Islamist President Recep Tayyip Erdoğan was welcomed with an official ceremony by President of the United Arab Emirates (UAE) Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Photo via Turkish Presidency
Το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), του οποίου η διπλωματία τα τελευταία χρόνια φαινόταν να είχε σαν στόχο να θυμώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους δυτικούς εταίρους του, ακολουθεί πλέον μια πιο διαλλακτική πολιτική με τους εταίρους και τους γείτονές της.
Τα παραπάνω υποστηρίζει στο άρθρο του στην εφημερίδα Les Echos, ο Yves Bourdillon.
Καθώς χρειάζεται δυτικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει ένα διαρθρωτικά υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών είναι δύσκολο για αυτό το μέλος του ΝΑΤΟ να διατηρήσει κακές σχέσεις με τους στρατιωτικούς συμμάχους του, ελλείψει αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης, σημειώνει ο συντάκτης.
Αυτός ο προσεκτικός διπλωματικός αναπροσανατολισμός ωθεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υπουργοί Εξωτερικών της οποίας συζήτησαν το θέμα την Πέμπτη, να προσπαθήσει να αναζωογονήσει τις σχέσεις της με έναν γείτονα τόσο ενοχλητικό όσο και αναπόφευκτο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία σηματοδότησε ένα σημείο καμπής, με την Τουρκία να καθιερώνεται ως ο μόνος διαμεσολαβητής που εγκρίνεται τόσο από το Κίεβο όσο και από τη Μόσχα, Μια θέση που δεν στερείται αμφισημίας, γεγονός που ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.):
- Ενώ η Τουρκία υποστήριξε την πολύτιμη συμφωνία, η οποία επέτρεψε την επανάληψη των ουκρανικών εξαγωγών δημητριακών για ένα χρόνο, είναι επίσης μία από τις χώρες που επιτρέπουν διακριτικά στη Ρωσία να παρακάμπτει τις δυτικές εμπορικές κυρώσεις.
Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος, ενισχυμένος από την επανεκλογή του στα τέλη Μαρτίου, ήρε το βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους. Σε αντάλλαγμα, όμως, απαίτησε να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ε.Ε..
Ωστόσο, οι 27 δεν ισχυρίζονται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης του 1995 μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, προκειμένου να ενθαρρυνθεί περισσότερο το εμπόριο, καθώς και το καθεστώς θεωρήσεων, με σκοπό την πιθανή χαλάρωση των όρων εισόδου των Τούρκων υπηκόων στην Ένωση.
Η Τουρκία διαθέτει, επίσης, ένα μέσο άσκησης πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι πρωτοστατεί στην υποδοχή προσφύγων από τον πόλεμο στη Συρία, ακόμη και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, τους οποίους απειλεί τακτικά να αφήσει να επιστρέψουν στην Ευρώπη εάν δεν ικανοποιηθούν τα οικονομικά ή πολιτικά αιτήματά της.
Αυτή η τακτική πίεσης είναι πιθανό να εξασθενίσει, σύμφωνα με τον συντάκτη, καθώς η τουρκική κοινή γνώμη, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ζητά όλο και περισσότερο να σταλούν στην πατρίδα τους όλοι ή ορισμένοι εκ των τεσσάρων εκατομμυρίων πρόσφυγες, τώρα που ο συριακός εμφύλιος πόλεμος έχει εκ των πραγμάτων σταματήσει.
Ωστόσο, σχολιάζεται, ο Erdogan δεν έχει εγκαταλείψει την φλογερή ρητορική του με στόχο τους μετανάστες στην κοσμική Γαλλία, με την οποία οι σχέσεις σπάνια ήταν εγκάρδιες τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.
- Ισχυρίστηκε ότι η μόνη αιτία των πρόσφατων ταραχών στη Γαλλία ήταν η “αχαλίνωτη ισλαμοφοβία”… Επίσης, επιτίθεται συχνά στην Ελλάδα για τις εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος.
Σύμφωνα με τον συντάκτη, η ανασύνθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, με μια δειλή συμφιλίωση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας και την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες, αναγκάζει επίσης το τουρκικό καθεστώς να προσαρμόσει το παιχνίδι του.
Ο Erdogan αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το συριακό καθεστώς του Assad δεν πρόκειται να πέσει και μάλιστα βρίσκεται σε διαδικασία επανένταξης στον αραβικό κόσμο.
Η Άγκυρα έχει επίσης αναλάβει να επαναπροσεγγίσει το Ριάντ, μετά από μια σημαντική διαμάχη μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.
Τέλος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu θα γίνει δεκτός στην Τουρκία -η συνάντηση της 28ης Ιουλίου αναβλήθηκε- από τον πρόεδρο Erdogan – η πρώτη αντίστοιχη επίσκεψη από το 2008, σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ιερουσαλήμ είναι ταραγμένες.
Εντωμεταξύ, στις 25 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος θα υποδεχθεί τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas.
ΠΗΓΗ: Les Echos, Yves Bourdillon – La Turquie se résout à une diplomatie moins abrasive
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου