Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Συνθήκη της Λωζάνης: Το παρασκήνιο της υπογραφής και η Στρατιά του Έβρου


Σαν σήμερα, στις 24 Ιουλίου 1923: Η υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.
Η έναρξη των διαπραγματεύσεων – Οι μαξιμαλιστικές τουρκικές απαιτήσεις – Η στάση των Συμμάχων – Η στρατιά του Έβρου – Πώς αποφεύχθηκε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος στα τέλη Μαΐου 1923 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Αντιστράτηγος ε.α.

Για τη Συνθήκη της Λωζάνης, έχουμε ακούσει και έχουμε διαβάσει πάρα πολλά, το τελευταίο κυρίως χρονικό διάστημα. Η ελληνική πλευρά δεν δέχεται καμία συζήτηση γι’ αυτή, ενώ η τουρκική κάνει λόγο για ανάγκη «επικαιροποίησης» ή «αναθεώρησής» της. Το σίγουρο είναι ότι στα 99 χρόνια που έχουν περάσει από την υπογραφή της, αποτελεί τον ακρογωνιαίο (διπλωματικό) λίθο στον οποίο στηρίζεται η χώρα μας.

Γιατί η ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί στόχο του Ερντογάν


Σαν σήμερα, στις 24 Ιουλίου 1923, υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, μια συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

Η συνθήκη υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας  από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ (που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη).

Σαν σήμερα η υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης με την επώδυνη ανταλλαγή των πληθυσμών - «Αφήσαμε το τραπέζι μας όπως ήταν μετά το φαγητό για να φύγουμε. Τι να κάνομε; Να τα παίρναμε μαζί μας;»


Πρόσφυγες από τη Νίγδη της Καππαδοκίας στην Κέρκυρα, 1924 (φωτ.: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)

«Την ειρήνην αυτή θα την καταπιούμε όπως παίρνουμε το ρετσινόλαδο». Με αυτή την ιστορική φράση σχολίασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης στις 24 Ιουλίου 1924, η οποία ήταν η τελευταία από τους διακανονισμούς που ακολούθησαν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καθώς η Συνθήκη των Σεβρών είχε ακυρωθεί από τα γεγονότα του 1922, στη πόλη της Ελβετίας επισφραγίστηκε το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μετά από επαναδιαπραγμάτευση των Συμμάχων με τους αντιπροσώπους της κεμαλικής Τουρκίας.

Ιούλιος 1923 – Ιούλιος 2023: 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης


Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, Αρθρογράφος
Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου - Οθωμανολόγος

Ελβετία: Ο Μουσταφά Ισμέτ Πασάς (αριστερά) υπογράφει στη Σύμβαση της Λωζάννης μαζί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο
KEYSTONE-FRANCE VIA GETTY IMAGES
 

Του Δημήτρη Σταθακόπουλου, Δρ Παντείου πανεπιστημίου Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω , Μέλους της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ, Συνεργάτη του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών του Πα.Πει.

Κάπου στην κεντρική Ευρώπη, οι Ρωμαίοι έχτισαν ένα στρατόπεδο, που ονόμασαν Lousanna ή Lausonium. Με την παρόδο των ετών προέκυψε μιά παράπλευρη πόλη που κυβερνήθηκε από τους δούκες της Σαβοΐας και τον τοπικό επίσκοπο. Η πόλη αυτή, Lausanne πλέον ονομαζόμενη, στο διάστημα 1536 - 1795 περιήλθε στην κυριαρχία του καντονιού της Βέρνης, ενώ της αφαιρέθηκαν οι πολιτιστικοί θησαυροί της.

Η Συνθήκη της Λωζάννης & η εξασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων των Δυτικών


Άγγελος Συρίγος & Αντώνης Κλάψης

Dημοσίευση από το βιβλίο τους «Συνθήκη Λωζάννης και Ελληνοτουρκικές Σχέσεις», δημοσιεύτηκε στο Άρδην τ. 125.

Το σχετικώς περιορισμένο σε όγκο «Πρωτόκολλο περί Παραχωρήσεων τινών εν τη Οθωμανική Αυτοκρατορία» ενσωμάτωνε το σημαντικότερο σημείο οικονομικού ενδιαφέροντος των τριών μεγάλων δυνάμεων (και των ΗΠΑ) εν σχέσει προς την Τουρκία και τα άλλα κράτη που τη διαδέχθηκαν. Επρόκειτο για τη διατήρηση των εκχωρήσεων δικαιωμάτων σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και υπηρεσίες (π.χ. σιδηρόδρομοι, τηλέγραφος, εκμετάλλευση ορυχείων, έργα υδρεύσεως κλπ.) σε όλο το έδαφος της παλαιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

H ουσία του Κυπριακού και η Εμμονική Προσκόλληση στη Διζωνική Δικοινοτική


Του Φοίβου Κλόκκαρη, αντιστράτηγου
ε.α.

Mετά την Τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, διαπράχθηκαν σοβαρά λάθη στην διαχείριση τού Κυπριακού από τις κυβερνήσεις τής  Κυπριακής Δημοκρατίας(εφεξής για συντομία ΚΔ). 

Έκτοτε ακολουθείται λανθασμένη πορεία, η ανακοπή τής οποίας προϋποθέτει αναγνώριση των λαθών που οφείλονται στην υποτίμηση της επικινδυνότητας  τής Τουρκικής και Βρετανικής πολιτικής για την Κύπρο(επανάκτηση Κύπρου -διαίρει και βασίλευε),στην έλλειψη στρατηγικής αντίληψης για την ασφάλεια και στην αναποτελεσματική πολιτική τού κατευνασμού τής Τουρκίας. Κυριότερα λάθη  : 

Εκφράζει την ικανοποίηση του ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου: Χαιρετίζει την τροπολογία του γερουσιαστή Μενέντεζ για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς τη Λευκωσία


Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Μιχάλης Γιωργαλλάς με τον επιεκφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλι, στην Ουάσιγκτον. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, Ministry of Defence, @DefenceCyprus

Χαιρετίζει «θερμά» τη σημαντική πρωτοβουλία και τροπολογία του φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) με την οποία ζητά τη θεσμοθέτηση και επέκταση στα τρία χρόνια του απαιτούμενου διαστήματος της ανανέωσης άρσης του εμπάργκο για την πώληση όπλων στην Κύπρο.

Τα παραπάνω δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας.

Ένοπλες Δυνάμεις: Τα μέσα και το προσωπικό που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών διαθέτοντας συνολικά εννέα αεροσκάφη CL-215, 6 αεροσκάφη CL-415, 17 αεροσκάφη PZL και 6 ελικόπτερα Chinook που επιχειρούν, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, το αρματαγωγό «Ρόδος» μεταφέρει στη Ρόδο προσωπικό και υλικά του ΔΕΔΔΗΕ.

Αναγέννηση μεταφορικού στόλου, 6+2 C-130 από τις ΗΠΑ για την Πολεμική Αεροπορία


Οι Αμερικανοί στην έγγραφη απάντηση τους φέρονται να περιλαμβάνουν όλες τις πληροφορίες και τα απαραίτητα στοιχεία όπως κόστος και χρονοδιάγραμμα για την πώληση στην Ελλάδα και στην Πολεμική Αεροπορία έξι καινούργιων C-130J.

Με διαδικασίες fast track φαίνεται ότι απαντούν οι Αμερικανοί στο Ελληνικό αίτημα με το οποίο η Πολεμική Αεροπορία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση καινούργιων μεταφορικών αεροσκαφών C-130 αλλά και την παραχώρηση μεταχειρισμένων από τα αποθέματα της USAF.

JDAM για τα F-35I Adir του Ισραήλ… Δοκιμές μαζί με Lockheed Martin

H ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία όχι μόνο παρέλαβε τρία νέα αεροσκάφη F-35I Adir, προ λίγων ημερών, αλλά πραγματοποίησε επίσης μια σημαντική δοκιμή με τα μαχητικά της 5ης γενιάς.

Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας επέκτασης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του F-35 Lightning II, το Ισραήλ πραγματοποίησε δοκιμές με έξυπνα πυρομαχικά Joint Direct Attack Munition (JDAM) . Τα JDAM αναρτήθηκαν από τους εξωτερικούς πυλώνες των F-35I Adir.

Φρεγάτες: Απίστευτο αλλά ακόμα στο ΓΕΕΘΑ κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τις δυνατότητες των Belharra


Οι FDI προσφέρουν απίστευτες δυνατότητες άμυνας περιοχής στην Αθήνα.

Διονύσης Αντωνέλλος

Δεύτερη δοκιμαστική βολή ρουκετών 2,75” από το UCAV SARISA


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η SAS Technology, προσηλωμένη στους στόχους της για υλοποίηση των πρωτοπόρων και καινοτόμων συστημάτων της στον τομέα των επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, ανακοινώνει με υπερηφάνεια την ολοκλήρωση ενός ακόμη ορόσημου, καθώς το UCAV SARISA ολοκλήρωσε με επιτυχία και τη δεύτερη δοκιμή με ρουκέτες 2,75”(70mm). Το επίτευγμα αυτό εδραιώνει τη θέση της SAS Technology ως πρωτοπόρου στην ανάπτυξη υπερσύγχρονων οπλισμένων μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων.

Τα επόμενα βήματα στην προσέγγιση Αθήνας – Άγκυρας με φόντο το… διπλό πρόσωπο του Ερντογάν


Το διπλό πρόσωπο του Ερντογάν, οι προσεκτικές κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας και η κινητικότητα στο Κυπριακό. Η διαδικασία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία θα είναι μακροχρόνια, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Εξωτερικών μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.

Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Φωτιές - Ρομπέρτα Μέτσολα: Ευγνώμονες στις ελληνικές αρχές που απομάκρυναν τους ανθρώπους


«Η Ευρώπη στέκεται δίπλα στην Ελλάδα καθώς οι φωτιές συνεχίζουν να μαίνονται στη Ρόδο» αναφέρει σε ανάρτηση της στο twitter, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. 

Ρόδος: Η στιγμή που το Λιμενικό απεγκλωβίζει πολίτες από τη φωτιά διά θαλάσσης (video)


Με τη συνδρομή των ανωτέρω σκαφών απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον τουριστικό λιμένα ν. Ρόδου περίπου τρεις χιλιάδες επτακόσια (3.700) άτομα.

Δ. Καιρίδης: Η Ελλάδα υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει τη διεθνή συνεργασία


Για την κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόνων στη Διεθνή Διάσκεψη    της Ρώμης για την Ανάπτυξη και τη Μετανάστευση ότι εγκληματικές οργανώσεις είναι υπεύθυνες για τις τραγωδίες στη Μεσόγειο, την εκμετάλλευση αθώων, ανυποψίαστων και απελπισμένων ανθρώπων, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, που έλαβε μέρος στη Διάσκεψη, την Κυριακή 23 Ιουλίου, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μελόνι: Με τη διάσκεψη της Ρώμης, ξεκινά μια διαρκής συνεργασία για το μεταναστευτικό


Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης της Ρώμης αφιερωμένης στην ανάπτυξη και την μετανάστευση, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε, σε δηλώσεις της προς τον Τύπο, ότι « ξεκινά μια μακρόπνοη, διαρκής συνεργασία, διότι έγινε σαφές ότι υπάρχουν συγκλίνοντα συμφέροντα».

Ο Ερντογάν κοροϊδεύει στα μούτρα, τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, και αυτοί τον πιστευουν! Θα ακολουθήσει, πιστεύουν, “μια λιγότερο επιθετική διπλωματία”…


Islamist President Recep Tayyip Erdoğan was welcomed with an official ceremony by President of the United Arab Emirates (UAE) Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Photo via Turkish Presidency

Το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), του οποίου η διπλωματία τα τελευταία χρόνια φαινόταν να είχε σαν στόχο να θυμώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους δυτικούς εταίρους του, ακολουθεί πλέον μια πιο διαλλακτική πολιτική με τους εταίρους και τους γείτονές της.

Συρία: Η τουρκική κυβέρνηση διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας


Ιούλιος 23, 2023. Ελλάδα.

Το συριακό Υπουργείο Εξωτερικών υπερασπίστηκε ότι η Τουρκία διέπραξε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» διακόπτοντας την παροχή πόσιμου νερού στη Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία. 

Δανία: Δύο διαδηλωτές έκαψαν αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από την ιρακινή πρεσβεία στην Κοπεγχάγη


Δύο διαδηλωτές έκαψαν σήμερα αντίτυπο του Κορανίου, του ιερού βιβλίου του ισλάμ, μπροστά από την ιρακινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Δανίας Κοπεγχάγη, δημιουργώντας τον κίνδυνο για περαιτέρω επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πακέτο €20 δισ. για παραγωγή τσιπ ετοιμάζει η Γερμανία


Εχει ήδη συμφωνήσει 10 δισ. βοήθεια για νέο εργοστάσιο της αμερικανικής Intel. Βρίσκεται σε διαδικασία για επιδοτήσεις 7 δισ. σε εταιρείες όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing και η γερμανική Infineon Technologies.

Λία Δεληγιάννηl.deligianni@euro2day.gr

Συναγερμός στη Νορβηγία: Δέχτηκαν κυβερνοεπίθεση 12 υπουργεία


«Είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό» λέει αξιωματούχος

Ρωσία: Για «σκληρά αντίποινα» μετά τις επιθέσεις με drones σε Μόσχα και Κριμαία, μιλάει το ρωσικό ΥΠΕΞ


Η Ρωσία απειλεί την Ουκρανία με «σκληρά αντίποινα» μετά τις φερόμενες επιθέσεις με drones με στόχο τη Μόσχα και την Κριμαία.

Η επικοινωνία Πεκίνου - Ουάσιγκτον είναι μία «μικρή ξύλινη γέφυρα» - Παραμένει το χάσμα


Γιάννης Χαραμίδης

Οι σχέσεις Πεκίνου - Ουάσιγκτον είναι, όπως φαίνεται, το μεγάλο διπλωματικό θέμα αυτή την στιγμή, τόσο στην ατζέντα Μπάιντεν, όσο και σε αυτή του Σι Τζιπινγκ.

Το NATO μπροστά στον νέο ψυχρό πόλεμο

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του NATO στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11-12 Ιουλίου 2023, ολοκληρώθηκε με την έκδοση ενός εκτενούς ανακοινωθέντος 90 παραγράφων.

Κ. Γρίβας: «Η Τουρκία θα συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας»


Ο κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, γεωπολιτικός αναλυτής και καθηγητής στη σχολή Ευελπίδων μιλά στο newshub.gr. Αφορμή για τη συνέντευξη αυτή αποτελούν τα... παρελκόμενα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, σε σχέση φυσικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παπαφλωράτος Ιωάννης: Η Σύμβαση του Μοντρέ 1936. Γιατί η Τουρκία σκοπίμως την αγνοεί;


Παπαφλωράτος Ιωάννης: Η Σύμβαση του Μοντρέ 1936. Γιατί η Τουρκία σκοπίμως την αγνοεί;

Εποικισμός με γραβάτες – Τουρκική βίζα χωρίς βέτο


Εποικισμός με γραβάτες – Τουρκική βίζα χωρίς βέτο

Ο Ερντογάν θα το πληρώσει ακριβά για τη Σουμελά (23-7-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ερντογάν παραβίασε φιρμάνι για την Παναγία Σουμελά, με την απαγόρευση της αρχιερατικής θείας λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο στο ιστορικό μοναστήρι του Πόντου.

Ισραήλ: Ύστατη προσπάθεια ματαίωσης της δικαστικής μεταρρύθμισης


Ισραήλ: Ύστατη προσπάθεια ματαίωσης της δικαστικής μεταρρύθμισης

SPP: Σημαντική συμφωνία Κύπρου – ΗΠΑ


SPP: Σημαντική συμφωνία Κύπρου – ΗΠΑ

Αποκλειστικό ρεπορτάζ για απόπειρα εμπρησμού στη Ρόδο | Αταίριαστοι | 24/07/2023


1. Ο εφιάλτης της Ρόδου μεγάλο θέμα στα ξένα μέσα ενημερώσεις-Βρετανικός τύπος: Εγκώμια στους κατοίκους
2. Αποκλειστικό ρεπορτάζ για απόπειρα εμπρησμού στη Ρόδο
3. Έκτακτο επίδομα σε εργαζόμενους σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις

Αντιπυρικά Drone: «Άγρυπνος φρουρός» για τους πολίτες και το περιβάλλον - Το νέο υπερσύγχρονο «όπλο»


Αντιπυρικά Drone: «Άγρυπνος φρουρός» για τους πολίτες και το περιβάλλον - Το νέο υπερσύγχρονο «όπλο»

Τουρκία: Γιατί διαρρέουν ότι μπήκε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών


Τουρκία: Γιατί διαρρέουν ότι μπήκε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών

Καλεντερίδης: Ο Ιβάν Σαββίδης εξασφάλισε με δική του πρωτοβουλία τη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά


Καλεντερίδης: Ο Ιβάν Σαββίδης εξασφάλισε με δική του πρωτοβουλία τη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά

Πέρασαν 3 χρόνια από τότε που η Αγιά Σοφιά άνοιξε ως τζαμί για το κοινό | Σήμερα | 24/07/2023


1. Πέρασαν 3 χρόνια από τότε που η Αγιά Σοφιά άνοιξε ως τζαμί για το κοινό
2. Γιατί ο Ερντογάν θέτει θέμα στρατιωτικοποίησης των νησιών
3. Καραγιάννης: Ο Ερντογάν ψεύδεται γιατί κανένας Έλληνας δεν θα μπορούσε να συζητήσει ένα τέτοιο θέμα

Πούτιν: Η Ουκρανία έχει ανακτήσει το 50% των εδαφών της


1. Εκλογές στην Ισπανία: Δεν προκύπτει άνετη επικράτηση της δεξιάς
2. Ισραήλ: Συνεχίζονται οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
3. Πούτιν: Η Ουκρανία έχει ανακτήσει το 50% των εδαφών της