Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Η Απελευθέρωση της Καβάλας

Στις 26 Ιουνίου 1913 τρία πλοία του ελληνικού στόλου αποβίβασαν αγήματα στην Καβάλα και την κατέλαβαν από τους Βουλγάρους δια περιπάτου. Ήταν η πρώτη επιχείρηση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, που «έπαιζε» άνευ αντιπάλου στο Αιγαίο, καθώς οι Βούλγαροι δεν είχαν πλοία στο Αιγαίο και ο Οθωμανικός στόλος ήταν κλεισμένος στα Στενά.
Η Καβάλα είχε καταληφθεί από τους Βουλγάρους τον Οκτώβριο του 1912, κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Οι Βούλγαροι ήθελαν να την κρατήσουν πάση θυσία υπό την κυριαρχία τους για να διασφαλίσουν την πολυπόθητη έξοδό τους στο Αιγαίο.

Η Άλωση της Ρόδου

Ήταν η δεύτερη προσπάθεια των Οθωμανών το 1522 να εκδιώξουν τους Ιωαννίτες Ιππότες από τη Ρόδο και να διασφαλίσουν με την κατάληψη του νησιού την κυριαρχία τους στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Αυτή τη φορά στέφθηκε από επιτυχία, σε αντίθεση με την πρώτη το 1480.
Ο 16ος αιώνας ήταν η περίοδος της μεγίστης ακμής για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό την ηγεσία του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπή. Τη Ρόδο κατείχαν από το 1309 οι Ιωαννίτες Ιππότες (Τάγμα του Αγίου Ιωάννη), απομεινάρια των Σταυροφόρων, που είχαν χάσει και τα τελευταία τους ερείσματα στους Αγίους Τόπους το 1291. Αγόρασαν την πόλη της Ρόδου από τους Γενουάτες και κατόρθωσαν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους σε όλο το νησί, εκδιώκοντας τους Τούρκους.

Παρατημένα και εγκαταλελειμμένα αγάλματα Μακεδονομάχων στη Θεσσαλονίκη

Οι φωτογραφίες αγαλμάτων Μακεδονομάχων, που βρίσκονται στον αύλειο χώρο των Σφαγείων, στη Θεσσαλονίκη, έχουν κατακλύσει εδώ και λίγες ώρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι εικόνες αυτές συνοδεύονται από ποικίλα σχόλια, που κάνουν λόγο για «ξήλωμα αγαλμάτων και επιγραφών από όλη την Ελλάδα, που σχετίζονται με την Μακεδονία και τον Μακεδονικό Αγώνα». Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς τα εικονιζόμενα αγάλματα και οι επιγραφές βρίσκονται στον συγκεκριμένο χώρο εδώ και ένα χρόνο και πλέον και προέρχονται από την πλατεία Μακεδονομάχων, η οποία βρίσκεται στην οδό Αγίας Σοφίας απέναντι από τον Ι.Ν. Παναγίας Αχειροποίητου.

Οι 10 πιο σοφές ρήσεις του Σωκράτη

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μας έχει μάθει ο Σωκράτης είναι ότι δεν μπορείς να διδάξεις σε κανέναν τίποτα. Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά προσπαθείς, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι τους ανθρώπους να σκεφτούν. Να τους βοηθήσεις να ανοίξουν τα μάτια τους και να συνειδητοποιήσουν για όλα αυτά που είναι ικανοί.
Εδώ είναι 10 από τις καλύτερες ρήσεις, μαθήματα ζωής, που μπορούμε να πάρουμε από τον Σωκράτη.

«Θρίλερ» στο Σκοπιανό: Διπλή εμπλοκή στη συμφωνία από Ιβάνοφ και Ε.Ε.

Σκοπιανό | Ειδήσεις: Δραματικές εξελίξεις - Ο Ιβανόφ λέει «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών - «Μετωπική» με τον Ζάεφ που απειλεί με παραίτηση σε περίπτωση που χάσει το δημοψήφισμα - Οι Βρυξέλλες «παγώνουν» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Σκόπια και Αλβανία

Τη στιγμή που το μελάνι στη συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει καλά - καλά στεγνώσει και παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Σκοπίων εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για τη γοργή επίλυση του ονοματολογικού, δύο διαφορετικά εμπόδια μέσα διάστημα λίγων μόλις ωρών έρχονται να «τινάξουν στον αέρα» το Σκοπιανό.

Πρώτη φορά σε Συμπεράσματα ΕΕ ευθύνη της Άγκυρας

«Για πρώτη φορά σε κείμενο Συμπερασμάτων της ΕΕ αποτυπώνεται η ευθύνη της Άγκυρας για Ασφάλεια και Εγγυήσεις», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, που συμμετείχε την Τρίτη στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Όπως ανέφερε σχετικά με τα συμπεράσματα για την Τουρκία που υιοθετήθηκαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, «το κείμενο των Συμπερασμάτων για την Τουρκία που υιοθετήθηκαν σήμερα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, περιλαμβάνει ισχυρά μηνύματα για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και όλες τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις».

CNBC: Κι όμως, ο Ερντογάν μοιάζει πιο ευάλωτος από ποτέ - Πώς αποτιμούν οι αναλυτές το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε άλλη μία θητεία και έχει πλέον ευρύτερες εξουσίες, όμως οι αναλυτές εκτιμούν πως μετά τις εκλογές ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει πιο ευάλωτος, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το CNBC.
Ο Ερντογάν μπορεί να κέρδισε τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 52,5%, η ενίσχυση του ποσοστού του αντιπολιτευόμενου HDP στο 30,8%, αλλά και των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποτελεί «πονοκέφαλο» για τον Τούρκο πρόεδρο.

Συνθήκες απόλυτης φτώχειας για 5.058.000 ανθρώπους στην Ιταλία -Απόλυτο αρνητικό ρεκόρ από το 2005 μέχρι σήμερα

Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας ζουν 5.058.000 άτομα στην Ιταλία, σύμφωνα με έκθεση του ιταλικού στατιστικού ινστιτούτου Istat. Όπως υπογραμμίζει ο ιταλικός Τύπος, πρόκειται για έρευνα που διενεργήθηκε το 2017 και καταγράφεται απόλυτο αρνητικό ρεκόρ από το 2005 μέχρι σήμερα.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την έκφραση «συνθήκες απόλυτης φτώχειας», γίνεται αναφορά σε νοικοκυριά που δεν μπορούν να αγοράσουν τα αναγκαία αγαθά για μια αξιοπρεπή καθημερινή διαβίωση.