Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Ρίμινι: Το ξεχασμένο έπος του Ελληνικού στρατού στην Ιταλία

Εχουν περάσει εβδομήντα πέντε χρόνια από τότε που ένα μικρό ελληνικό εκστρατευτικό σώμα η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία (ΕΟΤ) είχε καθοριστική συμβολή στην προσπάθεια των συμμάχων στην απώθηση των Γερμανών από την ιταλική χερσόνησο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γράφει η Μαρίνα Πετράκη

Η ιταλική πόλη του Ρίμινι κατελήφθη από τους Ελληνες μαχητές έπειτα από σκληρές μάχες με τις δυνάμεις του Αξονα και η ελληνική σημαία κυμάτισε στο δημαρχείο της πόλης. Η κατάληψη του

Αλβανία: Στους 31 νεκρούς και 685 τραυματίες ο απολογισμός του φονικού σεισμού

Στους 31 ανέρχονται οι νεκροί από τον χθεσινό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αλβανία, εκ των οποίων οι 11 στην κωμόπολη της Θουμάνα κοντά στο Δυρράχιο, η οποία δέχτηκε και τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια υπολογίζονται σε πάνω από 20, μεταξύ αυτών τρεις πολυμελείς οικογένειες, και όσο οι ώρες περνούν οι πιθανότητες για επιζώντες λιγοστεύουν.

Απίστευτο! Το βιβλίο του 1937 που πρόβλεψε σωστά το μέλλον!

Πόσο κοντά με στην πραγματικότητα «έπεσαν» βιβλία και ταινίες που περιέγραφαν τον κόσμο του μέλλοντος;

Οι υπολογιστές στο Star Trek έπιαναν ένα ολόκληρο δωμάτιο, αλλά πολλά ήταν τα έργα επιστημονικής φαντασίας που πρόβλεψαν πραγματικά το smartphone!
Εκεί όμως που μπορεί κάποιος να μείνει με το στόμα ανοιχτό είναι στο «Star Maker», το βιβλίο που έγραψε ο  Όλαφ Στάπλεντον, το 1937, αλλά περιέχει ιδέες που θα παίρνατε όρκο ότι πρωτοειπώθηκαν πρόσφατα.
 
Το βιβλίο επικεντρώνεται σε έναν άνθρωπο ο οποίος βρίσκει τον εαυτό του μεταφερόμενο από το

Οι δέκα ελληνικοί μύθοι για το Κυπριακό Ζήτημα: Η Τουρκία σχεδιάζει “Ιμβροποίηση” της Νήσου

Του ΜΙΧΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Et preterea censeo Carthago delenda est
Ειδάλλως:Δέσποτα, μέμνησο των αθηναίων


Το κυπριακό ζήτημα διαχρονικά, για την πολιτική τάξη και το λαό της Ελλάδας, αποτελείται μόνο από μύθους που αποπροσανατολίζουν και εκτρέπουν από την ουσιαστική διαλεχτική ιεράρχηση των σχετικών θεμάτων, των στόχων και της ανάλογης δράσης.

ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι κι αυθαίρετοι οι ισχυρισμοί Τουρκίας για θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο

Νομικά αβάσιμους, εσφαλμένους και αυθαίρετους, στο βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή, χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τους τουρκικούς ισχυρισμούς και την αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες που περιλαμβάνονται στην από 13 Νοεμβρίου επιστολή που Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στα ΗΕ για δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου.

 Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως οι τουρκικοί ισχυρισμοί δεν είναι καινοφανείς και έχουν κατ’ επανάληψη απαντηθεί με επιστολές μας προς τα ΗΕ και επισημαίνει:

Μέρκελ: Δύσκολος, αλλά απαραίτητος εταίρος η Τουρκία - «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνει στο ΝΑΤΟ»

Η Τουρκία είναι «δύσκολος» εταίρος, αλλά πρέπει για γεωστρατηγικούς λόγους να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και περιέγραψε την Συμμαχία ως «σημαντικότερη απ' ό,τι ήταν ακόμη και κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου». Απευθυνόμενη για μια ακόμη φορά εμμέσως στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό», η Μέρκελ επισήμανε ότι η Ευρώπη εξαρτάται ακόμη από αυτό για την ασφάλειά της, ενώ δήλωσε «παρούσα» και για παραμονή της στην Καγκελαρία ως το τέλος της θητείας της.