Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Η Ναυμαχία της Έλλης

Η Ναυμαχία της Έλλης ήταν η πρώτη από την εποχή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας αναμέτρηση του ελληνικού και του τουρκικού στόλου, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο. Πραγματοποιήθηκε το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 1912 (16 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) στ' ανοιχτά του ακρωτηρίου Έλλη (Ελές-Μπουρνού στα τουρκικά) της χερσονήσου της Καλλίπολης, κοντά στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελλίων. Διήρκεσε μία ώρα και έληξε με νίκη των ελληνικών δυνάμεων.
Τους πρώτους μήνες του Α' Βαλκανικού Πολέμου ο ελληνικός στόλος κυριαρχούσε στο Αιγαίο. Υπό την ηγεσία του Υδραίου υποναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη (1855-1935), αρχικά απελευθέρωσε τη Λήμνο και εγκατέστησε στον όρμο του Μούδρου το προκεχωρημένο αγκυροβόλιο του Στόλου. Ακολούθησε η απελευθέρωση του Αγίου Όρους, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Ίμβρος, Τένεδος, Άγιος Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος). Αντίθετα, ο τουρκικός στόλος υπό τη διοίκηση του ναυάρχου Ραμίζ Μπέη παρέμεινε προστατευμένος στα στενά των Δαρδανελίων, χωρίς να επιχειρήσει έξοδο στο Αιγαίο.

Ανατολού: Ελληνικά νησιά - δυτική Κύπρος δεν έχουν ΑΟΖ

Στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα υποστηρίζει πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι με βάση το διεθνές δίκαιο βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης.

Υποστηρίζει ακόμη ότι με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος άλλων χωρών μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Υποστηρίζει ότι μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Τουρκίας: «Προκλητικό και όχι χρήσιμο το μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης»

«Προκλητικό» χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, καθώς μετά την υπογραφή του μνημονίου από Ερντογάν-Σάρατζ ξέσπασε μια πρωτοφανής κρίση σε όλη την Α.Μεσόγειο.

«Η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική», αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Δένδιας: Η Ελλάδα ζητά την παρέμβαση της ΕΕ για τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, που προέρχονται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά κυρίως από την ανάγκη να υπερασπίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών, ζήτησε από την ΕΕ για τα μνημόνια κατανόησης Λιβύης-Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Ζοσέπ Μπορέλ, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο κ. Μπορέλ θα κάνει αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η καταστρατήγηση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία κύριο θέμα στη Διάσκεψη των Επιτροπών της ΕΕ -Τη Διάσκεψη απασχόλησε και η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης

Η καταστρατήγηση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία όπως επίσης και η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης τέθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία στην 62η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ.
Οι διήμερες εργασίες της Διάσκεψης ολοκληρώνονται σήμερα στο Ελσίνκι και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της φινλανδικής προεδρίας.
Τη Βουλή της Ελλάδας εκπροσώπησε τετραμελής διακομματική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Δημήτριο Καιρίδη (ΝΔ) και τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής κ.κ. Ελευθέριο Αβραμάκη (ΣΥΡΙΖΑ), Χαρά Κεφαλίδου (ΚΙΝΑΛ) και Άγγελο Συρίγο (ΝΔ).