Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

“Όταν θα μπορούσαμε να είχαμε “κάψει” τους Τούρκους στα Ίμια…”- Ο Υποναύαρχος ε.α Σ. Φενέκος γράφει…

Ο Υποναύαρχος ε.α και πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών, Στέλιος Φενέκος μ΄ ένα ακόμη εξαιρετικό κείμενο , σχολιάζει τη φράση του Α/ΓΕΕΘΑ ότι “θα κάψουμε όποιον πατήσει το έδαφος μας”. Το κάνει μεταφέροντας μας στη νύχτα των Ιμίων ,αλλά και στην ανάλυση των γεγονότων που έγινε αμέσως μετά από την κρίση. Τότε που οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, είχαν προτείνει σχέδια για την “επόμενη φορά” που οι Τούρκοι θα τολμούσαν να πατήσουν σε ελληνικό έδαφος. Οι στρατιωτικοί έμαθαν από τα Ίμια. Αλλά φαίνεται ότι είναι οι μόνοι που έχουν μάθει…

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος:
Από το militaire 
 
Αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων, το Πολεμικό Ναυτικό άρχισε να μελετάει την κρίση των Ιμίων σε όλα τα επίπεδα, στρατηγικό, επιχειρησιακό, τακτικό.
Οι πολιτικοί σε πολιτικό επίπεδο δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να εξετάσουν τις δικές του παραμέτρους πολιτικής απόφασης και χειρισμού αναλόγων κρίσεων, οχυρωμένοι πίσω από επιφανειακές δικαιολογίες και μεταθέσεις ευθυνών, με κύριο αποδέκτη τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Λυμπέρη.

Μια απάντηση στον Τούρκο πρέσβη

Δυστυχώς ο Τούρκος Πρέσβυς δεν εξουσιοδοτήθηκε ακόμη από την πρωτεύουσά του να κινηθεί στη γραμμή του αμοιβαίου σεβασμού και της προώθησης των κοινών συμφερόντων που ορίζονται από τις διεκδικήσεις όλων μας στην περιοχή
Ο τούρκος Πρέσβυς στην Αθήνα δημοσιοποιεί τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της Άγκυρας. Με πολλές επιφυλάξεις των μερών, γίνεται σταδιακά αποδεκτό ότι η κατανόηση των θέσεων του άλλου δεν αποτελεί εθνική μειοδοσία, αλλά σοβαρότατη διπλωματική διεργασία οικοδόμησης δυναμικής εξωστρέφειας. Όλοι στην περιοχή οφείλουν να κατανοούν το διεθνές

Χρήστος Ιακώβου: Το παιχνίδι που παίζεται μεταξύ Κύπρου και Καστελλορίζου

Στις 28 Φεβρουαρίου 2011, η Τουρκία προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για υποθαλάσσιες έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Τουρκίας, μεταξύ Κύπρου και Καστελλορίζου, ορισμένα εκ των οποίων ευρίσκονται εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) της Κυπριακής και Ελληνικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) ισχυρίζεται ότι κατέχει, από το τουρκικό κράτος, άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων σε 11 οικόπεδα στην Αν. Μεσόγειο. Πιο συγκεκριμένα, παρουσίασε ένα οικόπεδο πλησίον των βορειοδυτικών ακτών της Κύπρου, το οποίο ονομάζει «4321», και καλεί διεθνείς συνεργάτες για να το εξερευνήσουν και να το εκμεταλλευτούν, προσφέροντας μάλιστα το 50% της συνεκμετάλλευσης.

Hamide Yiğit: Ο Ερντογάν θα χάσει, αν συγκρουστεί με την Αίγυπτο στη Λιβύη

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη και το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης μεταξύ Αιγύπτου-Τουρκίας, μίλησε στην εκπομπή “Sıcak Takip” στο ahvalnews.com η εκπαιδευτικός και ερευνητής Hamide Yiğit, που παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στη Συρία, τη Λιβύη και στον Αραβικό Κόσμο.

Η Hamide Yiğit ανέφερε συνοπτικά τα εξής:

Ελληνοτουρκικά : Τι φοβάται η Αθήνα, ποια τα πιθανά χτυπήματα της Τουρκίας

Μάνος Χαραλαμπάκης  
Από το  in.gr

Για το πιο ακραίο σενάριο η Τουρκία να επιχειρήσει μία ταυτόχρονη αποστολή ερευνητικών σκαφών και γεωτρύπανων σε τρεις διαφορετικές περιοχές προετοιμάζονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις 
Κάθε πιθανή περίπτωση πρόκλησης από την Αγκυρα, ειδικά τους προσεχείς μήνες, μελετάται ενδελεχώς από το «Πεντάγωνο», όμως το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιτελών, σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως το πιο ακραίο σενάριο τουρκικής επιθετικότητας: μία ταυτόχρονη αποστολή ερευνητικών σκαφών και γεωτρύπανων σε τρεις διαφορετικές περιοχές.

Διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα

Κοντά σε συμφωνία δημιουργίας Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα βρίσκονται Ελλάδα και Ισραήλ, έπειτα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα. Πιθανή ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας δίνει ανάσα στην Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), η οποία έως σήμερα πραγματοποιεί τις εκπαιδεύσεις των εκπαιδευομένων της Σχολής Ικάρων με εξαιρετική δυσκολία λόγω του πεπαλαιωμένου υλικού και, προφανώς, δεν μπορεί να προσελκύσει πιλότους από την ευρύτερη περιοχή. Κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ELBIT, της εταιρείας η οποία έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη πρόταση για την Καλαμάτα. Για το έργο αυτό στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (ΠΕΑ) στην Καλαμάτα (το κόστος του οποίου υπολογίζεται σε περίπου 1,4 δισ.

Ξεσκεπάστηκε το παιχνίδι των Γερμανών στα ανοικτά της Λέσβου: Πως κινείται το πλοίο BERLIN


Το παιχνιδάκι είναι ξεκάθαρα στημένο, αλλά πλέον έγινε γνωστό…

Οι Τούρκοι δουλέμποροι του Ερντογάν, βάζουν τους αλλοδαπούς στα φουσκωτά στα παράλια ακριβώς απέναντι από την Λέσβο.


Τους συνοδεύει η ακτοφυλακή τους μέχρι την οριογραμμή των θαλασσίων συνόρων. Στη συνέχεια οι «θαλασσοδαρμένοι» αλλοδαποί, πρώτα σχίζουν το φουσκωτό για να εμφανιστούν ως ναυαγοί, και στη συνέχεια ενημερώνουν τηλεφωνικά την ¨ΜΚΟ¨ Watch The Med – Alarmphone, που φαίνεται να παίζει πολύ ύποπτο ρόλο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η ¨ΜΚΟ¨ αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.