. Δένδια! | ZOOM

 

Σάββας Καλεντερίδης: Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε κ. Δένδια!

Στην προηγούμενη εκπομπή ZOOM! Ο Σάββας Καλεντερίδης έκανε μία ανασκόπηση του πολέμου στην Ουκρανία και εκτίμησε ποιό θα είναι το επόμενο επεισόδιο στη σύγκρουση.

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 56η ημέρα εισβολής

 

Αγωνία για 100.000 αμάχους στην πολιορκούμενη Μαριούπολη

Το Κίεβο αναφέρει ότι υπήρξε συμφωνία διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου για γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους