Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Η εκδίκηση των ελλήνων αεροπόρων για τις σφαγές των Γερμανών στην Κρήτη.- Η παράτολμη επιδρομή και η θυσία του αεροπόρου Αθανασάκη που πέταξε με βλάβη στο Hurricane

Του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Στις 23 Ιουλίου 1943 έλαβε χώρα η επιχείρηση «Θέτις», ο πολυβολισμός γερμανικών στόχων στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Κρήτη από ελληνικά καταδιωκτικά και των δύο Μοιρών Δίωξης της Μέσης Ανατολής (335 και 336).
Η επιχείρηση αυτή ήταν η εκδίκηση για τις σφαγές κατοίκων της μεγαλονήσου από τους κατακτητές και συμμετείχαν συνολικά 17 χειριστές, οκτώ της 335 και εννέα της 336.

Αν και οι εχθρικοί στόχοι χτυπήθηκαν με επιτυχία, οι ελληνικές μοίρες υπέστησαν σοβαρές απώλειες στην Κρήτη.

Κουτάβι 18.000 ετών: Σκύλος ή λύκος το τετράποδο που βρέθηκε στους πάγους της Σιβηρίας;

Σύμφωνα με τα πρώτα τους ευρήματα, η ηλικία του είναι 18.000 ετών και είναι αρσενικό.

Σκύλος ή Λύκος; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν Ρώσοι Παλαιοντολόγοι αναφορικά με τον Ντόγκορ, ένα κουτάβι… 18.000 ετών, το κουφάρι του οποίου διατηρήθηκε σχεδόν άψογα στους πάγους της Σιβηρίας.

Το τετράποδο έχει διατηρήσει σχεδόν στο ακέραιο την γούνα, τα δόντια αλλά και τη μύτη του.

Οι ειδικοί εντόπισαν τον Ντόγκορ κοντά στην σιβηρική πόλη Γιακούτσκ.

Ο Χαφτάρ μπλοκάρει την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης στέλνοντας επιστολή στον ΟΗΕ – Κήρυξε & επίσημα τον πόλεμο στον Ερντογάν

Παρέμβαση του στρατηγού Χαφτάρ “σώζει” προσωρινά την Ελλάδα μετά την χθεσινή συμφωνία κατανόησης  (memoranda of understanding) για τα “θαλάσσια σύνορα” Τουρκίας και Λιβύης, τα οποία θέλουν να “σβήσουν” από τον χάρτη περιοχές των Δωδεκανήσων και της Κρήτης καταπατώντας ένα κατάλογο νόμων τους διεθνούς δικαίου, το οποίο δεν απασχολεί βέβαια την Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή μετά την συνάντηση Ερντογάν και Λίβυου ηγέτη της κυβέρνησης της Τρίπολης, δίδεται “νομιμοποίηση” τουρκικής στρατιωτικής παρέμβασης στην χώρα αυτή, με μεταφορά Τούρκων στρατιωτών στην Τρίπολη και επίσημα.

Συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο

Η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τη συμφωνία. Το Reuters επισημαίνει πως μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω διενέξεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν πριν από δύο εβδομάδες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας επειδή παραβιάζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Φονικός σεισμός στην Αλβανία: 45 οι νεκροί, τουλάχιστον 900 οι τραυματίες - Εντοπίστηκαν τρεις ακόμα σοροί σε τετραώροφο που κατέρρευσε

Σε 45 ανέρχονται οι νεκροί από τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αλβανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν τρεις ακόμα σοροί στο τετραώροφο που κατέρρευσε, από τα συνολικά 5 άτομα που αναζητούνταν από χθες. Πρόκειται για μέλη της οικογένειας Λιάλια που θρηνεί 8 άτομα.

Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ξεπερνάει τους 900. Από αυτούς οι 65 φέρουν σοβαρότερα τραύματα. Ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται,