Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Εθνεγερσία, όχι απλώς επανάσταση


Γιορτάζουμε τα διακόσια χρόνια από την εθνεγερσία του 1821, όχι τα διακόσια χρόνια από το 1821. Η χρονολογία ισχύει για όλους· η γενέθλια σημασία της ισχύει μόνο για τους Ελληνες διότι αυτοί εξεγέρθηκαν τότε, κερδίζοντας με βαρύ φόρο αίματος τη νεότερη ιστορική τους υπόσταση. Η πορεία του έθνους μας ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ώστε να διατυπώσουμε επακριβώς με όρους ιστορικότητος τη δυναμική του ιδρυτικού εκείνου γεγονότος. Οσο η χώρα θα ταλαντεύεται μεταξύ των στρατηγικών της επιλογών και της καθημερινότητος των νοοτροπιών μας, τόσο το Εικοσιένα θα παραμένει στο νόημά του ρευστό, καίτοι ως συμβάν είναι αδιαμφισβήτητο.

ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΡΑΜΦΟΥ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ελληνική κοινωνία μετεωρίζεται, αφού κυριαρχεί ακόμη στα πολιτικά πράγματα ένα μπρος – πίσω που εμποδίζει τη συνεπή της ενότητα στον ιστορικό χρόνο. Η συναισθηματική αοριστία ενός απολύτου υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις απαιτήσεις του ορισμένου και πραγματικού.

Πέρασε σχεδόν απαρατήρητο: UNHCR – “Η Τουρκία ασφαλής χώρα”! Έχει σημασία

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα τοποθέτησε προέβη ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR)) Philippe Leclerc αναφορικά με το καθεστώς των αλλοδαπών που έρχονται στην χώρα μας από την Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο Philippe Leclerc στην εφημερίδα «Το Βήμα» στα μέσα του Δεκεμβρίου, η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, οι παράνομοι αλλοδαποί που έρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία, δεν θα πρέπει αυτομάτως να θεωρούνται πρόσφυγες, αφού όπως επισημαίνει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα, οπότε οι Σύροι που έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα δεν δικαιούνται αυτόματα άσυλο και η Ελλάδα μπορεί να απορρίπτει τις αιτήσεις τους.

Η «Israel Hayom» καταγγέλλει ότι ο Ερντογάν «αλωνίζει» στο Ισραήλ και η ισραηλινή ελίτ… κοιμάται

Η ισραηλινή ιστοσελίδα Israel Hayom, σε άρθρο της που τιτλοφορείται η «ήσυχη τζιχάντ» του Ερντογάν, αναφέρει ότι, οι προσπάθειες της Τουρκίας για την αποκατάσταση των «ημερών δόξας» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επεκτείνονται πολύ πέρα από την επιρροή της στην Ιερουσαλήμ και στο Όρος του Ναού. Η Τουρκία ξοδεύει χρήματα στη Χάιφα, μεταξύ των Βεδουίνων, ακόμη και σε μικτές εβραϊκές-αραβικές πόλεις σε μια προσπάθεια να αυξήσει το «στάτους» της στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στην Παλαιστινιακή Αρχή πριν λίγα χρόνια ένα αρχείο (κτηματολόγιο) 140.000 σελίδων μικροφίλμ, το οποίο οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αποκαλούν «ο θησαυρός».

Νέες απειλές πολέμου από τους Τούρκους! Άνω-κάτω ο Σουλτάνος από τη συμμαχία της Ελλάδος με τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ

Τα τουρκικά ΜΜΕ, φαίνεται πως θορυβήθηκαν έπειτα από τις πληροφορίες για κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, κάνουν λόγο γι’ «απειλή» κατά της Τουρκίας, σχολιάζοντας πληροφορίες για μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών F-15 του Ριάντ στη Σούδα, στο πλαίσιο άσκησης με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της ενημερωτικής πύλης haberler.com: «Απειλή για την Τουρκία! Ο πρίγκηπας Σαλμάν έδωσε οδηγία: Τα F-15 που θα χρησιμοποιήσουν οι Έλληνες πιλότοι θα προσγειωθούν στην βάση της Σούδας».