Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

CNBC: Κι όμως, ο Ερντογάν μοιάζει πιο ευάλωτος από ποτέ - Πώς αποτιμούν οι αναλυτές το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε άλλη μία θητεία και έχει πλέον ευρύτερες εξουσίες, όμως οι αναλυτές εκτιμούν πως μετά τις εκλογές ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει πιο ευάλωτος, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το CNBC.
Ο Ερντογάν μπορεί να κέρδισε τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 52,5%, η ενίσχυση του ποσοστού του αντιπολιτευόμενου HDP στο 30,8%, αλλά και των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποτελεί «πονοκέφαλο» για τον Τούρκο πρόεδρο.

«Μάλλον όλοι ξεχάσαμε τον υπ’ αριθμόν 1 κανόνα της τουρκικής πολιτικής: ποτέ μην ποντάρεις εναντίον του Ερντογάν. Και παρά μία εκστρατεία με βαρύτητα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος (με τα κρατικά ΜΜΕ να του δίνουν πάνω από 90% του χρόνου κάλυψης), ρίσκαρε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, έκανε μία ισχυρή προεκλογική εκστρατεία και νίκησε», δήλωσε ο Τίμοθι Ας της BlueBay Asset Management σε σημείωμά του, προσθέτοντας: «Μάλλον το γεγονός ότι νίκησε παρά την καλύτερη εκστρατεία που έχει κάνει η αντιπολίτευση εδώ και 16 χρόνια, απλώς υπογραμμίζει την κυριαρχία του AKP και του προσωπικού brand του Ερντογάν».
Όμως αν οι προεδρικές εκλογές ήταν ένας θρίαμβος για τον Ερντογάν, δεν ισχύει το ίδιο και για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν παράλληλα, καθώς το κόμμα του Τούρκου προέδρου έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, αποσπώντας 295 έδρες από τις 600. Αυτό σημαίνει ότι πλέον εξαρτάται από το συνεργαζόμενο εθνικιστικό κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που έχει 49 έδρες. «Ο Μπαχτσελί θα επιβάλει δυσανάλογη επιρροή και ο Ερντογάν θα πρέπει να βαδίσει προσεκτικά», σημειώνει ο Ας.
Από την πλευρά του ο Τζορτζ Ντάισον, αναλυτής της συμβουλευτικής Control Risks για την Τουρκία, παρατηρεί πως τα πράγματα για τον Ερντογάν δεν είναι τόσο ρόδινα όσο φαίνονται. «Περαιτέρω πολιτική αστάθεια αναμένεται στην Τουρκία, παρά την πειστική νίκη για τον πρόεδρο Ερντογάν, εν μέσω αυξανόμενων οικονομικών προβλημάτων και διευρυνόμενων κοινωνικών εντάσεων», αναφέρει σε σημείωμά του.
Και ο Ίαν Μπρέμερ, επικεφαλής πολιτικής ανάλυσης της Eurasia Group, σημείωσε: «Ο Ερντογάν ταρακουνήθηκε από την εκστρατεία της αντιπολίτευσης και θα εργαστεί σκληρά εν όψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου του 2019 για να διατηρήσει την υποστήριξή του»
Ο ίδιος προέβλεψε πως το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ευνοεί την επίλυση του κουρδικού προβλήματος, ούτε τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση. «Ο Ερντογάν δεν θα αισθάνεται αρκετά σίγουρος για να πιέσει για τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις ή να προχωρήσει σε δημοσιονομική σύσφιξη εν όψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου του 2019, ειδικά σε μία στιγμή όπου η χώρα θα αντιμετωπίζει οικονομική επιβράδυνση. Δεν υπάρχει πολλή αισιοδοξία γι’ αυτό φοβάμαι», ανέφερε σε σημείωμά του.

ΠΗΓΗ newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου